Koulutuksen osallistujat kokoontuneena auditorion etuosaan, jossa ohjaaja ohjeistaa heitä. Taustalla näkyy pakopeli kolmelle pöydälle levitettynä sekä KAUK-näyttelyn rekvisiittaa, kuten pinkki avaruusalus.
Hanna Pitkänen

Kun kohtaat avaruusolennon ‑KAUK-näyttely ja Osasto 23 ‑pakopeli julkistettiin — mistä on kyse?

Lahden AKE on toteuttanut kaksi AKE-alueelle kiertoon lähtevää kokonaisuutta, jotka esiteltiin 17.3.2023 Lahdessa järjestetyssä avajaistilaisuudessa. Koulutuspäivän aikana tutustuttiin tekijöiden puheenvuorojen kautta kirjoihin ja niiden pohjalta suunniteltuihin aineistokokonaisuuksiin sekä niihin liittyviin tehtäviin ja ohjeistuksiin. Kokonaisuudet on suunniteltu tukemaan kirjastojen kouluyhteistyötä. 

Neljän kuvan kollaasi. Vasemmalla KAUK-kokonaisuuteen kuuluva pinkki raketti, seuraavassa kuvassa Salpauksen opiskelijat, taustalla näyttelyrekvisiittaa, Valpuri Kerttula ja Petri Tamminen tintamareskin edustalla. Oikealla kuvassa Miikka Virtanen ja Eva Frantz, joiden taustalla käynnissä pakopelin pelaaminen.
Tekijät koolla: KAUK-näyttelyn toteuttaneet opiskelijat Emilia Savolainen ja Helmi Rautkoski, Kun kohtaat avaruusolennon ‑kirjan tekijät, kuvittaja Valpuri Kerttula ja kirjailija Petri Tamminen, pakopelin suunnitellut Miikka Virtanen ja Osasto 23 ‑kirjan kirjoittanut Eva Frantz.

Kun kohtaat avaruusolennon ‑KAUK-kokonaisuus

Kirja astuu ulos kansistaan eli KAUK on työtapa, jossa kirjallisuuden sisältöjä käsitellään elämyksellisesti. Kirjasta kumpuavien elementtien ympärille on innostavaa rakentaa erilaisia ryhmäkäyntejä joko kirjastotiloihin tai koululuokkiin. 

Petri Tammisen ja Valpuri Kerttulan kuvakirjaan Kun kohtaat avaruusolennon: viisi tärkeää ohjetta pohjautuva näyttely ja siihen liittyvät sanataidetehtävät on suunnattu 1.–4. luokkalaisille.

Kun kohtaat avaruusolennon -kirjaan perustuvia näyttelyelementtejä. Vasemmalla pinkki avaruusraketti. Keskellä tintamareski, jossa avaruusolentohahmot. Oikealla avaruusolento vessanpöntöllä.
KAUK-kokonaisuuden rekvisiittaa.

Koulutuspäivässä kokonaisuuden toteuttaneet Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat Emilia Savolainen ja Helmi Rautkoski kertoivat esineissä käytetyistä materiaaleista ja hauskoja yksityiskohtia niiden valmistusprosessista. Sen jälkeen kirjailija Petri Tamminen kertoi kirjan idean synnystä: Kustantamo oli toivonut lastenkirjaa, ja samaan aikaan hänellä oli mielessään aikuistenkirja-aihio, joka sopi hyvin lastenkirjaksi. Tämän sattuman kautta kirjaa alettiin suunnitella, jonka jälkeen kuvittaja Valpuri Kerttula astui mukaan. Valpurin puheenvuoron yhteydessä nähtiin myös kirjan kuvitusluonnoksia. 

Iltapäivällä työpajailimme Sanataideyhdistys Rapinan ohjaajien Mari Hintikan ja Marras Mustosen johdolla. Työpaja oli erinomainen paketti hyödyllisiä vinkkejä KAUK-näyttelyn huoltoon ja kierrättämiseen alueella. Pääsimme myös tutustumaan työryhmän tuottamiin sanataidetehtäviin, jotka liittyvät kokonaisuuteen.

Videolla pääset kurkistamaan, miltä näyttely näytti Kärpäsen kirjastoon pystytettynä.

Osasto 23 – kirja ja pakopeli

Osasto 23 ‑pakopelisalkku on suunnattu ala- ja yläkoulun nivelvaiheeseen 5.–7. luokkalaisille. Matkalaukkuun mahtuva pakopelisalkku on suunniteltu Eva Frantzin teoksen Osasto 23 pohjalta, ja sen mukana tulee opas, jonka avulla pystyy ohjaamaan pelaajia.

Osasto 23 ‑pakopeli pelattavana 17.3. koulutuspäivässä.

Tilaisuudessa kuulimme kirjailija Eva Frantzin Osasto 23 ‑kirjaa taustoittavan puheenvuoron. Kirja on menestynyt erinomaisesti, sillä sitä on käännetty jo useille eri kielille, ja parhaillaan on valmisteilla TV-sarja YLE:lle, eli pakopeli lähtee kiertämään kirjastoja oikein mukavassa tilanteessa. 

Kirjailijapuheenvuoron jälkeen pakopelin suunnitellut Miikka Virtanen kertoi pakopelin tekemisestä. Pakopeliä päästiin myös pelaamaan, ja ohjaajan vinkkien avustuksella pakopeli oli pelattu läpi ajassa 26:26.

Miikka Virtanen: Osasto 23 ‑pakopelin esittelydiat (PDF).

Mitä seuraavaksi?

KAUK-näyttely ja pakopelisalkku lähtevät seuraavaksi kiertueelle alueen kirjastoihin. Kevään ja kesän 2023 aikana kiertäviä aineistoja on tarkoitus kokeilla yhdessä Lahden kaupunginkirjaston henkilöstön kanssa ja laatia tarvittavia ohjeistuksia varsinaista kiertuetta varten.

KAUK-näyttely kiertää keväällä Lahden lähikirjastoissa. Kirjoitushetkellä se on esillä Nastolan kirjastossa. Myös pakopeliä pelataan vielä kevään aikana Nastolassa. Kesälomaa KAUK-näyttely viettää Lahden pääkirjaston lastenosastolla, jonne sitä voivat myös alueen kirjastolaiset tulla vapaasti katsomaan. AKE voi mahdollisuuksien mukaan järjestää sovittuja opastuksia vierailijoille. Pakopeli on kesällä lainattavissa esimerkiksi tutustumistarkoituksiin tai kirjastojen henkilöstön pelattavaksi, kunhan kuljetukset saadaan sovittua sujuvasti.

Mediaohjaaja Marita Nuto pystytti näyttelyn Nastolan kirjaston kokoushuoneeseen. Näyttely pääsee käyttöön kouluryhmien vierailuilla.

Syksyllä molempien aineistojen on aika lähteä alueelle kiertoon. Aineistoja suunnitellut työryhmä on etusijalla varausjärjestyksessä. Alkuvaiheessa varauksia aineistoihin tehdään yhteistyössä AKE:n kanssa. Samalla suunnitellaan aineistojen kuljetusta, jota on tarkoitus kehittää ensimmäisen kiertuevuoden aikana. AKE:sta käsin saatamme myös ottaa yhteyttä kirjastoihin, jotka osuvat “matkan varrelle”, mikäli kalenteriin on jäämässä tyhjiä viikkoja.

Tavoitteena on, että KAUK-näyttely ei juurikaan palaisi AKE-toimistolle Lahteen. Näyttelyn kuljettaminen tapahtuu pääsääntöisesti kirjastojen henkilöstön toimesta. Näyttely mahtuu isoon henkilöautoon. Erityisesti avaruusalus voi herkästi vaurioitua kuljetuksessa, joten lähtökohtaisesti sitä ei lähetellä kirjastojen välillä. Pakopelin lähettäminen on mahdollista.

Syksyllä 2023 KAUK-näyttely lähtee Lahdesta kohti länttä Louna-kirjastoihin ja pakopeli itään päin Lappeenrantaan. Kevään aikana jatkoaikataulut selviävät ja tiedotamme mahdollisuuksista varata aineistoja. KAUK-näyttely on loka- ja marraskuun Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä ja viettää joululomaa Forssassa Vinkkelin näyttelytilassa joulu- ja tammikuun.

Tarkempaa tietoa materiaaleista linkitetään Kehittämishankkeet-alasivulle kohtaan “Kiertävät aineistot”.

Lisätietoa

Noora Oluikpe
sisältökoordinaattori
noora.oluikpe@lahti.fi / 044 482 6154