Kuva:
Ilkka Vuorinen kirjastot.fi

Lähetit

Olemme koonneet yhteen lähettiverkostoksi alueen kirjastoammattilaisia, jotka ovat kiinnostuneet asiakaspalvelun, mediakasvatuksen, sisältöjen avaamisen tai sanataideohjauksen kehittämisestä. Vuonna 2019 järjestimme erityisesti läheteille suunnitellun koulutuskokonaisuuden. Koulutusten lisäksi verkostolle oli etätapaamisia, joiden välillä jokainen työsti omaa kehittämisprojektia. 

Oletko kiinnostunut liittymään lähettiverkostoon? Ota yhteyttä koordinaattoreihin!

Verkoston kautta saat vertaistukea, vinkkejä ja ideoita “parastettavaksi”. Läheteille järjestetään tapaamisia ja lähettien monipuolista osaamista hyödynnetään esimerkiksi koulutuspäivien suunnittelussa.

Lähettiverkosto esittelyssä

Asikkalan kunnankirjasto

Päivi Joentausta
kirjastovirkailija
paivi.joentausta@asikkala.fi

 

Päivi Joentausta on kehittänyt kirjaston mediakasvatuskonsepteja. Päivi on Lahden AKE-alueen edustaja Seinäjoen ERTE:n Lanu-neuvostossa.

Sini Nurminen
kirjastovirkailija 
sini.nurminen@asikkala.fi 

”Lähettiprojektissani otin haltuun kirjastomme bookstagram-päivityksiä Instagramin puolella. Asikkalan kirjastoon on lahjoitettu kaksi isoa taideteosta, Köpöttiä, joista on muodostunut vuosien varrella kirjastomme maskotteja. Suuret mustat hahmot, jotka ovat taiteilija Ossi Pirkosen luomia, roikkuvat korkealla kirjaston katossa. Näistä Köpöteistä tilasimme pienet pehmoversiot taiteilijalta ja aloin käyttää näitä pikkuköpöttejä valokuvissa erityisesti instagramissa. Ideana oli, että Köpötti hahmona liitettäisiin Asikkalan kirjastoon ja toimisi positiivisena mielleyhtymänä. Sittemmin kirjastoomme palkattiin uusi työntekijä, jonka vastuulle siirtyivät somepäivitykset. Köpöttien mukanaolo päivityksissä on kuitenkin jatkunut. Omaan työnkuvaani kuuluu tällä hetkellä mm. hankinnat, luettelointi, asiakaspalvelu, vinkkaajapalvelu sekä muu perustyö kirjastossa.”

Päivi Saarikko
kirjastovirkalija
paivi.saarikko@asikkala.fi

 

”Palvelumuotoiluprojektissani kehitettiin kirjakassipalvelua. Kirjakassitoiminta jatkuu edelleen samaan malliin. Vaihdan edelleen kirjakasseja kuukausittain yksityisille asiakkaille sekä muutamille palvelutaloille. Muutama asiakas hakee itse kirjakassin kirjastosta. Asiakkaiden toivomukset kulkevat minulle reissuvihossa tai puhelimitse.”

Forssan kaupunginkirjasto

Tuula Luoma
osastonjohtaja (aikuisten ja ikäihmisten kirjastopalvelut)
tuula.luoma@forssa.fi

”Lähettiprojektini aiheena oli miettiä keinoja selko- ja muun helpotetun aineiston markkinointiin. Eli edesauttaa sitä, että yhä useampi kirjaston asiakas löytäisi juuri hänelle oikean aineiston. Työskentelen Forssan kaupunginkirjaston aikuisten osastolla. Kirjan ja lukijan yhteen saattaminen  laajemminkin on mielestäni tärkeintä työssäni.  Sisältöjen avaaminen koskee tietysti kaikkea aineistoa, mutta kaunokirjallisuus on aina ollut minua lähinnä. Vuonna 2021 kehittelimme Louna-kirjastojen yhteisen lukuhaasteen. Myös aikuisten uutuusvinkkauksessa esittelimme Räisäsen Eijan kanssa  nimenomaan eri haastekohtiin soveltuvia kirjoja.”

Hattulan kunnankirjasto

Pilvi Mikkola
kirjastovirkailija
pilvi.mikkola@eduhat.fi

Pilvi on työskennellyt hattulalaisten perheiden, varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen ja Hattulan kirjaston yhteisessä lukuhankkeessa Jaakko Juteinin jalanjäljillä — lapsi tarinoiden maailmassa, hankkeen lukukoordinaattorina ja vetäjänä. Hanke päättyi 31.12.2022. Lisäksi Pilvi on ollut mukana Oikeus Oppia-hankkeen Kieli, mieli, lukeminen – ohjelman työryhmässä vuonna 2022, jonka tehtävänä on ollut lukuilon, lukutaidon ja kielitietoisen oppimisen edistäminen Kanta-Hämeen alueella.

Vuonna 2023 Pilvi jatkaa lukutaitotyötä osittain Oikeus oppia-hankkeen nimissä sekä kirjaston ja vakan sekä alakoulujen yhteistyön merkeissä.

Heinolan kaupunginkirjasto

Riku Lehtimäki
Informaatikko Musiikki- ja mediapalvelut
riku.lehtimaki@heinola.fi

Riku Lehtimäki ja Sanna Vääriskoski-Kaukanen suunnittelivat mediakasvatuspakopelin 8‑luokkalaisille yhteistyössä muiden kaupungin toimijoiden kanssa.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Päivi Ruuskanen
Kirjastonhoitaja, Lammin kirjasto-palvelupiste
paivi.ruuskanen@hameenlinna.fi

 

Päivin lähettiprojektina oli suomalaisiin kansantaruhahmoihin tutustuminen päiväkodin kanssa. Lähettivuoden jälkeen Päivi on työskennellyt Hämeenlinnan kirjaston ja koulujen yhteistyöhankkeessa, jossa on tarkoituksena lukuinnon ja ‑ilon lisääminen 3. ja 8. luokkalaisille etenkin toiminnallisin keinoin. Yhteistyöhanke on vielä kesken, koska korona rajoitti kouluyhteistyötä. Viime aikoina on jonkun verran tehty satutuokiota ja muita sisältöjä Hämeenlinnan kirjaston Youtubeen.

Imatran kaupunginkirjasto

Mika Kähkönen
kirjastonhoitaja
(vuorotteluvapaalla)
mika.kahkonen@imatra.fi

 

Mika työskenteli hanketyöntekijänä Monilukutaitoa sanataiteella –hankkeessa, jossa hän teki aikuisille suunnattuja kirjavinkkaus- ja sanataidesessioita. ”Sanarkisti” otti haltuun myös somen pitämällä blogia, twiittaamalla ja tekemällä Youtubeen kirjavinkkausvideoita. Hankkeen aikana syntyneitä konsepteja löytyy hankkeen sivulta.

Syksyllä 2021 Mika työskenteli Musiikkia ja kirjavinkkausta ‑hankkeessa:
”Vinkkaan muusikko- ja bändielämäkertoja elävän musiikin säestyksellä, eli kahden ammattimuusikon tuella. Homma on minulle mitä sopivin, sillä se yhdistää kaksi intohimoni kohdetta, eli äänilevyt ja kirjat. Saan siis tehdä palkkatyönä kutakuinkin sitä samaa, mitä teen vapaa-ajallakin. Vinkkauksien lisäksi hoidan työkseni oman kirjastoni aikuistenosaston kokoelmaa aina kun jaksan.”

Kouvolan kaupunginkirjasto

Keskellä Raija Hasu nojaamassa puuhun silmät kiinni. Oikealla kuva aurinkoisesta metsästä. Vasemmalla kuva sumuisesta metsästä.

Raija Hasu
pedagoginen informaatiokko
raija.hasu@kouvola.fi

Raija Hasu on hyödyntänyt työssään kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä. Omassa lähettiprojektissa teemana oli musiikin kuuntelun ja muistojen jakamisen Musa tuntuu minussa ‑piiri.

Tuomo Mannonen
mediatuottaja
tuomo.mannonen@kouvola.fi

“Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa mediatuottajana. Vastaan mm. kirjaston digiopastuksen järjestämisestä, äänitysstudiosta ja digitointipalveluista. Teemme Mediamajassa työpajoja koululaisille ja eri ryhmille tarpeen mukaan sekä järjestämme erilaisia tapahtumia Retropelipäivästä konsertteihin. Teen paljon yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden, kuten nuorisopalveluiden kanssa.”

Mana Rautiainen
kirjastonhoitaja
mana.rautiainen@kouvola.fi

Mana on siirtynyt toukokuussa 2022 Kouvolan kaupunginkirjaston palvelukseen. Ennen sitä hän toimi Iitin kirjaston johtajana ja silloinkin aktiivisesti lasten- ja nuortenkirjastotyössä, kehittäen yhteistyötä mm. kunnan nuorisotyön kanssa järjestäen erilaisia tapahtumia. Manan erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat pelaaminen eri muodoissaan, kirjavinkkaus, some, graafinen suunnittelu, LHBTIQ- ja mielenterveysaiheet sekä yleinen höpöttely kirjastolla hengailevien nuorten kanssa.

Lahden kaupunginkirjasto

Suvi Haikola
palvelupäällikkö
suvi.haikola@lahti.fi

Lahden kaupunginkirjastossa on toteutettu aikuisten lukudiplomia, jonka suorittamisen aktivoimiseksi kokeiltiin lukupiiriä Suvi Haikolan lähettiprojektissa.

Marianne Honkala
Pedagoginen informaatikko
marianne.honkala@lahti.fi

Moni Lahden kaupunginkirjaston lähteistä on toteuttanut mediakasvatuspaketteja tai kirjavinkkauspaketteja eri luokka-asteille. Marianne Honkalan teemana 4.-luokkalaisten mediakasvatuspaketissa oli ”Lukutaito – mielen supervoima”.

Sonja Launonen
mediaohjaaja
sonja.launonen@lahti.fi

”Seikkailen lähiksestä siirtymisen jälkeen pääkirjaston lastenpalveluissa määräaikaisena mediaohjaajana. Ohjaustöitä ei ole päässyt tekemään koronan vuoksi, mutta lasten- ja nuortenosasto on ainakin tullut tutuksi sekä työskentely pääkirjaston muilla osastoilla (mediakasvatus- ja musiikkipalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut).”

Terhi Lehti
vastaava kirjastonhoitaja
terhi.lehti@lahti.fi

“Toimin vastaavan kirjastonhoitajan ja tiiminvetäjän tehtävässä Lahdessa Jalkarannan, Kärpäsen ja Nastolan lähikirjastoissa. Rakokiven monitoimitalo valmistui kesällä 2021, ja Nastolan kirjasto pääsi muuttamaan uusiin, upeisiin tiloihin, joiden suunnittelussa olin tiiviisti mukana. Tämän projektin lisäksi olen ollut mukana Parasta palvelua omatoimisesti ‑hankkeessa, jossa kehitettiin omatoimikirjastojen toimintaa ja palveluja. Elokuussa 2021 polkaistiin käyntiin Lahden lähikirjastojen oma hanke, jonka avulla pyrimme lisäämään omatoimikirjastojen käyttöä alueensa asukkaiden kohtaamispaikkana ja monipuolisen toiminnan mahdollistavana alustana.”

Maisku Myllymäki
kirjastonhoitaja
maija-kaisa.myllymaki@lahti.fi

Maisku järjesti lähettiprojektina kirjoittajatreffejä, joilla jalkauduttiin kirjoittajaryhmän kanssa Galleria Uuteen Kipinään ja kirjoitettiin kuvataiteen innoittamana. Maisku työskenteli osa-aikaisesti Monilukutaitoa sanataiteella ‑hankkeessa ja oli pilotoimassa Ensilukija-palvelua. Maiskun työnkuvaan kirjastonhoitajana kuuluu aikuisten (kauno)kirjallisuuteen liittyviä sisältöhommia lukupiiristä kirjailijavierailuihin, kirjavinkkauksista sometyöhön ja aikuisten lukudiplomin kehittämiseen. Instagram-tilillä @maiskumy myös kirjoihin ja kirjoittamiseen liittyviä höpinöitä.

Katja Niemi
kirjastovirkailija
(nyt muissa tehtävissä Lahden kaupungilla)
katja.niemi@lahti.fi

Katja valmisteli 5.-luokkalaisten some-aiheisen mediakasvatuspaketin.
”Kouluista tuli paljon kutsuja käydä kertomassa aiheesta, myös kuutosluokkien opettajat olivat yhteydessä, vaikka paketti oli suunnattu himpun nuoremmille. Koronan keskeyttäessä live-vierailut kouluilla muokkasin samaisen some-kasvatuspaketin itsenäisesti etänä opiskeltavaksi.”

Johanna Nurminen
johanna.nurminen@lahti.fi

Johanna työskenteli hanketyöntekijänä Monilukutaitoa sanataiteella –hankkeessa, jossa lanseerattiin Ensilukija-palvelu ja toteutettiin sanataidetta hyödyntäviä kirjavinkkauksia, kerhoja ja kirjoitusvinkkivideoita. Sanataide on hankkeen jälkeenkin jäänyt olennaiseksi osaksi uutta tehtävänkuvaa.

Tuula Parkkola
kirjastovirkailija
tuula.parkkola@lahti.fi

Tuula kokosi 3.-luokkalaisille kirjavinkkauspaketin. Myös etänä. Nyt on päivittymässä uusille kolmosluokkalaisille tuore vinkkipaketti. Lisäksi Tuula kehitteli Silmukka kiristyy –nimisen käsityömysteerikerhon, josta saa apua ja vertaistukea, kun ohjeet ei aukea tai kun silmukat kiristyvät. Kerhossa tutustutaan yhdessä käsityökirjoihin ja ‑lehtiin.

Maija Rauhamaa
kirjastonhoitaja
maija.rauhamaa@lahti.fi

Maijan lähettiprojektissa kokeiltiin lukupiirissä uusia sanataideideoita ja luotiin lähikirjastolle oma IG-tili. Sittemmin Maija on siirtynyt Lahden pääkirjaston media- ja musiikkipalveluihin, jossa hänen vastuullaan ovat musiikki- ja pelitapahtumat sekä aineistojen esilletuominen. Maija ja hänen kollegansa Jenna Salo lanseerasivat peliviikolle Ensitreffit pleikkarilla-pelivideosarjan, josta on nyt julkaistu ensimmäinen kausi. Sarjan avulla päästiin vinkkaamaan kirjaston pelikokoelmasta konsolipelejä ja sarjassa mainostettiin paljon myös Lahden kirjastojen pelidiplomia.

Janne Seppänen
kirjastopalvelukoordinaattori
Janne.Seppanen@lahti.fi

Janne kehitteli lähettiprojektissaan ideaa aikuisille suunnatusta avoimesta pelikeskustelupiiristä, jonka puitteissa alan harrastajat kokoontuvat keskustelemaan ennalta sovitusta aiheesta sekä yleensä pelikulttuurista ja pelialaa puhututtavista aiheista.

Elina Timonen
mediaohjaaja
elina.timonen2@lahti.fi

Elina kokosi Lahden esikoululaisille mediakasvatuspaketin, joka tutustuttaa esikoululaiset kirjaston käyttöön ja innostaa kirjojen maailmaan.

Krista Tuominen
mediaohjaaja
krista.tuominen@lahti.fi

Krista työskentelee pääkirjastossa lasten ja nuorten puolella mediaohjaajana ja on myös Lahden AKE-alueen edustaja Seinäjoen ERTE:n Lanu-neuvostossa.

Lähettiprojektina hän työsti mediakasvatuksellisen teematuokion 2.-luokkalaisille, aiheella tunnetaidot ja some. Poikkeusolojen vuoksi teematuokio piti myös etäversioida, ja siitä syntyikin aika hauska video: Netiketti Rico neuvoo: Näin pärjäät somessa. Kirjaston perusarjen ja asiakaspalvelun lisäksi Kristan työhön kuuluu mm. kirjaston somekanavien päivittäminen. Krista onkin yksi Lahden kirjaston suositun TikTok-tilin luojista ja sisällöntuottajista.

Sanna Vääriskoski-Kaukanen
informaatikko
sanna.vaariskoski-kaukanen@lahti.fi

Sanna työskentelee nykyään Lahden pääkirjastolla asiakaspalvelun kehittämisen parissa.
”Keskeistä työssäni on katsoa asiakaspalvelua niin asiakkaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta. Suunnittelen koulutuksia henkilöstölle ja kuuntelen herkällä korvalla palautetta, mikä toimii ja mikä kaipaa parantamista. Pääkirjaston palautusalueen uudistamiseen ollaan osallistettu myös asiakkaita. Asiakaspalvelu on kirjastotyön yksi kulmakivistä ja asiakkaiden osallistaminen kehittämiseen on osoittautunut varsin antoisaksi.”

Lappeenrannan kaupunginkirjasto

Päivi Oikkonen
palvelujohtaja, lasten ja nuorten kirjastopalvelut
paivi.oikkonen@lappeenranta.fi

 

Päivi on ollut mukana erilaisten lasten- ja nuorten mediakasvatus- ja tapahtumakonseptien suunnittelussa sekä hankkeissa. Lappeenrannassa on tehty mm. Kissakulman kierros ‑kulttuuripolku 1. luokalle, järjestetty Soturikissat-tapahtumia ja Kauhukellari-mysteeriseikkailua.

Sari Toivonen
kirjastovirkailija
sari.toivonen@lappeenranta.fi

Sari Toivonen suunnitteli Digijalanjälki-mediakasvatustunnin. Sari on työskennellyt useissa hankkeissa, kuten “Imatra REaDS” ja “Kuntavaaliareena – senioreiden ääni kuuluviin”, joka oli yksi Kirjastoista kansanvallan foorumeita ‑piloteista.

Riihimäen kaupunginkirjasto

Anna-Maija Ahola
erikoiskirjastovirkailija
anna-maija.ahola@riihimaki.fi

 

Anna-Maija osallisti yhdessä Reijo Kumpulaisen kanssa kirjaston henkilökuntaa tilasuunnitteluun palvelumuotoilun keinoin. Tämä liittyi Riihimäen kaupunginkirjaston tulevaan remonttiin. Remontti alkaa syksyllä 2021 ja valmistuu keväällä 2022. Anna-Maijan työtehtäviin kuuluu muun kirjastotyön ohella monipuolisesti viestintää ja mainontaa.

Sysmän kunnankirjasto

Riikka Junttila
kirjastonjohtaja
riikka.junttila@sysma.fi

Riikka palvelumuotoili Lastu-vinkkaajat suosittelupalvelua ja perusti oman bookstagram-tilin Instagramiin, joka löytyy nimellä @lukujarjestyksenvalvoja. Riikka työskenteli yli kymmenen vuotta Lahden pääkirjaston tietokirjallisuudesta vastaavana informaatikkona sotkeutuen ohessa tapahtumien järjestämiseen sekä podcastien, lukudiplomien ja aineistovinkkauksien tekoon, ennen siirtymistä Sysmän kirjastoon.

Tammelan kunnankirjasto

Noora Oluikpe
tällä hetkellä sisältökoordinaattorin sijaisena Lahden AKE-tiimissä.
noora.oluikpe@lahti.fi

Nooran lähettiprojektina oli lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Tammelan kirjaston uusien tilojen suunnitteluun. Lähettivuoden jälkeen Noora on työskennellyt Louna-kirjastojen seutukirjastohankkeessa ja kirjastoauton hankinnan suunnittelun parissa. Noora on toiminut myös Lahden AKE-alueen edustajana Seinäjoen ERTE:n Lanu-neuvostossa.