AKE-tiimi eli Noora, Hanna ja Pasi katsovat kameraan. Taustalla näkyy valoisa Lahden pääkirjaston sisätila.
Johanna Kalliomaa

Alueellisen kehittämistehtävän kevätkatsaus 2024 ja tulevan syksyn suunnitelmat

Alueellisen kehittämistehtävän vuoden 2024 toiminnan kantavana teemana on “Vaikuttava kirjasto”. Kevään aikana pohdimmekin yhdessä kehittämisalueemme kirjastoammattilaisten kanssa kirjastotyön vaikuttavuutta eri näkökulmista ja aloimme suunnitella päättäjille suunnattua kirjastojen viestintäkampanjaa.

Miten kevätkausi sujui tekijöiden mielestä, millaista palautetta olemme toiminnasta saaneet ja mitä syksy tuo tullessaan? Tässä AKE-toiminnan yhteenveto kuluneelta keväältä.

Osaamisen kehittämistä ja yhteistoiminnan edistämistä

Alueellisella kehittämistehtävällä luodaan edellytyksiä kirjastotoiminnan vahvistumiselle. Tuemme kirjastojen kehittymistä ja henkilöstön osaamista sekä edistämme kirjastojen välistä yhteistoimintaa. Miten tämä lain kirjain toteutui käytännössä kuluneen kevään osalta?

Kiireettömyyden tuntua, ajatusten vaihtoa ja tarkkaan nuotitettuja sinfonioita

Kevään aikana järjestimme yhteensä seitsemän lähikoulutuspäivää Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Nämä lähipäivät keräsivät kokoon 151 osallistujaa lasten- ja nuorten sisältöjen avaamisen, kiertävien aineistojen, kokoelmatyön, tekoälyn sekä verkostoitumis- ja inspiraatiopäivien merkeissä. Kaikki lähikoulutuspäivät olivat saamamme palautteen perusteella erittäin pidettyjä ja antoisia niin osallistujien, järjestäjien kuin esiintyjienkin mielestä. Kiitos läsnäolosta, keskustelusta ja uusista ajatuksista sekä kaikesta antamastanne palautteesta, kiittävästä ja kehittävästä.

Koordinaattorit koulutustilassa istuvan yleisön edessä puhumassa.
Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kuva: Miika Kangasniemi.

“Tämä oli paras koulutuskokonaisuus, jossa olen koskaan ollut! Erityiskiitos kiireettömyydestä ja siitä että oli aikaa kuunnella, keskustella ja vaihtaa ajatuksia. Kiitos myös teille koordinaattoreille huolenpidosta koko ohjelman aikana! Tuli sellainen olo että kaikkea oli mietitty ja kaikesta oli huolehdittu.”

Palaute Verkostoitumis- ja inspiraatiopäiviltä Hämeenlinnasta 16.–17.5.2024

“Erittäin innostava ja loistavasti toteutettu koulutus! Päivä tuntui kuluvan vauhdilla ja tuntui että sain tästä paljon mukaan vietäväksi.”

Palaute Tekoäly ja tulevaisuuden teknologiset ratkaisut kirjastossa ‑koulutuspäivästä Lahdesta 5.4.2024

“Kiitokset Helovuolle, hänen luentointi on tarkkaa nuotitettu kuin paraskin sinfonia.”

Palaute Valmiuksia vaikuttavaan kokoelmatyöhön ‑koulutuspäivästä Lappeenrannasta 6.3.2024

“KAUK-kiertue on tulossa myös omaan kirjastooni, joten koulutuksesta oli todella paljon hyötyä! Oli hyvä päästä näkemään KAUK livenä, jotta sen hahmottaa paremmin. Oli kiinnostavaa ja hyödyllistä päästä kuulemaan, miten muissa kirjoissa KAUKia oli toteutettu. Kokemukset ja vinkit ovat kullanarvoisia.”

Palaute KAUK-kiertueen koulutuspäivästä Hämeenlinnasta 20.2.2024

“Uusia ahaa-elämyksiä, ennen huomaamattomia kirjoja tuli esittelyn kautta tutuksi, sisällöt ja tyylit avautuivat lyhyemmälläkin infolla kivasti. Osaan kertoilla ja esitellä työkavereille pikavinkkauksin näitä koulutuksessa käsiteltyjä aineistoja. Saatamme myös havainnoida omaa kokoelmaamme uusin silmin.”

Palaute Topit ja flopit: lasten- ja nuortenaineistot ‑koulutuspäivästä Kouvolasta 16.1.2024
Ihmisiä istumassa selin kameraan koulutustilassa. Taustalla kaupunginjohtaja puhumassa.
Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen avasi Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät. Kuva: Miika Kangasniemi.

5/5, oppimisvierailu oli osallistujien mieleen

Huhtikuussa järjestämämme oppimisvierailu Kirkkonummen pääkirjasto Fyyriin ja Espoon Lippulaivan kirjastoon keräsi pikkubussin kyytiin 17 kirjastoammattilaista Hollolan, Hämeenlinnan, Lahden, Padasjoen ja Savitaipaleen kirjastoista. Kymmenestä palautetta antaneesta osallistujasta jokainen oli täysin samaa mieltä siitä, että matka oli siihen käytetyn ajan arvoinen. Oppimisvierailuja toivottiin järjestettävän tulevaisuudessa lisää ja saimme myös paljon ideoita seuraavien vierailujen teemoihin ja kohteisiin liittyen, kiitos niistä!

Opintoretki Lippulaivan kirjastoon. Vasemmalla opintoretken osallistujat saapumassa kirjastotilaan. Oikealla kuva Pride-kirjanäyttelystä kirjastotilassa.
Lippulaivan kirjastossa. Kuva: Hanna Pitkänen.

“Voin jakaa muiden kirjastojen toimivia käytänteitä arjen asiakaspalvelussa ja tapahtumatuotannoissa. Myös asiakkaiden ohjeistamiseen kirjastotilassa tuli kokeilemisen arvoisia oivalluksia. Sain ajantasaista tietoa ja vahvistusta oman työyhteisön pohdinnoille siitä, mille kirjaston tarjoamille palveluille olisi tarvetta. Hyviä vinkkejä myös näihin palveluihin liittyvistä käytännöistä ja tilaratkaisuista.”

“Upeasti suunniteltu ja toteutettu reissu niin kohteiden kuin sisältöjenkin suhteen. Erityismaininta hyvästä lounaspaikkojen ja vapaa-ajan ohjelmanostoista. Tällaisia reissuja lisää :)”

Palautteita Oppimisvierailusta Fyyrin ja Lippulaivan kirjastoihin 11.–12.4.2024

Tarpeellista tietoa, pohtimaan pysähtymistä ja käytännön vinkkejä

17 etänä järjestettyä koulutusta, työpajaa ja keskustelutilaisuutta keräsivät tänä keväänä linjoille yhteensä yli 300 kirjastoammattilaista. Vaikuttava kirjasto ‑teeman alla järjestettiin viestintäkoulutusta, tutustuttiin Oulun ja Tampereen AKE-kirjastojen tuottamaan Kivaa, että on kirjastoja ‑vaikuttamisoppaan teemoihin ja alettiin suunnitella Vaikuttava kirjasto ‑kampanjaa.

Hymyilevä projektityöntekijä Kalle pitelee käsissään Kivaa, että kirjastoja vaikuttamisopasta ja kortteja.
Kivaa, että on kirjastoja ‑vaikuttamisopasta käsiteltiin kevään tilaisuuksissa osio kerrallaan. Kuva: Juhani Koivisto.

Etäyhteyksien äärellä kohennettiin myös kielitaitoa, makusteltiin mediakasvatusta, käytiin rakentavaa vuoropuhelua, muotoiltiin omaa työtä ja pohdittiin ennakkoluulojen näkymistä kirjastossa ja omassa työssä. Etäyhteyksien välityksellä saamme koolle samojen asioiden parissa työskenteleviä ammattilaisia eri puolilta kehittämisaluettamme. Etäkoulutukset ovatkin toivottu toteutuksen tapa varsinkin alueen pienemmissä kirjastoissa.

“Webinaari oli todella hyödyllinen ja aion koostaa siitä kattavan viestin omaan kirjastooni, jotta muutkin saavat tietää millainen TikTok olisi kirjastossa.”

Palaute Tiktok kirjastotyössä — mahdollisuudet ja haasteet ‑koulutuksesta 26.3.2024

“Oli hyvin rakennettu ja hyvä idea, että kirjan teemoja käsitellään pienissä osissa. Näin tähän on useammalla mahdollisuus osallistua.”

Palaute Lukemista ja inspiraatiota vaikuttamistyöhön ‑koulutuksista 24.4.2024

“On hyvä pysähtyä kirjaamaan ylös omia työtehtäviään silloin tällöin. Silloin tulee tehtyä näkyväksi töitä, joita itse tekee ikään kuin tiedostamattaan. Samalla saa myös hyvän muistutuksen tehtävistä, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta tekemättä. Tehtävien ylöskirjaaminen auttaa myös niiden aikatauluttamisessa.”

Palaute Oman työn muotoilulla kohti parempaa ajanhallintaa ‑koulutuksesta 12.3.2024

“Vankan asiantunteva hyvä luennoija, selkeät diat ja tieto liitetty konkreettisiin esimerkkeihin ja ohjeisiin. Oppi on helppo viedä käytäntöön. Tästä oli sekä hyötyä että ilo olla mukana!”

Palaute Vaikuttavaa viestintää ‑kirjastolaisten viestintäpäivästä 14.2.2024

“Helpottaa työtäni erityisesti nuorten kanssa työskennellessä. Toimintamalli tulee varmasti käyttöön tulevaisuudessa.”

Palaute Skididialogi — mediakasvatusta keskustellen ‑koulutuksesta 6.2.2024

“Minulle ei tarpeeksi konkreettinen koulutustilaisuus, mutta avasi kyllä silmiä sen suhteen, että teenhän minäkin mediakasvatusta, vaikka olen luullut, etten tee.”

Palaute Vaikuttavaa mediakasvatusta kirjastossa ‑koulutuksesta 25.1.2024

“Voi kiitos, tämä oli kiva koulutus! Voiko kieltenopiskelu olla noin kivaa, ihan innoistuin.”

Palaute Kirjastoenglantia ‑koulutuksesta 19.1.2024

Ennakointi, tietopalvelun tulevaisuus ja kirjastojen vaikuttamistyö puhuttivat etäkahveilla

Säännölliset johtajakahvit mukaan lukien keitimme kevään aikana yhdeksät etäkahvit, joille kokoontui yhteensä 147 osallistujaa. Etäkahvit ovat epämuodollisia yhteistoiminnan ja verkostoitumisen paikkoja, jolloin keräännymme porukalla pohtimaan jotain yhteistä aihetta oman työmme näkökulmasta. Syksystä alkaen olemme suunnitelleet myös kirjastohenkilöstölle suunnattujen säännöllisten etäkahvien aloittamista johtajakahvien tapaan, eli matalalla kynnyksellä ja vaihtuvilla, ajankohtaisilla aiheilla.

Materiaaleja kirjastojen hyödynnettäväksi

Koulutustallenteet ja verkkokurssit kaikkien hyödynnettävissä ajasta ja paikasta riippumatta

Youtube-kanavaltamme löydät laajan kattauksen suomeksi tekstitettyjä koulutustallenteita vuosien varrelta. Löydät kanavalta Tarinasaalis-kokonaisuuden videot sekä tallenteet seuraavista kevään koulutuksista: Vaikuttavaa mediakasvatusta kirjastossa, Skididialogi — mediakasvatusta keskustellen, Tiktok kirjastotyössä — mahdollisuudet ja haasteet, Tutkimusmatka genrekirjallisuuteen, sekä 3D-tulostaminen kirjaston palveluna.

Kuvakaappaus Lahden AKEn Youtube-kanavalta, jossa näkyvät viimeisimpänä kanavalle ladatut koulutustallenteet: 3D-tulostaminen kirjaston palveluna, Tutkimusmatka genrekirjallisuuteen, Tiktok-koulutuksen tallenteet sekä Tarinasaalis-videoiden kansikuvat.
Kuvakaappaus Youtube-kanavalta.

Liboppi on Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle suunnattu verkko-oppimisalusta, josta löydät kirjastoalan ammattilaisille tarkoitettuja, itsenäisesti opiskeltavia verkkokursseja. Tutustu kursseihin osoitteessa Liboppi.fi ja tilaa kurssille rekisteröitymiseen tarvittavat avaimet kätevästi yhdellä lomakkeella. Uusimmat kurssit käsittelevät kuntien yhteistä e‑kirjastoa, kirjastojen ympäristötyötä, vinkkaamista ja seniorityötä.

Kädet pitelemässä tablettia, jossa on Liboppi-sivuston värikäs kuva.

Vaikuttava kirjasto ‑kampanjan huipennus, Hyvin sanottu ‑keskustelufestivaali, pakopelikoulutus ja johtajapäivä syksyn kohokohtina

Elokuu

Elokuussa kuntapäättäjille suunnattu Vaikuttava kirjasto ‑viestintäkampanja käynnistyy toden teolla. Kevään aikana yhdessä kirjastojen ja viestintätoimisto Avidlyn kanssa laadittuja materiaaleja esitellään etäkahveilla 1.8. Materiaalien hyödyntämiseen ja kuntapäättäjien kutsumiseen paikan päälle kirjastoon on luvassa tukea elokuun aikana järjestettävien online-klinikoiden muodossa. Myös jo perinteeksi muodostuneet kouluyhteistyön etäkahvit järjestetään 29.8., mukana vieraita Lahden ja Seinäjoen kaupunginkirjastoista.

Syyskuu

Syyskuussa järjestetään myös aluehallintovirastojen, AKE-kirjastojen ja Kirjastokaistan yhteisvoimin kirjastojen varautumispäivät. 10.9. järjestetty valtakunnallinen koko päivän webinaari lähetetään Kirjastokaistalla, kun taas viikkoa myöhemmin päästään työpajailemaan alueittain Teams-kokousten merkeissä.

Vauhdikkaan syyskuun huipentaa yhteistyössä AKE Tampereen kanssa järjestämämme oppimisvierailu Hyvin sanottu ‑keskustelufestivaaliin Lahteen perjantaina 27.9. Keskustelemisiin! 

Lokakuu

Lokakuussa on luvassa peliasiaa. Kouvolassa järjestetään koko päivän pakopelikoulutus 1.10. ja seuraavalla viikolla luvassa on AKE Vaasan kanssa yhteistyössä tuotettu koko päivän webinaari kirjastosta pelin ja leikin paikkana.

Marraskuu

Marraskuussa luvassa on koulutusta työn kuormituksen hallinnan ja uupumisen ehkäisyn parissa 14.11. sekä monia ajankohtaisia asioita käsittelevät esihenkilöpäivä Lahdessa 28.11.

Keskisuurten kirjastojen koulutustarjotin

Syksyn lähikoulutustarjontaa täydentävät myös alueemme keskisuuriin kirjastoihin tarjottu koulutustarjotin, joka lisää hyväksi havaittujen koulutusten alueellista tarjontaa. Koulutuksia on tarjottu Forssan, Haminan, Heinolan, Hollolan, Imatran, Janakkalan, Kotkan, Orimattilan ja Riihimäen kirjastoihin. 

Koordinaattorit Asikkalan kirjaston edessä.
Vierailulla Asikkalan kirjastossa. Kuva: Marko Ojala.

Säännöllistä jalkautumista alueen kirjastoihin

Koulutusten, oppimisvierailujen ja etäkahvien lisäksi kyläilemme mielellämme entistäkin enemmän alueemme kirjastoissa. Elokuulle olemmekin sopineet jo vierailut Kotkaan ja Haminaan. 

Syyskuussa jatkamme pienten kirjastojen kiertuetta yhdessä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kirjastotoimen ylitarkastaja Marko Ojalan kanssa. Olemme sopineet vierailuista Iitin, Pyhtään, Jokioisten ja Tammelan kirjastoihin. Kiva päästä näkemään kirjastojen henkilökuntaa ja keskustelemaan kirjastojen roolista alueemme pienemmissä kunnissa!

Nähdäänkö syksyllä myös teillä? Kutsu koordinaattorit kylään!

Muista antaa meille palautetta ja koulutustoiveita, joita voit lähettää vaikka nimettömästi verkkosivuiltamme löytyvällä Ota yhteyttä ‑lomakkeella.

AKE on tavoitettavissa myös kesällä

Koordinaattorit lomailevat kesän aikana kukin vuorollansa seuraavasti:

Omannäköistä kesää kaikille!