Kuva:
Ilkka Vuorinen kirjastot.fi

Liboppi.fi

Liboppi.fi on Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle suunnattu verkko-oppimisalusta. Libopista löydät kirjastoalan ammattilaisille tarkoitettuja verkkokursseja, joita voit opiskella itsenäisesti ajasta ja paikasta riippumatta. 

Verkkokurssit voivat sisältää tekstiä, kuvaa, ääntä, videota sekä erilaisia oppimistehtäviä. Libopissa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä kursseja. Libopissa on kaikille yleisten kirjastojen työntekijöille avoimia kursseja (Kirjastojen yhteiset ‑kategoria) ja eri AKE-alueiden omia kursseja, jotka on tarkoitettu vain kyseisen alueen työntekijöille. Osalle kursseista tarvitaan käyttäjätunnuksen lisäksi erillinen kurssiavain.

Liboppi.fi on alueellista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen (AKEt) sekä valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan kirjaston (VAKE, Helsingin kaupunginkirjasto) yhteistyössä tuottama palvelu. Libopin sisällöntuotantoa koordinoi toimituskunta, jossa on vähintään yksi edustaja kaikista AKE-kirjastoista sekä VAKEsta ja ERTEstä. 

Tervetuloa Liboppiin! Välkommen till Liboppi!

Valtakunnalliset kurssit

Libopin kursseista osa on kaikille yleisten kirjastojen henkilökunnalle yhteisiä, osa taas löytyy kunkin kehittämiskirjaston alueelliselta alustalta. Tällä hetkellä Kirjastojen yhteiset ‑kategoriasta löytyvät seuraavat valtakunnalliset kurssit.

Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen

Kurssi on perehdytys (nuorten) aikuisten lukutaidon tukemiseen kirjastossa. Kurssi pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet ‑hankkeessa yhteistyössä kirjastoammattilaisten kanssa luotuun Lukulux.fi ‑verkkokäsikirjaan, joka sisältää käytännössä testattuja toimintatapoja sekä runsaasti lisätietoa lukemattomuudesta.

Parasta palvelua omatoimisesti – Työkalupakki omatoimikirjastojen kehittämiseen asiakkaiden kanssa

Kurssi on tehty samannimisessä hankkeessa tuotetun opasvihkosen tueksi. Kurssin tavoitteena on tukea osallistamisen polulla, kirjaston koosta tai asiakkaiden iästä riippumatta. Osallistamisen ohella pohditaan oman kirjaston vahvuuksia, palveluista tilaan.

Selkokielen perusteet

Kurssilla perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja ‑ohjeisiin. Koulutuksen jälkeen tunnet selkokielen perusteet ja osaat muokata viestintää sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä ymmärrettävämmäksi.

Lastenkirjastotyön sisältöpakki

Kurssi on tiivis johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille.

Digituki kirjastoissa

Digituki tulee olemaan osa kirjastojen palveluvalikoimaa, tavalla ja toisella. Vuosina 2018–2019 kirjastojen roolia on hahmoteltu ja pyritty rajaamaan sitä niin, että voimme kansalaisille tehdä koko maan kattavan palvelulupauksen siitä, mitä digitukea kirjastoista vähintään saa. Tämä kurssikokonaisuus tutustuttaa verkko-oppijat siihen, miten digituki kirjastoissa hahmotetaan.

Office 365 ‑perusteet

Kurssi koostuu viidestä tunnin mittaisesta webinaarista. Webinaarien aiheina on mm. OneNote, Powerpoint, Excel, Word, OneNote, Skype ja Teams. Kurssista voi käydä läpi halutessaan vain itselle tarpeelliset osuudet.

Turvallisesti verkossa

Kurssilla perehdytään töissä ja arkielämässä huomioon otettaviin tietoturva-asioihin.

Tekijänoikeudet-webinaari

YKN:n digitaitosuositukset -kurssin logo

YKN:n digitaitosuositukset

Tämä kurssi pohjautuu Yleisten kirjastojen neuvostojen (YKN) suositukseen digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa. Kurssi kokoaa yhteen materiaaleja, joihin tutustuttuaan opiskelija hallitsee perustasolla YKN:n digitaitosuositusten pääkohtien sisältöjä.

Finnan perusteet

Tämä kurssi on tarkoitettu täydentäväksi aineistoksi Finnan peruskoulutukseen tai itsenäisesti suoritettavaksi perehdytysaineistoksi. Kurssi tarjoaa tietoa Finnasta kiinnostuneille ja Finnaan liittymistä suunnitteleville organisaatioille. Se toimii myös perehdytyksenä Finnassa mukana olevien organisaatioiden henkilökunnalle Finnan tarjoamiin palveluihin ja mahdollisuuksiin.

Pelikasvatusta kirjastossa

Helmet-kirjastojen peliverkoston yhdessä laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Paketti koostuu 10 oppisisällöstä, ja jokainen kokonaisuus avaa osaltaan pelikasvatuksen piirteitä sekä pelikulttuurin saloja.

Kohti kokoelmatyötä

Kurssi sisältää kokoelmatyön perusasioita, ja se on rakennettu vuorovaikutuspohjaisesti. Tavoitteena on jakaa kentän kokoelmatyön tuntemusta ja hyviä käytänteitä. Kurssi sisältää keskustelu- ja pohdintatehtäviä, jotta kokoelmiin liittyvää tietämystä, kysymyksiä ja pohdintoja saadaan näkyviksi ja jaettaviksi. Kurssi koostuu kolmesta osasta: kokoelmapolitiikat ja –linjaukset, kokoelmatyö, sekä digitaalinen kokoelma ja digimedian rooli.

Nuortenosastolle! -kurssin logo

Nuortenosastolle!

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka kohtaavat kirjastotyössään nuoria. Kurssi keskittyy nuorten vapaa-ajankirjastopalveluihin, eli koulu- ja oppilaitosyhteistyö ei kuulu tähän kokonaisuuteen. Sisältöinä kurssilla ovat mm. nuorten kohtaaminen, nuortenosaston aineistot ja tapahtumat sekä yhteiskehittäminen.

Kirjastot ja demokratia -kurssin logo

Kirjastot ja demokratia

Opintokokonaisuuden tavoitteena on syventää kirjastoissa työskentelevien käsitystä siitä, miten yleiset kirjastot pystyvät toteuttamaan kirjastolain §2 kohtaa ’edistää aktiivista kansalaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa’. Kurssin sisältö koostuu neljästä moduulista, jotka käsittelevät aihetta eri näkökulmista.

Yleisten kirjastojen saavutettavuus -kurssin logo

Yleisten kirjastojen saavutettavuus

Lämpimästi tervetuloa oppimaan yleisten kirjastojen saavutettavuudesta! Kurssi jakaantuu kolmeen moduuliin, joista jokaisen suorittaminen kestää aiemmasta osaamisesta riippuen noin 3–9 tuntia. Ensimmäisessä moduulissa tutustut kirjastojen saavutettavuuteen strategisesta näkökulmasta, toinen moduuli käsittelee saavutettavuutta digitaalisessa ympäristössä ja kolmas moduuli perehdyttää näkökulmiin tilojen saavutettavuudesta.

Mediasiltoja rakentamassa — Mediatyöpajoja kirjastoille

Tervetuloa opiskelemaan kulttuurisensitiivisen ja sukupolvet ylittävän mediakasvatuksen käytänteitä. Tämä kurssi antaa sinulle tietotaidon omien mediakasvatustyöpajojen pitämiseen omassa kirjastossasi. Kurssi sisältää teoriaa, vapaaehtoisia tehtäviä, sekä työpajasuunnitelmia kaikkien kirjastolaisten käyttöön. Arvoitu suoritusaika 6 tuntia.

Erivärisiä Post-it-lappuja, keskimmäisessä lukee "make things happen".

Palvelumuotoilu / Service design

Oletko koskaan miettinyt miten parhaalla tavalla voisitte ottaa asiakkaiden tarpeet huomioon kirjastopalvelussa? Onko teidän kirjastossanne suunnitelmia kehittää tiettyä osaa palveluista, mutta ette tiedä mistä aloittaa? Silloin tämä palvelumuotoilu-kurssi voisi olla juuri sinulle. Tule mukaan oppimaan mitä palvelumuotoilu on ja saamaan ideoita siitä, miten voit hyödyntää sitä sinun kirjastossasi! Koulutuksen kesto n. 5h

Tyhjä esiintymislava, johon aseteltu rummut, mikrofonit ja monitorit. Lava on valaistu dramaattisesti violetinsinisin sävyin.

Tapahtumatuotanto kirjastossa

Miten järjestät onnistuneen tapahtuman kirjastossa? Miten määrittelet tapahtumien kohderyhmän/yleisön sekä tapahtuman tavoitteet ja miksi se on tärkeää? Koulutuksessa tutustut tapahtumatuotannon suunnittelu- ja toteutusprosessiin ja opit tuottamaan tapahtumia kirjastossa suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Koulutus on tarkoitettu koko kirjaston henkilökunnalle.

Kirjastoammattilainen silmäilee kirjaston kirjahyllystä sopivaa teosta.

Kokoelmatyön ytimessä: valinnasta poistoon

Kokoelmatyön ytimessä ‑verkkokurssi on itsenäinen jatko-osa aikaisemmin julkaistuun Kohti kokoelmatyötä ‑verkkokurssiin. Kurssi keskittyy nimensä mukaisesti kokoelmatyön perusasioihin, eli aineiston valintaan, poistotyöhön, sekä kokoelmanhoidolliseen osaamiseen. Kurssisisällön keskiössä on kokoelmatyötä käsittelevä podcast, jossa käytännön kokoelmatyötä tekevät asiantuntijat keskustelevat kokoelmatyön keskeisistä asioista.

Piirroshahmoina kuvattuja erilaisia iäkkäitä ihmisiä ottamassa yhteiskuvaa selfiekepin avulla.

Seniorityö kirjastossa

Kurssilla käydään läpi kirjaston seniorityön osa-alueita: ikääntyvien kohtaamista, seniorityön verkostoja, hankkeita ja kulttuuritarjontaa. Vinkkejä löytyy myös digiopastuksen aloittamiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi pohditaan, miten ja mistä tavoitetaan ikääntyviä asiakkaita ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Pino kirjoja tasolla, kirjojen vieressä vaaleanpunainen kukka.

Hei me vinkataan!

Kurssilla käydään läpi vinkkauksen perusteita monesta eri näkökulmasta. Millainen on hyvä vinkkari ja hyvä esiintyjä yleensä? Miten laaditaan kiinnostava esitys? Mikä on vinkkauksen ydinsanoma? Mistä eri kulmista kirjoja voi lähestyä? Millaisia retorisia ja visuaalisia keinoja vinkkari voi käyttää?

Värikäs Girjájin-teksti.

Girjájin – saamelaisen kulttuurin ja kirjallisuuden kurssi

Girjájin-kurssi Libopissa tarjoaa perustietoja saamelaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta. Girjájin on suunnattu kirjastolaisille, jotka tarvitsevat saamelaistietoa työssään – eli ihan kaikille!  Kurssi muodostuu videoluennoista sekä pohdinta- ja keskustelutehtävistä. Luennoitsijoina on saamentutkimuksen ja saamelaisen kirjallisuuden guruja. Kurssin suorittamiseen menee aikaa noin neljä tuntia.

Kaksi henkilöä makaa mahallaan sängyllä kasvot kameraan päin. He kuuntelevat äänikirjaa puhelimesta jakamalla samat kuulokkeet.

Kuntien yhteinen E‑kirjasto

Kurssi perehdyttää kirjastojen henkilökuntaa kuntien yhteisen E‑kirjaston käyttöön. Koulutuksessa kerrotaan mm. E‑kirjaston asiakkaaksi rekisteröitymisestä, sovelluksen käytöstä ja taustaprosesseista, kuten palautteiden käsittelystä. Voit käydä läpi koko koulutuksen tai vain ne asiat, jotka sinua kiinnostavat.

Kaksi kättä maapallon ympärillä, etualalla kirjoja ja erilaisia eläimiä.

Ympäristötyö kirjastoissa

Ympäristötyö kirjastoissa ‑kurssi tutustuttaa kirjastojen kestävän kehityksen työhön. Kurssi koostuu viidestä osiosta, joissa johdannon kautta pääset pohtimaan kunkin osion teemaan liittyviä tehtäviä sekä tutustumaan lisämateriaaleihin.

Lahden AKE-alueen kurssit

Nämä kurssit on sopimusteknisistä syistä rajattu vain Lahden AKE-alueen kirjastotyöntekijöille. Kurssien materiaalit eivät tule saataville valtakunnallisiin sisältöihin, vaan ainoastaan kyseiselle kurssille rekisteröityneiden Lahden AKE-alueen kirjastolaisten käyttöön. Lahden AKE:n Liboppi-alusta löytyy alueellisten alustojen listauksesta nimellä Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.

Eduhousen digitaitowebinaarit

  • Tervetuloa mukaan oppimaan, miten voit helpottaa ja tehostaa työskentelyäsi Office-työkalujen sekä tekoälyn avulla.
  • Kurssilta löydät viisi webinaaritallennetta Outlookin, Wordin, PowerPointin ja Excelin sekä ChatGPT:n tehokkaaseen hyödyntämiseen työssäsi.
  • Toivottavasti näistä webinaaritallenteista ja materiaaleista on sinulle hyötyä työssäsi.
  • Kurssi on Lahden AKE-alueen kirjastolaisten käytettävissä 31.12.2024 asti.

Tilaa kurssiavain ja ohjeet kurssille liittymiseen tällä Webropol-lomakkeella.

Digityövälineet haltuun – koulutusvideoita Lahden AKE-alueen kirjastolaisille

  • Koulutustallenteita vuosien 2020 ja 2021 aikana järjestetyistä koulutuksista.
  • Teemoina sosiaalisen median käyttö, tiedonhaku, tietoturva ja digihyvinvointi.
  • Kurssi on avoinna toistaiseksi.
  • Kurssi on kaikkien Lahden AKE-alueen kirjastolaisten käytettävissä.

Liity kurssille avaimella TallenteetLibopissa2020.


Rekisteröityminen ja kurssiavaimet

Verkko-oppimisalustan käyttöön ja kurssien suorittamiseen tarvitset henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen. Voit luoda tunnuksen itsellesi valitsemalla sivuston etusivulla Kirjaudu, jonka jälkeen valitse tee uusi tunnus tai palauta vanha. Löydät ohjeet rekisteröitymiseen myös alla olevasta ohjevideosta.

Käyttäjätunnuksen lisäksi jokaiselle kurssille rekisteröitymiseen tarvitset vielä kurssikohtaisen kurssiavaimen. Kurssiavaimen saat aina kyseisen kurssin järjestäjältä. Järjestäjän yhteystiedot löydät kunkin kurssin kuvauksesta. Kurssiavaimen tarvitset vain ensimmäisellä kerralla, sen jälkeen kurssi näkyy sisään kirjautuessasi kohdassa Omat kurssini. Löydät ohjeet kurssille liittymiseen myös alla olevasta ohjevideosta.

Antoisia oppimishetkiä Libopin parissa!

Lisätietoa

Pasi Kangas
Mediakasvatuskoordinaattori
pasi.kangas@lahti.fi
044 482 6153