Kuva:
Lassi Häkkinen Lahden kaupunki

Vertaisoppiminen

Vertaisoppimalla osaamista ja inspiraatiota työhön!

Alueellisen kehittämistoiminnan kautta haluamme edistää monipuolisesti oppimisen ja osaamisen kehittämisen tapoja. Monet työtehtävät ja ratkaisut hahmottuvat paremmin, kun toteutuksen voi nähdä käytännössä tai keskustella aiheesta rauhassa kokeneen osaajan kanssa.


Mitä on vertaisoppiminen?

Vertaisoppiminen on vuorovaikutteinen tapa kehittää osaamista. Sillä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että työntekijä oppii vertaisiltaan eli toisilta kirjastotyöntekijöiltä.

Alueen kirjastohenkilökunnalle järjestetään tarpeiden ja toiveiden mukaan mahdollisuuksia tutustua erilaisiin toimintamalleihin ja palvelukonsepteihin. Tällaisia voivat olla esim. lastenkirjastotyö, mediakasvatuksen ja digiopastuksen menetelmät, kirjavinkkaus, hankkeiden koordinointi, omatoimikirjastot, kirjastoautotoiminta… mikä tahansa osa-alue, jolla juuri sinä tarvitset hyvien käytäntöjen jakamista tai kollegiaalista tukea!

Kuva: Johanna Kalliomaa

Miten tätä tuetaan?

Alueellisen kehittämistehtävän koordinaattorit auttavat löytämään oikean henkilön opastajaksi tai keskustelukumppaniksi. Vertaisoppimista voi toteuttaa lähtemällä tutustumaan asiaan paikanpäälle toiseen kirjastoon tai sopimalla keskustelusta etäyhteydellä.

Alueellisen kehittämistehtävän avustuksesta tuetaan vertaisoppimista maksamalla vertaisoppimaan lähtijän matka- ja majoituskulut.

Miten voin hyödyntää vertaisoppimisen mahdollisuutta?

  1. Onko mielessäsi jo asia, johon haluaisit tutustua? Voit myös hakea ideoita alla olevalta tarjottimelta.
  2. Jos kiinnostava kohde on mielessä, keskustele asiasta esihenkilösi kanssa.
  3. Ota yhteyttä koordinaattoreihin ja kerro, mikä kiinnostaa. Jos valmista pakettia vertaisoppimiseen ei ole, pyritään räätälöimään juuri sinua palveleva kokonaisuus!
  4. Sovitaan aikatauluista niin, että ne sopivat molemmille tahoille.
  5. Jos vertaisoppimaan lähdetään toiseen kirjastoon, matkaliput hankitaan ennakkoon, ettei jälkikäteen tarvitse tehdä matkalaskua.
  6. Jälkikäteen osallistuja kirjoittaa lyhyen kuvauksen siitä, mihin aihepiiriin on tutustunut ja mitä vertaisoppimisesta on jäänyt käteen. Raportit jaetaan Lahden AKEn verkkosivuilla.

Vertaisoppimisen tarjotin

Lapsille, nuorille ja perheille

Kirjavinkkaus eri ikäryhmille ja erityisryhmille

Oletko vasta aloittelemassa vinkkariuraasi, laajentamassa kohderyhmääsi tai etsimässä uutta intoa vinkkausrutiineihin? Jokapuolelta aluetta löytyy osaavia kirjavinkkareita ja monipuolista vinkkausosaamista.

Mediakasvatuspaketit

Lahden kaupunginkirjastossa on räätälöity jokaiselle luokka-asteelle sekä vanhempainiltoihin oma kokonaisuutensa kirjavinkkausta, kirjastonkäytön opastusta ja mediakasvatusta. Erittelyn pakettien sisällöistä Lastu-sivuilla.

Lahden kirjastojen palvelut alakouluille
Lahden kirjastojen palvelut yläkouluille

Monikulttuurinen musiikkimatka maailman eri kolkkiin

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston musiikkivinkkaustuokio vie 3.- ja 7.-luokkalaiset äänimaailmoja avartavalle matkalle maailman ympäri.

Pedagoginen pakohuone

Heinolan kaupunginkirjastossa on toteutettu 8.-luokkalaisten mediakasvatusta pakohuonepelin avulla. ”Projekti Pandora” ‑nimisen pakohuonepelin teemoja ovat tekaistut sosiaalisen median profiilit, grooming sekä vahvat salasanat ja laitteiden suojaaminen. 

Kissankulman kierros

Lappeenrannan kaupunginkirjastossa ekaluokkalaiset tutustuvat kirjaston käyttöön Astrid Lindgrenin kirjojen kautta ja metkuilevan Eemelin silmin. Draamallinen tutustumisretki on osa kirjastopolkua. 

Sanataidetoiminnan eri muodot

Kiinnostaako sanataideohjauksen sisällyttäminen kirjaston palveluihin. Monilukutaitoa sanataiteella ‑hankkeen materiaalipankista saa hyvää vinkkiä siitä, millä tavoin sanataideohjausta voi kirjastossa toteuttaa.


Instagram-lukupiirit alle-kouluikäisille, lapsille ja nuorille

Lahden kaupunginkirjastossa on toteutettu Instagramissa omat lukupiirit pikkulapsiperheille, lapsille ja nuorille. Hauska ja yhteisöllinen tapa vinkata aineistoa ja innostaa lukemisen pariin.

Kirjaston Tiktok-kanava

Lahden kaupunginkirjastossa TikTok on osoittautunut hyväksi kanavaksi tavoittaa nuoria. Millainen sisältö siellä toimii?

Sisältöjen avaaminen ja opastukset aikuisille

Lukupiirit

Oletko perustamassa kirjastoosi uutta lukupiiriä tai kaipaatko tuttuun piiriin uutta twistiä? Alueen kirjastoissa pyörii eri teemoilla lukupiirejä, joista saada ideoita tai omaksua kollegalta hyvät keinot aktivoida tai osallistaa ryhmää.

Novellikoukku ja Kirjavat rivit

Käsillä tekeminen ja kirjojen kuuntelu ovat täydellinen yhdistelmä. Lahden kaupunginkirjastossa Novellikoukku ‑konseptia on sovellettu Kirjavat rivit nimellä. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuus kuunnella ääneenluettuja tarinoita tai muita tekstejä ja samalla tehdä käsitöitä tai värittää kirjaston tarjoamia värityskuvia.

Suosittelupalvelut, lukuhaasteet ja aineistodiplomit

Useissa alueen kirjastoissa tarjotaan asiakkaan toiveiden pohjalta räätälöityjä aineistosuosituksia sekä julkaistaan vuosittain niin kirjallisuuteen, elokuviin kuin peleihinkin keskittyviä aineistodiplomeja ja haasteita ja järjestetään niihin liittyvää oheistoimintaa.

Digituen tarjoaminen kirjastossa

Kaipaatko ideoita, miten toteuttaa kirjastossa digiopastusta, tarjota digitaitoihin liittyviä tietoiskuja, koota vapaaehtoisia vertaisopastajia tai tarjota digiopastusta etänä? Alueelta löytyy monia hyviä käytäntöjä, joista ottaa mallia.

Esimerkkinä Lahden kaupunginkirjaston tarjoamat asiakaskoulutukset ja opastukset Lastu-kirjastojen verkkosivuilla

Avolavaklubi ja kirjaston musiikkitapahtumat

Mitä tulee huomioida kun tuodaa elävää musiikkia kirjastoon? Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa aloittaa syksyllä 2021 uusi Avolavaklubi, jossa tuodaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa musiikintekijöitä kirjastoon esiintymään.

Tapahtumien striimaus ja kuntien välinen yhteistyö

Etäosallistumisen mahdollisuus tekee monista tapahtumista vielä laajemmalle yleisömäärälle saavutettavia sekä madaltaa maantieteellisiä kynnyksiä. Kotkan ja Kouvolan kaupunginkirjastot ovat myös menestyksekkäästi toteuttaneet kirjailijavierailuja kuntarajat ylittävällä yhteistyöllä.

Kirjasto Discordissa

Mikä on Discord ja miten sitä voi hyödyntää kirjastokontekstissa? Kotkan kaupunginkirjastossa Discordissa on järjestetty mm. nuorille suunnattu Sateenkaarilukupiiri.

Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen

Erätauko-keskustelut asiakkaiden ja henkilökunnan osallistamisessa

Erätauko on mentelmä rakentavien ja kokemuspuheeseen perustuvien keskustelujen fasilitointiin. Lahden kaupunginkirjastossa menetelmää on testattu sekä asiakkaiden välisissä että henkilökunnan sisäisissä keskusteluissa.

Monikieliset ja maahanmuuttajien palvelut

Sanataidetunti S2-ryhmälle tai ruotsinkielinen lukupiiri? Alueen kirjastoista löytyy hyviä toimintatapoja ja luovia ratkaisuja monikielisen asiakaskunnan palvelemiseen

Palvelukonseptit

Omatoimikirjasto ja itsepalvelu

Suunnitellaanko kirjastossasi vasta omatoimipalveluiden käyttöönottoa tai halutaanko viedä omatoimiasiakkaiden osallisuutta seuraavalla tasolle? Muiden kirjastojen hyvistä käytännöistä kannattaa ehdottomasti ottaa oppia.

Monitoimitalo

Miten kirjasto löytää paikkansa muiden toimijoiden joukossa monitoimitalossa? Mitä kannattaa jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon? Vertaistukea kannattaa kysellä samanlaiseen suunnitteluprosessiin jo aikaisemmin osallistuneelta.

Harrastetilat ja mediapajat

Kirjastot tukevat aktiivista kansalaisuutta tarjoamalla tiloja ja laitteita monenlaiseen harrastamiseen. Hämeenlinnan pääkirjastosta löytyy esimerkiksi mediahuone karaokemahdollisuudella, bändihuone/studio ja esiintymistilaa.

Avoin varasto

Uskaltaako asiakkaat päästää varastoon? Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa peruskokoelmassa on vain uudempaa aineistoa ja kirjavarasto Jemma palvelee avoimin ovin vanhemman kirjallisuuden etsijöitä.

Kotipalvelu

Kuka valitsee ja vie? Alueen kirjastoista voi saada hyvää mallia siitä, miten eri tavoin kotipalvelun voi järjestää.