Kolme lapsen piirtämää avaruustaulua.

Kaksin aina kaunihimpi — KAUK-näyttely laajenee

Lahden AKE-alueella kiertävä Kirja astuu ulos kansistaan (KAUK) ‑näyttely ideoitiin ja toteutettiin vuonna 2022. Näyttelyyn valittiin Petri Tammisen kirjoittama Kun kohtaat avaruusolennon ‑kirja, jonka on kuvittanut Valpuri Kerttula. Mukana näyttelyn ja sen ryhmäkäyntien suunnittelussa on ollut joukko alueemme kirjastolaisia. Näyttely muuntautuu kiertäessään aina kunkin kirjaston näköiseksi kokonaisuudeksi. Näyttelyn rekvisiittaa ovat olleet toteuttamassa Koulutuskeskus Salpauksen tarpeistonvalmistuksen opiskelijat.

Tekijäjoukko on matkan varrella kasvanut isoksi, ja se on ehdottomasti KAUK-näyttelyn vahvuus! Näyttelyn kiertäessä kokemukset karttuvat ja ideat leviävät kirjastoilta ja tekijöiltä toisille. Näyttelykiertueen avaava koulutuspäivä järjestettiin Lahdessa maaliskuussa 2023. Koulutuspäivän kuvista kootusta artikkelista voi lukea tarkemmin, mistä on kyse ja kurkistaa KAUK-näyttelyn tunnelmiin. Kevään aikana näyttely kiersi Lahden lähikirjastoissa. Kesän ja alkusyksyn se oli puolestaan esillä Lahden pääkirjaston lastenosastolla.

Erilaiset vitriinit ja esittelykalusteet toimivat hyvin KAUK-rekvisiitan esillepanossa. Kuva: Lahden AKE.

Näkyvyyttä näyttelylle Louna-kirjastoissa

KAUK-näyttely siirtyi syksyllä 2023 Lahdesta eteenpäin, kohti Lounais-Hämettä. Ensimmäisenä pysäkkinä näyttelyllä oli Tammelan kunnankirjasto, jossa se vastaanotettiin ilolla. Tammelassa näyttelyinnostusta siivittivät some- ja medianäkyvyys, jota oli hienoa seurata myös Lahdesta käsin. Olemme jakaneet somejulkaisuja Lahden AKE:n kanaville koko alueen iloksi.

Pääsipä näyttely myös Forssan Lehden etusivulle. Avaruusolentojen kurkistusaukoista hymyilevät lapset komeilivat paikalissanomissa maanantaina 30.10.2023. Kyseisen päivän lehdestä voi lukea myös artikkelin, joka verkossa on maksumuurin takana. Jutun otsikossa tiivistyi hyvin KAUK-näyttelyn idea: “Vinkit erilaisuuden kohtaamiseen löytyvät kirjastosta”. Kiitos onnistuneesta näyttelystä kuuluu kaikille sen tekijöille ja jokaiselle ryhmäkäyntejä järjestävälle kirjastolle. Yhdessä olemme vaikuttava porukka!

Vastikään näyttely siirtyi Tammelasta Jokioisten kunnankirjastoon, josta se jatkaa kiertoaan Louna-kirjastoissa. Kierros huipentuu Forssan kaupunginkirjaston yläkerrassa sijaitsevaan isoon näyttelytila Vinkkeliin, jossa näyttely on esillä tammikuun 2024 loppuun saakka. Forssan kirjasto tekee yhteistyötä näyttelyn rakentamisessa lukion taidepainotteisen opetuksen sekä ryhmäkäynneille tulevien lasten kanssa.

KAUK-näyttely kasvaa

Kesällä AKE:ssa heräsi ajatus näyttelyn monistamisesta ja kahtia jakamisesta. Näyttely on suosittu ja sen varausjono on pitkä. Tällä hetkellä näyttelykiertueesta on sovittu niiden kirjastojen kanssa suoraan, jotka ovat olleet mukana suunnittelutyössä ja koulutuspäivissä. KAUK-kiertueen aikataulut on alustavasti sovittu alkuvuoteen 2025 saakka.

Prosessikuvia raketin valmistuksesta. Kuvat Alina Lutai.

Syksyn aikana Salpauksen tarpeistonvalmistuksen opiskelija Alina Lutai valmisti toiset kappaleet raketista ja tintamareskista sekä teki lisää mansikkahilloja pannareiden päälle. Helmi Rautkosken ja Emilia Savolaisen ensimmäistä näyttelyä varten tekemistä pannareista, kissoista ja avaruusolennoista oli jo aikaisemmin valmistettu ylimääräisiä kappaleita. AKE hankki toiseen näyttelykokonaisuuteen vielä muut puuttuvat lisäosat.

Kirjan tekijöille Petrille ja Valpurille kerrottiin myös, että näyttely on kasvamassa. Tekijät ovat koko prosessin ajan olleet valtavan kannustavia ja iloisia kiertueesta. Petri Tamminen on myös matkan varrella lähettänyt terveisiä kaikille KAUK-tekijöille kirjastoihin: 

Iloa, riemua, kiitollisuutta ja liikutustakin, siinä tuntemukseni kun luin viestisi. — Suurkiitos kaikille teille, jotka toteutatte näitä näyttelyjä!

Alina Lutain toteuttama raketti. Raketin äärellä Helmi Rautkosken ja Emilia Savolaisen välissä hymyilevät kirjan tekijät, kuvittaja Valpuri Kerttula sekä kirjailija Petri Tamminen. Kuvat: Lahden AKE.

Tulevista aikatauluista

KAUK-näyttelyn toinen kokonaisuus lähtee liikkeelle joulukuun alussa, jolloin se siirtyy AKE-toimistolta Lappeenrantaan ja myöhemmin Lappeenrannasta Kouvolaan. Kanta- ja Päijät-Hämettä kiertämään jäävä näyttely siirtyy puolestaan Louna-kirjastoista Hämeenlinnan lähikirjastoon Lammille helmikuun alussa. Sitten se viettää kevään 2024 Sysmässä ja Asikkalassa, ja palaa sen jälkeen kiertämään Vanamo-kirjastoja loppuvuodeksi.

KAUK-näyttelyyn liittyen järjestetään koulutusta Lammilla 20.2.2024 ja Lappeenrannassa 7.3.2024. Koulutukset on suunnattu kaikille KAUK-näyttelystä kiinnostuneille alueen kirjastolaisille. Koulutus sopii erityisesti heille, jotka jo suunnittelevat ryhmäkäyntejä sekä heille, jotka haluaisivat saada KAUK-näyttelyn omaan kirjastoonsa. Koulutuksissa tutustutaan KAUK-näyttelyn rekvisiittaan ja perehdytään ryhmäkäyntien järjestämiseen. Koulutuksissa kuullaan myös kirjastojen kokemuksia kiertueelta. Lisätietoa on tulossa lähiaikoina AKE:n koulutuskalenteriin. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Noora Oluikpe