Vuosiluku 2024 isolla fontilla.

Mitä suunnitteilla vuodelle 2024? Kurkistus Lahden AKEn toimintasuunnitelmaan

Tuttuun tapaan alueellisen kehittämistehtävän syksyn ohjelmaan kuului seuraavan vuoden toimintasuunnitelman laatiminen. Tällä kertaa meillä oli hyvissä ajoin itämässä ajatuksia vuoden painopisteiksi, sillä olimme käyneet keskustelua alueellisen kehittämisryhmän kevätkokouksessa ja poimineet syötteitä vuoden varrella. Alueellisen kehittämisryhmän syyskokouksessa meillä oli jo luonnos toimintasuunnitelmasta, jota täsmennettiin vielä lopulliseen versioon. Tästä artikkelista pääset lukemaan nostoja suunnitelmistamme.

Vaikuttava kirjasto

Vuoden 2024 osaamisen kehittämisen kattoteemaksi on valittu ”Vaikuttava kirjasto”. Rinnalla jatketaan vuoden 2022 ”Kaikkien kirjasto” ja 2023 ”Riittävän hyvä kirjasto” ‑teemojen jalkauttamista.

Osaamisen kehittämisen kokonaisuudet

Asiakaspalvelu ja viestintä

Mediakasvatus ja digiosaaminen

Sisällöt ja lukemaan innostaminen

Esihenkilö‑, johtamis- ja työelämävalmiudet

Yhteinen Liboppi-oppimisalusta

Liboppi on yleisten kirjastojen henkilökunnalle tarkoitettu verkko-oppimisalusta. Lahden AKE hyödyntää Libopin valtakunnallisia ja alueellisia sisältöjä täydennyskoulutuksen järjestämisessä. Lisäksi osallistumme Libopin valtakunnallisen toimituskunnan työhön sekä oppimisalustan valtakunnalliseen kehittämiseen. Tarjoamme myös Libopin käyttötukea oman kehittämisalueen kirjastohenkilöstölle.

Osaamisen jakaminen ja verkostoituminen

Lähitapaamiset

Edistämme monimuotoisesti asiantuntijuutta, verkostoitumista ja jakamiskulttuuria:

Luomme ja vahvistamme asiantuntijaverkostoja

Vertaisoppiminen

Tuemme alueen kirjastohenkilöstön perehtymistä kirjastojen palvelutarjontaan ja ‑konsepteihin sekä lähi- että etätapaamisina.

Etäkahvit

Etäkahvit koko kirjastohenkilökunnalle sekä erilliset kirjastonjohtajien etäkahvit.

Osaamiskeskustelujen käynnistäminen alueen kirjastoille.

Kirjastopalvelutoiminnan kehittäminen ja uudistuminen

Vaikuttava kirjasto ‑opintopiiri ja kampanja

Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia materiaaleja ja konsepteja:

Alueellinen demokratiahanke

Minun kuntani – kirjasto yhteisten asioiden keskustelufoorumina ja medialukutaidon tukijana ‑hanke päättyy vuoden 2023 lopussa. 

Hankkeen yhteistyökumppanit: Cultura-säätiö, Imatran ja Lappeenrannan kirjastot Etelä-Karjalasta, Kouvolan kaupunginkirjasto Kymenlaaksosta, Heinolan, Iitin, Lahden ja Orimattilan kirjastot Päijät-Hämeestä.

Kartoitetaan tarve seuraavaan alueen yhteishankkeeseen

Minun kuntani ‑hanke on tuonut esiin, että AKE-vetoisiin kehittämishankkeisiin suhtaudutaan erittäin myönteisesti. Tuleva alueellinen hanke tai projekti voisi käsitellä esimerkiksi kirjastopalveluiden vaikuttavuutta, kirjastoa hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä ja ennaltaehkäisevänä palveluna, tai muuta ajankohtaista aihetta.

Kiertävät sisällöt: Kirja astuu ulos kansistaan (KAUK) ja pakopelisalkku

Jatketaan suosittua KAUK-pilottia. Vuonna 2022 ja 2023 valmistuneet, alueella kiertävät KAUK-kokonaisuudet (A ja B) koostuvat Petri Tammisen ”Kun kohtaat avaruusolennon” ‑kirjaa elävöittävästä rekvisiitasta ja sanataidetehtävistä.

Vuoden 2024 aikana näyttely A) lähtee Louna-kirjastoista (Forssa 1/2024) Lammin kirjastoon (2/2024) Hämeenlinnaan, jossa järjestetään myös koulutuspäivä erityisesti Vanamo-kirjastojen henkilökunnalle. Näyttely jatkaa kiertoa Asikkalaan ja Sysmään (3–4/2024) ja palaa jälleen Vanamo-kirjastoihin, joissa se kiertää kesän ja
syyskauden Hämeenlinnan kirjastoissa sekä Hattulassa ja Janakkalassa.

Näyttely B) jatkaa kiertoa kevään ajan Lappeenrannan kirjastoissa ja siirtyy syyskaudeksi Kouvolan kirjastoihin. Lappeenrannassa järjestetään koulutuspäivä Heili- ja Kyyti-kimpoille, joiden alueelle näyttely jää kiertämään.

Eva Frantzin ”Osasto 23” ‑kirjaan liittyvä pakopelisalkku kiertää alkuvuoden Heili-kimppaa ja siirtyy sen jälkeen toiseen alueen kimppaan (ei vielä sovittu).

Pilotoidaan salkkuihin liittyvää logistiikkaa usean kirjastokimpan alueella.

Oppilaitosyhteistyö

Vuonna 2024 valmistuu Anna Heikkisen kirjastojen roolia hyvinvointityössä käsittelevä opinnäytetyö, jonka tilaajana Lahden AKE toimii. 

Kuntien yhteinen e‑kirjasto

Kuntien yhteinen e‑kirjasto otetaan käyttöön vuonna 2024. Tuetaan toiminta-alueen kirjastoja mm. markkinoimalla valtakunnallisia koulutuksia ja jakamalla tietoa sekä tarvittaessa järjestämällä etäkahveja.

Kaukopalvelu

Lahden kaupunginkirjasto toimittaa kaukolainoja maksutta muille kirjastoille.