Pienten kirjastojen kiertue Lounais-Hämeessä: Ypäjän ja Humppilan kirjastot

Teksti: sisältökoordinaattori Noora Oluikpe, Lahden kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä
Valokuvat: Pasi Kangas, Noora Oluikpe, Sisko Nurminen ja Meeri Sipilä.

Etelä-Karjalasta alkanut pienten kirjastojen kiertue sai jatkoa, kun jalkauduimme Lahden AKE-alueen läntisimpään kolkkaan Lounais-Hämeeseen. Louna-kirjastoihin kuuluvat Forssan kaupunginkirjasto sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastot. Alle 5000 asukkaan kuntia ovat Humppila ja Ypäjä, jonne suuntasimme Lahden AKEn koordinaattoreiden Nooran ja Pasin voimin. Mukana olivat myös ESAVIn Kristiina Kontiainen ja Marko Ojala.

Lahdenake-somekanavilta julkaisut löytyvät hashtagilla #pientenkirjastojenkiertue.

Laskeutuminen Lounais-Hämeeseen

Lähdimme ajamaan kohti Lounais-Hämettä työpäivän jälkeen maanantaina 22.8.2022. Vierailimme vielä illalla Forssan kaupunginkirjastossa, jossa kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen esitteli maaliskuussa käyttöönotettua omatoimilaitteistoa sekä kirjastokiinteistön muutostöitä. Kurkistimme myös uteliaina kirjastoauton työtiloihin. Käynnissä oli Forssan ja Tammelan kirjastoautojen kokoelman yhdistäminen. Kirjastoautopäivien äänestyksessä Suomen toisiksi parhaaksi kirjastoautoksi sijoittunut Lunki oli vielä kaksivuoroisella reitillään.

Kaksi suomaisemaa auringonlaskun aikaan. Toisessa puu, käpyjä ja pitkospuut. Toisessa puitten siluetteja vaaleanpunasävyistä taivasta vasten.
Illansuussa kävimme ihailemassa Torronsuon kansallispuiston auringonlaskua.

Louna-kirjastoissa on tapahtunut paljon viimevuosina. Vuoden 2022 aikana omatoimikirjastot otettiin käyttöön Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla ja Ypäjällä. Tammelassa omatoimi avautui jo loppuvuodesta 2019, jolloin kirjasto siirtyi kunnantalon kiinteistöön. Omatoiminen asiointi on mahdollista kaikissa Louna-kirjastoissa joka päivä klo 7–21.

Vuoden 2020 huhtikuussa Louna-kirjastot aloittivat Kirjastopalveluita seudullisesti -hankkeen, jossa selvitettiin seudullisen yhteistyön tiivistämisen mahdollisuuksia. Forssan ja Tammelan yhteiskäyttöinen kirjastoauto on seutuhankkeen peruja, minkä lisäksi Louna-kirjastot tekivät myös seutukirjastoselvityksen. Aiheista voi kuunnella lisää Louna-kirjastojen omatoimea ja seutukirjastoa koskevista podcast-jaksoista, jotka on tuotettu osana tänä vuonna alkanutta Taukotila — kohtaa ja vaikuta demokraattisesti ‑hanketta. ESAVI:n Kimppa 2.0 ‑tilaisuudessa 28.9.2022 esitellään Louna-kirjastojen seutuhankkeen tuloksia kirjastokimpan kehittämisen näkökulmasta.

Ypäjän kirjasto

Tiistaiaamuna 23.8.2022 suuntasimme hevospitäjänä tunnetun Ypäjän kirjastoon. Ypäjällä on asukkaita 2282 ja se on seudun toisiksi pienin kunta. Meitä vastassa kirjastolla olivat kunnanjohtaja Tatu Ujula, kirjastopalveluita johtava varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja sekä kirjastovirkailija Sisko Nurminen. Kävimme laaja-alaista keskustelua pienen kirjaston kehittämisestä sekä kirjaston merkityksestä kuntalaisille niin tilana kuin palvelunakin.

Ypäjän kirjastorakennus on remontoitu vuonna 2009 Museoviraston ohjeiden mukaisesti vanhoihin koulun tiloihin, joissa kirjasto on toiminut jo vuodesta 1982 alkaen.

Omatoimiasiakkuuksia on Ypäjällä aktivoitu maaliskuun lopusta laskien noin 170 asiakkaalle. Laajentuneet aukioloajat ovat ilahduttaneet erityisesti kunnan kesäasukkaita. Kirjaston palvelut ovat laajentuneet myös näyttelytilan osalta, joka on otettu uudelleen käyttöön muutaman välivuoden jälkeen. Tilaa voi varata ilmaiseksi käyttöönsä joko asiakaspalvelusta tai sähköpostitse.

Ypäjän kirjasto sijaitsee kätevästi Hevospitäjän yhtenäiskoulun Perttulan yksikön naapurissa. Omatoimivalmius mahdollistaa yksin työskentelevän kirjastovirkailijan osallistumisen satunnaisesti ryhmäopastuksiin, satutuokioihin ja vinkkauksiin. Vaikka omatoimikirjasto onkin tuonut lisää töitä kirjaston käyttöasteen lisäännyttyä, se on kuitenkin tehnyt myös työskentelystä joustavampaa. Esimerkiksi koulutuksiin osallistuminen on mahdollista, kunhan asiakkaille tiedotetaan tulevista asiakaspalveluaikojen muutoksista hyvissä ajoin.

Maaliskuusta 2022 alkaen Ypäjän kirjastossa on voinut asioida myös omatoimisesti.

Keskustelimme Ypäjällä Louna-kirjastojen seutukirjastoselvityksestä. Päätöksenteko asiasta oli yhä kesken. Seutukirjaston vastuukunta sekä asukaslukuun perustuva kustannustenjako ovat jakaneet mielipiteitä kunnissa. Selvityksen mukaan seutukirjasto ehkäisisi kirjastopalveluiden alueellista eriytymistä sekä hillitsisi pitkällä aikavälillä kirjastopalveluiden kustannusten nousua seutukunnalla.

Seutuhankkeen aikana Louna-kirjastoissa havaittiin samoja ongelmia, joista muutama viikko kierroksemme jälkeen julkaistussa AVI:n Peruspalveluiden arvioinnissa 2021 (pdf) kerrotaan: Kelpoisia johtajia on vuoden 2017 lakimuutoksen jälkeen seudulla entistä vähemmän. Kirjastojen johtaminen on hajautunutta eli useammalla seudun kirjastoa johtavalla viranhaltijalla on myös muita palvelualueita vastuullaan. Seudun kaikilla kirjastoilla on vaikeuksia hoitaa lakisääteisiä tehtäviään, erityisesti yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistämistä. Osaamisen kehittäminen ei myöskään onnistu yhtä nopeasti vaatimustason nousemisen kanssa jo silkan ajanpuutteen vuoksi. 

Seutukirjastolta on toivottu vastauksia kaikkiin näihin haasteisiin. Tavoiteltuja etuja voi kuitenkin olla vaikeaa tai mahdotonta saavuttaa yhdistämättä Louna-kirjastojen hallintoa. Tällä hetkellä Louna-kirjastokunnilla on keskinäinen palvelunostosopimus, jonka tiimoilta Forssan kaupunginkirjasto tuottaa mm. tietokantaan ja verkkokirjastoon liittyviä palveluita naapurikunnille. Ypäjän toiveena on, että yhteistyötä voitaisiin tavalla tai toisella tiivistää myös kirjastojen johtamisen osalta.

Hevospitäjän vetonaulat näkyvät niin kirjaston kokoelmissa kuin taiteena kirjaston seinillä.

Syvällisen ja antoisan keskustelun jälkeen oli aika kiittää Ypäjän kirjaston ja kunnan väkeä aamupäivän annista. Siirryimme jatkamaan keskustelua AKE:n ja AVI:n väen kesken Loimijoki Golfin Klubiravintolan lounaalle. Sieltä matkamme jatkui kohti Humppilaa.

Humppilan kirjasto

Humppilan kirjasto on valmistunut ja otettu käyttöön syksyllä 1990. Lehtialue on viihtyisän erkkerin ääressä.

Humppilan kirjastossa meidät vastaanotti kirjastonhoitaja Meeri Sipilä sekä kulttuurikoordinaattori Tiia Kakkonen, joka on työskennellyt kirjastolla elokuusta 2020 alkaen. Hänen työajastaan 40 % on jyvitetty kirjaston työtehtävien hoitamiseen ja 60 % kulttuurille. Järjestely on helpottanut kokouksiin ja koulutuksiin osallistumista sekä ryhmäkäyntien sopimista. Humppilan kirjastossa järjestetäänkin säännöllisesti tapahtumia, vinkkauksia ja tiedonhankinnan opastuksia sekä osallistutaan AKE-alueen yhteistyöhön mm. sanataiteen saralla.

Humppilassa asuu 2166 ihmistä ja se on pienin Louna-kirjastokimpan kunnista. Humppilan kirjastossa asioidaan asukaslukuun suhteutettuna hieman vilkkaammin kuin kolmessa muussa Louna-kirjastossa (Forssa, Jokioinen ja Ypäjä), jotka toimivat erillisissä kirjastorakennuksissa ja joissa ei vielä vuoden 2021 tilastoja kerätessä ollut omatoimivalmiuksia. Humppilassa otettiin omatoiminen asiointi ja kirjaston laajennetut aukioloajat käyttöön samaan aikaan muiden Louna-kirjastojen kanssa maaliskuussa 2022. Omatoiminen asiointi kirjastossa on alkanut rauhallisesti, kenties jopa hieman varovaisestikin. Omatoimioikeuksia on tehty suunnilleen saman verran kuin Ypäjälläkin, mutta toistaiseksi omatoimiaikana asiakkaita on käynyt harvakseltaan.

Humppilan kirjaston pitkä ja jykevä palvelutiski on muurattu paikoilleen kirjaston rakennusvaiheessa.

Kirjastotilaan tutustumisen jälkeen siirryimme keskustelemaan kahvikupposten ääreen kirjaston uudelle ja viihtyisälle terassille. Paikalle saapui pian myös Humppilan kirjastopalveluita johtava sivistysjohtaja-rehtori Anssi Lepistö. Keskustelimme työn alla olevasta hyvinvointisuunnitelmasta, jossa kirjaston rooli on merkittävä. Kirjasto on Humppilassa tärkeä kunnan toimija ja kunnan näkökulmasta merkittävä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjä.

Humppilaa ajatus seutukirjastoon liittymisestä onkin osittain tästä syystä mietityttänyt. Seutukirjasto aiheuttaisi rajanvetoa oman kunnan organisaation ja toisen kunnan palveluksessa olevan seutukirjaston henkilöstön välille. Humppilassa tällainen jako näkyisi arjessa selkeästi, koska kirjastossa työskentelee kirjasto- ja kulttuuripalveluiden yhteinen työntekijä. Kirjastopalveluiden alueellisen eriytymisen ehkäiseminen on käytännössä hyvin monimutkaista, koska yksittäisen kunnan tasolla ei välttämättä löydy perusteita rakenteellisten muutosten läpiviemiseksi.

Humppilan kirjastossa on järjestetty hyllyjä ja huonekaluja uusiksi omatoimikirjastoa remontoidessa. Nuorille suunnattu sohvaryhmä pleikkareineen on nyt kutsuvasti näkyvällä paikalla. 

Lounais-Hämeen kiertueesta jäi päällimmäiseksi tunne, että seutukunnan pienissä kirjastoissa on hankeavustuksilla saatu paljon hyvää aikaan. Kehittämistyötä on tehty aktiivisesti, vaikka resurssit ovat niukkoja. Tekemisestä huokuu myös innostava yhteistyön tunne sekä Ypäjällä että Humppilassa. Kirjastoja kehitetään osana kunnan palvelukokonaisuutta ja yhteistyötä tehdään saumattomasti hyvinvointityön, yleisen kulttuurin ja nuorisotyön kanssa. Yhteistyötä on myös Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän yhdessä omistaman Jokiläänin kansalaisopiston kanssa.

Demokratiahankkeen myötä Louna-kirjastojen koko henkilöstö on osallistunut Erätaukosäätiön Erätauko-ohjaajakoulutukseen sekä Lahden AKE:n moninaisuus- ja yhdenvertaisuuskoulutuksiin. Tällä hetkellä Louna-kirjastoissa laaditaan turvallisemman tilan ohjeistuksia sekä jatketaan demokratiatyöhön liittyviä tapahtumakokeiluja. Louna-kirjastot haastoivat kaikki seutukunnan kunnat julistautumaan syrjinnästä vapaaksi alueeksi keväällä 2022. Humppilan ja Ypäjän kunnat lähtivät kokonaisuudessaan mukaan yhteiseen kampanjaan.

Kuntien avainlukuja

 Kuntien avainlukuja vuodelta 2021Humppila Ypäjä
Väkiluku2 1662 282
Väkiluvun muutos edellisestä vuodesta, %-0,4-1,4
Alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä, %14,211,6
15–64 ‑vuotiaiden osuus väestöstä, %55,158,5
Yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä, %30,729,9
Lähde: https://www.stat.fi/tup/alue/kuntienavainluvut.html