Kolmen kuvan kollaasi. Ensimmäisessä Padasjoen kirjaston henkilöstö hymyilee helteessä vanhan, puisen kotiseututalon edustalla. Toisessa kuvassa Asikkalan kirjaston kirjastopyörä. Kolmannessa kuvassa Asikkalan kirjaston henkilöstöä.

Pienten kirjastojen kiertue Päijät-Hämeessä: Padasjoen ja Asikkalan kirjastot

Teksti ja valokuvat: Pasi Kangas, Noora Oluikpe, Hanna Pitkänen ja Marko Ojala

Elokuussa 2022 alkanut pienten kirjastojen kiertueemme on vienyt meidät tähän mennessä Parikkalaan, Lemille ja Savitaipaleelle, Humppilaan ja Ypäjälle, Hartolaan ja Sysmään, Luumäelle, Miehikkälään ja Virolahdelle sekä Taipalsaarelle, Rautjärvelle ja Ruokolahdelle.

Tällä kertaa helteinen toukokuu kuljetti Pasin, Nooran ja Hannan sekä Marko Ojalan (ESAVI) Padasjoelle ja Asikkalaan. Tunnin linja-automatka Lahden matkakeskukselta Padasjoen kirjastolle sujui kauniissa maisemissa varsin mukavasti.

Padasjoen kirjasto

“Tule kirjastoon työskentelemään ja opiskelemaan! Monitoimitila on asiakkaiden käytössä kirjaston palveluaikoina. Tila soveltuu opiskeluun, etätyöhön ja yhteisölliseen toimintaan. Koko kirjastossa on avoin langaton verkko. Seuraa uudistuksia ja tapahtumia kirjaston somessa! Kirjastokortilla voit lainata maksutta Lastu-kirjastojen aineistoja. Kirjasto järjestää tapahtumia ja lukijamatkoja. Kirjastossa voit oleilla ja viettää aikaa, pelata shakkia tai koota palapeliä – kesäisin avoinna on myös viihtyisä lukuparveke.” (Lainaus Padasjoen kirjaston verkkosivuilta.)

Padasjoen kirjastossa meidät otti vastaan kirjastonjohtaja Eija-Liisa Kasesniemi. Kirjaston ovelle kertynyttä jonoa selitti samana aamuna hieman myöhemmin alkava EU-vaalien ennakkoäänestys, jolle oli tehty tilaa kirjaston lehtisaliin.

Matalan ja esteettömän kirjastotilan naapureina samassa kiinteistössä toimivat uimahalli Jokihelmi ja nuorisotila Nuokku. Kirjastossa on henkilökuntaa paikalla jokaisena arkipäivänä, minkä lisäksi omatoimikirjastoon pääsee jokaisena päivänä klo 7–21. Omatoimikirjaston käytössä ei pienellä paikkakunnalla ole ollut toistaiseksi ongelmia.

Kahden kuvan kollaasi. Vasemmalla Padasjoen kirjaston julkisivu keväisessä auringonvalossa, oikealla henkilöstö lukee sanomalehtiä kirjaston parvekkeella.
Padasjoen kirjaston kanssa samassa monitoimitalossa toimivat uimahalli Jokihelmi ja nuorisotila Nuokku. Kirjaston varjoisa ja kodikas kesäparveke on suosittu paikka lehtien lukemiseen.

Padasjoen kirjaston tiloihin on tulossa syksyllä uudistusta erityisesti lasten ja nuorten osastolle. Kirjasto on myös saanut käyttöönsä uuden “länsisiiven”, kun kirjastotilasta puhkaistiin ovi viereiseen tyhjentyneeseen liikehuoneistoon. Sinne on kalustettu toimiva työskentelytila, josta löytyy työpisteitä, pöytiä ja pieni keittiö. Tila ja kirjaston langaton lähiverkko on ollut erityisesti kesäasukkaiden mieleen.

Kirjaston erikoisuutena on viihtyisä ja kuumanakin päivänä varjoisa lukuparveke, jossa on mukava lukea vaikkapa päivän lehdet! Padasjoen Risto ja hellehattuinen Hanna pääsivät poseeraamaan myös Padasjoen kunnan sosiaaliseen mediaan viihtyisän lukuhetkensä keskellä.

Kunnan erityispiirteenä on puolestaan väkiluvun kolminkertaistuminen kesäaikaan, kun kesäasukkaat saapuvat paikkakunnalle. Kesä onkin kirjaston aktiivisinta aikaa ja hyllyjä saa olla täyttämässä tiuhaan tahtiin. Silloin järjestetään myös paljon tapahtumia.

Museoauto karkaa horisonttiin.
Seuraa tuota autoa! Pyyhälsimme vierailun aikana tutustumaan myös Padasjoen kotiseututaloon, jonka toiminnasta kirjastonjohtaja myös vastaa.

Kirjastolta siirryimme kirjastonjohtajan ja ylitarkastajan kyydeillä Padasjoen kotiseututalolle puolentoista kilometrin päähän syömään paikallisen 4H-yhdistyksen tarjoamia eväitä ja tutustumaan syvemmin kirjaston ja kunnan toimintaan. Kotiseututaloksi kunnostettu vanha kansakoulu täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja sen toiminnasta vastaa kirjastonjohtaja. Talo tarjoaakin kirjastolle hyvät mahdollisuudet erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Kahden kuvan kollaasi. Ensimmäisessä kirjastohenkilöstö kotiseututalon museoluokassa. Toisessa kuvassa ihmetellään vanhaa sienitaulua.
Padasjoen kotiseututalosta löytyy museoluokka sekä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Tiloissa toimii myös 4H-yhdistyksen kahvio. 

Jos haluatte inspiroitua näppäristä ja kekseliäistä pienen budjetin kirjastoideoista, joilla on suuri vaikuttavuus asiakkaiden saamaan palveluun, käykääpä tutustumassa Padasjoen meininkiin. Paljon voi saada aikaiseksi yhteistyöllä, innostuksella ja päättäväisyydellä!

Kiitos Eija-Liisa ja koko Padasjoen kirjaston väki lämpimästä vastaanotosta ja toiminnan kattavasta esittelystä sekä Padasjoen 4H-yhdistys kotiseututalon kahvion runsaista kokoustarjoiluista.

Päät pyörryksissä Padasjoen tekemisen meiningistä ja mahat täynnä kahvion herkullisia antimia lähdimme ylitarkastajan kyydillä kohti Asikkalaa.

Eija-Liisan kokemuksia “villiintyvästä työstä”, kuten hän itse työtään kuvailee, voit kuunnella alla olevalta koulutustallenteelta syksyltä 2022.

Asikkalan kirjasto

“Asikkalan kirjasto tarjoaa tiloja, tietoa ja elämyksiä. Kirjastossa voit työskennellä, opiskella, lukea lehtiä, pelata pelejä, käyttää tietokoneita, osallistua harrastuksiin ja tapahtumiin. Laajasta kokoelmasta voit lainata aineistoja kirjoista kiikareihin!” (Lainaus Asikkalan kirjaston verkkosivuilta.)

Iltapäivällä pääsimme tutustumaan Asikkalan kirjaston tiloihin ja moninaisiin palveluihin kirjasto- ja kulttuurijohtaja Tanja Kairimon johdolla. Padasjokea ja Asikkalaa yhdistävät uudet rekrytoinnit, sillä molempiin kirjastoihin on viime aikoina palkattu uusi työntekijä mediaohjaajan nimikkeellä. Padasjoen Risto Arvassalo ja Asikkalan Heikki Marjomaa ovatkin omien sanojensa mukaan pitäneet tiivistä yhteyttä ja saaneet toisistaan tarvitsemaansa vertaistukea uuden toiminnan käynnistämisessä ja palvelujen muotoilussa.

Koordinaattorit Asikkalan kirjaston edessä.
Koordinaattorit valmiina iltapäivän vierailuun. Asikkalan kirjasto sijaitsee kauniilla paikalla aivan Vääksyn kanavan lähistöllä.

Asikkalan kirjasto on viihtynyt viimeiset 20 vuotta vanhan ammattikoulun remontoiduissa, valoisissa ja korkeissa tiloissa. Talon historiasta muistuttavat mm. katon rajasta roikkuva soutuvene ja jykevät teräspalkit. Myös Asikkalassa suunnitellaan parhaillaan tilauudistusta erityisesti kirjaston tapahtumatuotannon näkökulmasta.

Tutustuimme kirjastossa Asikkalan kuuluisaan Tavaralainaamoon ja aktiiviseen pelitoimintaan sekä yhteistyöhön nuorisopalveluiden kanssa. Kirjastossa kukoistaa rohkea kokeilukulttuuri, jossa etsitään paikallisesti toimivia tapoja erilaisten tapahtumien ja yhteistyökuvioiden järjestämiseen kaikki kirjaston kohderyhmät huomioiden.

Asikkalan aloitteesta on lähdetty kehittämään myös kirjastohenkilöstölle ja kirjaston asiakkaille suunnattua Digitaito-diplomia, jonka tavoitteena on vahvistaa henkilöstön ja asiakkaiden digiosaamista erityisesti kehittämisalueemme pienissä kunnissa. Diplomin ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin pienten kirjastojen henkilöstön kesken toukokuussa ja jatkoa seuraa kesälomien jälkeen.

Kahden kuvan kollaasi. Ensimmäisessä kuvassa Asikkalan kirjastosali. Toisessa kuvassa kirjastohenkilöstö työpisteen ääressä tekemässä kirjaston suoralähetystä YouTubeen.
Asikkalan kirjaston mediaohjaaja Heikki Marjomaa tekee viikottaisia kirjaston suoralähetyksiä YouTubeen, pääsimme vierailemaan lähetyksessä!

Vierailun lopuksi pääsimme tutustumaan myös kirjaston suoralähetyksen tekemiseen kirjaston studiosta eli mediaohjaajan työpisteeltä, kun Heikki kutsui Pasin vierailemaan kevään viimeisessä suorassa lähetyksessä. Joka keskiviikko klo 15 kirjaston YouTube-kanavalla lähetettävät suoralähetykset jatkuvat taas syksyllä.

Kiitos inspiroivasta iltapäivästä Tanja, Heikki ja koko kirjaston henkilökunta!

Asikkalan Tavaralainaamoon voit tutustua alla olevalla koulutustallenteella.

Matkamme jatkuu syyskuussa Iittiin ja Pyhtäälle sekä Jokioisille ja Tammelaan. Matkatunnelmia voit seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #lahenake ja #pientenkirjastojenkiertue.

Näkemisiin!

Kuntien avainlukuja

Kuntien avainlukuja vuodelta 2022PadasjokiAsikkala
Väkiluku27508014
Väkiluvun muutos edellisestä vuodesta, %-2,2-0,2
Alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä, %9,112,8
15–64 ‑vuotiaiden osuus väestöstä, %48,152,4
Yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä, %42,834,8
Lähde: https://www.stat.fi/tup/alue/kuntienavainluvut.html