Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri julkisivu ja ikkunoita
Noora Oluikpe
Lahden AKE

Opintoretkellä Uudenmaan kirjastoissa, osa 1: Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

Torstaina 11.4.2024 pakkasimme ryhmän AKE-alueemme kirjastolaisia bussiin ja lähdimme Kouvolasta Lahden ja Riihimäen kautta kaksipäiväiselle opintoretkelle Uudenmaan kirjastoihin. Ensimmäisenä päivänä kohteenamme oli upea Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri. Toisena päivänä jatkoimme opintoretkeä Espoon Lippulaivan kirjastoon, josta julkaisemme artikkelin myöhemmin.

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri ja Kirkkonummen kirkko

Fyyri sijaitsee Kirkkonummen keskustassa kirkon vieressä. Ensimmäinen kirjastotalo rakennettiin samalle paikalle vuonna 1982. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin kirkkonummelaiset alkoivat haaveilla uudesta monitoimitalosta. He saivat rakennushankkeelle avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä jouluna 2012 ja Fyyrin rakentaminen alkoi syyskuussa 2016.

Monien vaiheiden kautta projekti valmistui syksyllä 2020. Rakentaminen tuli maksamaan yli 20 miljoonaa euroa, mikä ylitti roimasti alustavan 9,2 miljoonan euron kustannusarvion. Fyyrissä toimivat Kirkkonummen pääkirjaston lisäksi asukaspuisto, nuorisotila, musiikkileikkikoulu ja kunnan työllistymisyksikön pyörittämä kahvila Messi.

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri julkisivu

Rakennus on arkkitehtonisesti vaikuttava ja se on palkittu Arkkitehtuurin Finlandia ‑palkinnolla vuonna 2021. Lisäksi se on saanut kunniamaininnan vuoden betonirakennekilpailussa vuonna 2020. Rakennuksen ulkopinta on tehty kuparilaatoista, jotka muistuttavat kalan suomuja. Ajan myötä ne patinoituvat ja muuttavat väriään.

Kirjastolaisia vierailulla Fyyrissä, Fyyrin aula
Ryhmämme ihastelemassa Fyyrin vaikuttavaa sisääntuloa. Sisältökoordinaattorin kanssa kuvassa Lahden kaupunginkirjaston Hanna Hölttä ja Tuula Parkkola.

Fyyrin torin puoleinen sisääntuloaula on avara ja vaikuttava. Kirjastotalon katossa roikkuu useammassakin kohdassa pitkiä puulastuja luomassa tunnelmaa. Sisääntulon läheisyydestä löytyy myös Porkkala-sali, joka toimii näyttelytilana. Sinne voivat hakea näyttelyä yksityishenkilöt ja yhteisöt vapaamuotoisella hakemuksella. Painoarvoa näyttelyiden valinnassa annetaan paikallisuudelle. Lisäksi kirjastossa on Galleriakäytävä, jossa on käytettävissä yhteensä n. 18 metriä näyttelyseinää.

Kuvataidetöitä Kirkkonummen kuvataidekoulu Fyyrissä
Fyyrin näyttelytiloissa oli vierailumme aikana esillä Kirkkonummen kuvataidekoulun upeita, rihmastomaisia taideteoksia.

Iloisissa tunnelmissa lastenosastolla

Fyyrin lastenosasto on värikäs ja kannustaa monipuoliseen toimintaan. Seiniä koristavat taiteilija Linda Bondestamin kirkkaat huopataideteokset, joissa on merellinen tunnelma. Erilaiset aukot ja kolot kutsuvat seikkailuun ja leikkiin – mutta myös lukemaan! Erikoisuutena lastenosastolta löytyy innostava kiipeilyseinä. Osastolle on myös rajattu erillinen sukka-alue, jossa taaperoikäiset voivat rauhassa konttailla karkaamatta.

Fyyrin lastenosasto
Sanna Vääriskoski-Kaukanen ja Fyyrin lastenosasto
Sanna Vääriskoski-Kaukanen pujahti lastenosastolle sivukautta hauskan muotoisesta oviaukosta.
Fyyrin lastenosaston lukusoppi
Joulukalenteriseinän numeroiduissa lokeroissa on kirjanäyttely ympäri vuoden. Lukusopet ovat kutsuvia – niissä voi latautua niin ihmiset kuin laitteetkin! Keskeltä osastoa löytyvään pylvääseen on tuunattu hauska reppuparkki.

Fyyrin lasten ja nuorten osastolla on nähty paljon vaivaa yhteisten pelisääntöjen laatimiselle. Nuorten alueella on aktiivista peli- ja kerhotoimintaa kirjaston yhteistyötahojen järjestämänä. Aluetta koristaa biljardipöytä ja oleskelutilaa on runsaasti. Keskellä nuorten aluetta on lasiseinäinen ohjaajien huone, jonne on mahdollista vetäytyä keskustelemaan, jos nuorilla on asiaa ohjaajille. Nuorten aineistot on siirretty pois nuorten alueelta toiseen kerrokseen, jotta nuorillakin on valinnanvaraa hiljaisemman ja äänekkäämmän tilan välillä.

Monipuolisia ja kauniita tiloja

Keskeltä kirjastotilaa löytyvät upeat Lukuportaat, jotka täyttyvät iltapäivisin kirjastoon tulevista koululaisista. Lukuportaat ja estradi ovat käytettävissä myös erilaisiin pop up ‑tyyppisiin tapahtumiin. Lisäksi kirjastossa on 150 ihmisen tapahtumasali Mörne, josta löytyy projektori, valkokangas, äänentoisto ja valolaitteet. Istumapaikkoja on 120 henkilölle ja salista löytyy myös upea Tiina ja Antti Herlinin säätiön lahjoittama 1980-lukuinen Bösendorfer-flyygeli. Salissa voidaan järjestää vain kaikille avoimia, ei-kaupallisia tilaisuuksia. Suosittu tapahtuma on esimerkiksi päivätanssit.

Fyyrin Lukuportaat ylhäältä
Fyyrin tapahtumatila
Mörne-salissa on tekniikka kohdillaan ja mukavat tuolit! (Kuvat: Pasi Kangas ja Sanna Vääriskoski-Kaukanen.)
Fyyrin yhteisökeittiö Mössö
Asiakastilojen yhteiskäyttöinen keittiö Mössö. (Kuva oik.: Sanna Vääriskoski-Kaukanen.)

Harmoniaa ja hyvää akustiikkaa

Sisätilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota akustiikkaan ja siihen, että tila ei kaiu. Erityisesti varsinaisessa kirjastosalissa näkyvät upeat betoniset rakenteet, jotka luovat paitsi ylvään tunnelman, myös rahallisen äänimaiseman. Seinien pinnoitteena on lisäksi käytetty paljon puurimaviimeistelyä. Uusi kirjastotalo on rakennettu vanhan päälle, mikä ei juurikaan tavalliselle kävijälle näy. Sisälle jääneeseen vanhaan rakennukseen on sijoitettu henkilöstön työtiloja ja varastotiloja. Vanhoista ulkoikkunoista voi työpöytänsä äärestä katsella uuteen kirjastotilaan.

Kaksi kuvaa Fyyrin aikuistenosaston salista
Fyyrin aikuisten osaston sali
Fyyrin arkkitehtuuria sisältäpäin kuvattuna
Parvekkeen ikkunoista näkyy rakennuksen upeat, vinot muodot ja kuparisuomut.
Vanhan rakennuksen ovi ja uusi lainausautomaatti Fyyrissä.
Henkilöstön tiloihin on jätetty muistoksi vanhoja ovia ja kylttejä. Asiakastiloissa kaikki on uutta.
Opintoretken ryhmäkuva Fyyrin Lukuportailla
Ryhmämme Lukuportailla. (Kuva: Fyyrin henkilökunta.)

Kiitos kivasta reissusta kaikille osallistujille ja Fyyrin henkilökunnalle mielenkiintoisesta esittelystä ja mukavasta päivästä!

Teksti ja kuvat (ellei kuvassa toisin mainittu):
Noora Oluikpe