Pienten kirjastojen kiertue alkoi Etelä-Karjalasta: Parikkalan, Lemin ja Savitaipaleen kirjastot

Teksti: kirjastopalvelukoordinaattori Hanna Pitkänen, Lahden kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä

Koko korona-ajan tätä on suunniteltu, ja lopulta se onnistui: pitkän tauon jälkeen pääsimme jalkautumaan alueelle. Painopisteeksi valittiin alueen pienimmät (alle 5000 asukkaan) kirjastot, joissa pääsemme käymään harvemmin kuin isommissa. Alueellamme tällaisia kuntia on 14, ja elokuun aikana vierailemme niistä viidessä.

Kiertueen tavoitteena on vaihtaa kuulumisia, kerätä ajatuksia osaamisen kehittämiseen ja muuhun alueelliseen kehittämistoimintaan pienten kirjastojen näkökulmasta, keskustella sote-uudistuksesta ja hyvinvointityöstä sekä viedä kirjastoille tietoa alueellisen kehittämistehtävän ja AVIn ajankohtaisista asioista. Lahden AKEn koordinaattoreiden Hannan, Nooran ja Pasin lisäksi mukana matkalla oli Marko Ojala ESAVIsta.

Lahdenake-somekanavilta julkaisut löytyvät hashtagilla #pientenkirjastojenkiertue.

Parikkalan kirjasto

Kiertue starttasi keskiviikkona 17.8.2022 alueen itäisimmästä kunnasta eli Parikkalasta, jossa vierailimme pääkirjastossa. Kirjastonjohtaja Erkki Sirniö ja kirjastosihteeri Katri Laukkanen kertoivat meille kirjaston kuulumisista.

Parikkalan kirjaston julkisivu, punavalkoinen tiilirakennus kukkivin ruusupensaiden takana.
Kiertue alkoi alueen itäisimmästä kunnasta Parikkalasta.

Parikkalan kunnassa on 4567 asukasta, ja se on muodostunut kolmen aiemmin itsenäisen kunnan liityttyä yhteen. Kirjastopisteet ovat edelleen toiminnassa myös Saaren ja Uukuniemen taajamissa. Kaikki kolme kirjastoa saivat omatoimitekniikan vuoden 2022 alkupuolella, ja käyttöönotto on sujunut mukavasti.

Parikkalan kirjaston lehtilukusali ja kirjahyllyjä.
Kirjaston tiloja hyödynnetään myös tapahtumiin, kuten yhteislaulutilaisuuksiin, kansalaisopiston kursseille ja muistikahviloille.
Parikkalan pääkirjaston palvelutiski.
Vierailun päätteeksi katsottiin vielä yhdessä Liboppi-sivustoa.
Koordinaattorit Parikkalan patsaspuiston patsaiden seassa.
Paluumatkalla pysähdyimme Parikkalan patsaspuistoon ja Iloisen pässin maalaispuotiin, mistä matka jatkui Lappeenrantaan yöksi.

Lemin kirjasto

Seuraavana päivänä aamun ensimmäisenä kohteena oli Lemin kirjasto Lappeenrannan seutukunnalla. Ehdimme nopeasti tavata hyvinvointikoordinaattori Kati Ahosen ja keskustella kirjastovirkailija Annika Viik-Muhlin kanssa ennen kirjaston avautumista asiakkaille. Pääsimme vierailemaan myös kirjaston yhteydessä olevassa asukastilassa, joka avattiin vuonna 2021. Asukastilaa tarjotaan kokouskäyttöön sekä pienimuotoisiin tapahtumiin yhdistyksille, järjestöille ja yksityishenkilöille. (Lisätietoa ja kuvia asukastilasta Lemin kunnan sivulla.)

Lemin kunta on Etelä-Karjalan pienin, 2917 asukkaalla. Kirjaston alue on kirkonkylän keskus, sillä sen yhteydessä sijaitsee asukastilan lisäksi myös kesätori. Kirjaston kassaan voi maksaa muitakin kunnan maksuja.

Lemin kirjaston punatiilinen julkisivu.
Lemin kirjaston sisäänkäynti. Rakennuksen toisessa päädyssä on asukastila, joka on kuntalaisten käytettävissä.
Etualalla Lemin kirjaston palvelutiski kassoineen ja tietokoneineen. Taustalla valkoisia kirjahyllyjä.
Näkymä palvelutiskiltä kirjastosaliin.
Kirjaston lehtisali, jossa on lehtikaappeja, valkoisia pöytiä ja harmaat laatikostot musiikki-CD:ille.
Lukusalista löytyy myös CD-kokoelma.
Kirjaston kesäaukioloajat 1.6.-31.8.2022. Maanantai 10-16. Tiistai 10-16. Keskiviikko 13-19. Torstai 10-16. Perjantai 10-16.
Kirjaston aukioloajat ovat suhteellisen laajat, huomioiden, että niitä pyörittää tällä hetkellä yksi vakituinen virkailija.

Savitaipaleen kirjasto

Lemiltä ajelimme naapurikuntaan, 3 261 asukkaan Savitaipaleelle, jossa juttelimme kirjastonjohtaja Tiina Toivasen ja kirjastovirkailija Anu Nio-Myyrän kanssa. Kirjaston kolmas työntekijä on kulttuurisihteeri, jonka työpanoksesta on jyvitetty 40 % kirjastolle ja 60 % kulttuurille. Kirjasto toimiikin vireänä kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena.

Savitaipaleen kirjaston julkisivu.
Kirjasto sijaitsee pinkillä maalilla merkityllä Ikäystävällinen asuminen ‑hankkeen reitillä, joka kulkee tärkeiden palvelujen ohi.

Kirjastossa ei vielä ole käytössä omatoimitekniikkaa, mutta sellaisen käyttöönotto lähivuosina on vahvassa harkinnassa.

Lehtilukusali ja näyttelytila Savitaipaleen kirjastossa.
Lehtilukusalia voidaan hyödyntää tapahtumakäytössä, ja sen yhteydessä on myös näyttelytilaa.

Tällä hetkellä suunnitteilla on lukusalin tilauudistus, joka veisi tilaa entistä olohuonemaisempaan tunnelmaan. Esimerkiksi nuoret usein toivovat kalustukseen sohvia, säkkituoleja tai muita rennompia istuimia.

Savitaipaleen kirjaston harmaa palvelutiski.
Kirjaston palvelutiski on sisäänkäyntiä vastapäätä.
Kirjahyllyjä Savitaipaleen kirjastossa. Aikuisten romaaneja.
Aikuisten kirja-alue.

Kiertueella keskustelimme hyvin monenlaisista aiheita, kuten omatoimikirjastopalveluista, kuntien talous- ja henkilöstötilanteista, koulu- ja vaka-yhteistyöstä ja ikäihmisten palvelutarpeista sekä hyvinvoinnin edistämisestä ja digiopastamisesta. Monet haasteet ovat kaikille kirjastoille yhteiset, mutta kaikissa kirjastoissa on myös innostunutta ja motivoitunutta henkilökuntaa, jolla on pitkältä ajalta kertynyttä asiantuntemusta paikallisiin tilanteisiin ja palveluntarpeisiin. 

Oli ilahduttavaa kuulla, että viestintämme, erityisesti uutiskirje on tavoittanut kirjastot. Myös etäkoulutusmahdollisuudet saivat kiitosta, vaikka toivottiin myös, ettei ihan kaikki olisi etänä vaan voitaisiin tavata myös kasvokkain. Toivottavasti me pystymme alueellisen kehittämistehtävän kautta tukemaan kirjastoja jatkossa entistä paremmin!

Kuntien avainlukuja

 Kuntien avainlukuja vuodelta 2021Lemi ParikkalaSavitaipale
Väkiluku2 9174 5673 261
Väkiluvun muutos edellisestä vuodesta, %-1,6-1,9-2,0
Alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä, %17,410,110,9
15–64 ‑vuotiaiden osuus väestöstä, %55,748,349,7
Yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä, %26,941,639,4
Lähde: https://www.stat.fi/tup/alue/kuntienavainluvut.html