Koordinaattorit Hanna, Inka ja Noora lastenosastolla värikkäiden kirjahyllyjen edustalla.
Nora Nordman

Kestävä kirjasto — kevätkatsaus 2025 ja tulevan syksyn suunnitelmat

Kesällä on hyvä aika pysähtyä tarkastelemaan kulunutta vuotta, mitä kaikkea kevääseen on mahtunut ja missä mennään vuosittaisen toimintasuunnitelman suhteen. Entä mitä on suunnitteilla syksylle? Tänä vuonna Lahden AKEn toiminnan kattoteemana on “Kestävä kirjasto”, ja se tarjoaakin monenlaisia näkökulmia koulutuksiin. 

Kevään aikana järjestimme 9 lähi- ja 22 etätilaisuutta, jotka keräsivät lähes 800 osallistujaa. Mukaan muisteluihin on otettu myös lainauksia koulutuspalautteista.

Kohti entistäkin kestävämpää tekemistä

Kevään koulutukset ovat vieneet meidät pohtimaan, onko kirjastotyö kestävällä pohjalla: millaisia eettisiä kysymyksiä työhön liittyy? Tammikuisilla etäkahveilla käsiteltiin kirjastotyön eettisiä periaatteita ja Seniorityön tapaamisten toisessa osassa digituen rajoja ja opastamisen eettistä ohjeistusta. Keväällä Lahdessa järjestetyn digiopastajien verkostopäivän teemana oli Kestävää digitukea kirjastossa.

Entä miten työhyvinvointia voitaisiin lisätä? Haminassa järjestetyn Lasten- ja nuortenkirjastotyön lataamon yhtenä teemana oli lasten- ja nuortenkirjastotyön kuormittavuus ja millaisia askelin siitä päästäisiin kestävämpään tekemiseen. Asiakaspalveluun saatiin vinkkejä kuormittavista asiakastilanteista palautumiseen.

Erityisen ajankohtainen teema on ollut myös tekoäly, johon liittyviä eettisiä kysymyksiä, työkaluja ja mahdollisuuksia kirjaston mediakasvatuksessa on käsitelty kolmen webinaarin sarjassa sekä Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivillä Johanna Vehkoon esityksessä.

Osallisuuden ja moninaisuuden edistäminen

Osallisuustyötä kirjastossa käsiteltiin kevään aikana yhden webinaarin ja lähikoulutuspäivän kokonaisuudessa. Webinaarin tallenne on katsottavissa Youtube-kanavallamme.

Koulutuksen osallistujia seisomassa salin edessä selkä kameraan päin. Heidän eteen on heijastettu Powerpoint-kalvo, ja seinälle on kiinnitetty postit-lappuja ja muistiinpanopapereita.
Osallisuustyötä kirjastossa ‑koulutuspäivä Lahdessa.

Erityisesti pohdittiin, kuinka osallistumaan saataisiin myös sellaiset ryhmät, joita kirjasto ei aina tavoita tai joilla on erilaisia osallistumisen esteitä. Järjestimme myös selkokielen koulutusta, jotta kirjastot saisivat konkreettisia vinkkejä viestinnän mukauttamiseen selkokielisemmäksi, sekä webinaarin nuorten kohtaamisesta.

“Koulutuksen jälkeen katson maailmaa uusin silmin 🙂 Todella paljon hyödyllistä tietoa tuli ja lisäsi mielenkiintoa selkokieltä kohtaan. Koulutuksen materiaaleihin tutustutaan työyhteisössäni.”

Moniäänisyyttä on pohdittu paitsi asiakkaiden, myös kirjaston kokoelmien näkökulmasta. Mitä on kotimainen kirjallisuus? Käsitettä pohtimassa olivat niin kirjallisuudentutkija, kirjailija kuin kääntäjäkin Moniääninen kotimainen kirjallisuus ‑koulutuspäivässä. AKE-kirjastojen ja VAKE:n järjestämässä Valtakunnallisessa kokoelma-aamupäivässä käsiteltiin kokoelmaselvityksen tuloksia ja kuultiin monia ajankohtaisia esittelyjä. Kokoelma-aamupäivän tallenteet ovat katsottavissa Kirjastokaistalla.

Kevään ohjelmassa musiikkikirjastot ovat olleet yksi painopiste. Musiikki-teemasta “etkoiltiin” jo helmikuisilla etäkahveilla, jotka olivat hyvä pohjustus Lahdessa järjestetylle Kirjasto musiikkiharrastuksen tukena ‑koulutuspäivälle.

“Alustukset, keskustelut ja esimerkit tapahtumista/ toiminnasta olivat kiinnostavia ja ainakin ensi kuulemalta melko helposti siirrettävissä omaan kirjastoon ja työyhteisöön.”

Ohjelmaa kestävän kehityksen kärjellä ja luonnon helmassa

Kevään opintoretket suuntasivat vihreään Viikkiin ja kestävään Keravan kirjastoon. Molemmissa paikoissa inspiroiduttiin kirjaston tiloista ja tapahtumalinjauksista.

“Sain paljon vinkkejä siihen, miten viestiä kirjaston asiakkaille luontoteemaisesti, evääksi lähti laidasta laitaan kiinnostavia viestintä- ja markkinointiasioita tapahtumakonsepteista opasteisiin.”

Verkostoitumispäivillä osallistujilla oli mahdollista valita Kestävään kehitykseen keskittyvä työpaja, jonka ohjasi Lari Karreinen. Osa työpajasta, samoin kuin osa Viikin opintoretkestä järjestettiin luonnossa. On aivan erilainen elämys kokoontua luontoon kuin luentosaliin. Tätä voi suositella, vaikka suomalainen sää onkin aina yllätys.

“Kirjaston perustoimintojenkin kestävyyttä voi pitää esillä ja mielessä jokapäiväisessä työssä. Voisi kiinnittää enemmän huomiota kirjaston tapahtumissa ja näyttelyissä luontoon ja luontoarvoihin.”

Kestävän kehityksen edistäminen kirjastotyössä ‑työpaja Kouvolassa.

Syksyn 2025 koulutustarjontaa

Tiivistä yhteistyötä muiden AKE-kirjastojen kanssa

Syksyn ohjelma starttaa perinteiseen tapaan Kirjastofillaroinnilla, jossa Lahden AKE on aiemminkin ollut Porvoon AKEn yhteistyökumppanina. Tänä vuonna fillarointi aloitetaan juhlallisesti Eduskunnan kirjastosta, josta edetään Espooseen, Kirkkonummelle ja Siuntioon. Kirjastofillarointi on oiva tapa kasvattaa kuntoa, ekologinen tapa liikkua ja hieno mahdollisuus verkostoitua muiden kirjastoammattilaisten kanssa, joten hyppää satulaan ja liity seuraan! 

Erilaiset yhteistyökuviot ovat muutenkin syksyn kantava teema. AKE-kirjastojen yhteistyössä järjestetään myös seuraavat tapahtumat: 

2.9. käynnistyvä AVIn ja AKE-kirjastojen Medialukutaidolla polarisaatiota vastaan ‑koulutuskokonaisuus pohtii, millä keinoin kirjastot voisivat ehkäistä polarisaatiota. Sisältökoordinaattori Noora Oluikpe on mukana kolmannessa osassa esittelemässä näkökulmia Erätauko-menetelmän hyödyntämiseen kirjastoissa.

11.–12.9. Tulevaisuusjameilla testataan erilaisia tulevaisuustyöskentelyyn soveltuvia menetelmiä ja käydään keskustelua toivottavista tulevaisuuksista muiden kirjastolaisten kanssa. Kirjailija Anni Kytömäen johdolla tutustumme luonnonperintösäätiön kautta tehtävään kulttuurihyvinvointityöhön ja pääsemme luontoretkelle. Kiinnostava tapahtuma tuli nopeasti täyteen varatuksi.

3.10. ja 7.11. järjestettävät Johtajakahvit tarjoavat erilaisia näkökulmia asiakaspalvelun kehittämiseen kirjastoissa sekä vertaistukea esihenkilöille muutosten keskellä. Pohditaan yhdessä, millaisia mahdollisuuksia tilauudistukset tarjoavat palvelun uudistamiseen ja miten tiskin takaa palvelemisesta siirryttäisiin yhä jalkautuvampaan ja monikanavaisempaan palveluun. Asiakaspalvelun kehittämisen teemaa jatketaan myös marraskuun lopussa järjestettävässä webinaarissa.

9.10. Lahden ja Vaasan yhteisessä Pelikasvatusta kirjastoon ‑koulutuksessa on tarjolla ajankohtaisia näkökulmia ja käytännön esimerkkejä siitä, miten kirjasto voi toteuttaa pelikasvatusta toiminnassaan ja kokoelmissaan.

Muita syksyn koulutuksia

Ateneumin taidemuseon kanssa meillä on mahdollisuus kokeilla jotain aivan uutta, nimittäin keskustelevaa kuvantarkastelua Kansallisgallerian taiteen äärellä. Perehdytystilaisuudessa 9.9. pohdimme, miten voimme kohdata kirjaston asiakkaita menetelmää hyödyntäen ja jatkaa kuvantarkastelussa nousseiden ajatusten ja teemojen yhteistä pohdintaa. Käymme läpi esiin nousevia kysymyksiä menetelmästä sekä asiakastilaisuuksien järjestämisestä. Konseptia pääsee kokeilemaan perehdytyksen jälkeen omassa kirjastossa, sillä kaikki mukaan ilmoittautuneet saavat käyttöönsä Ateneumin tuottamat materiaalit asiakastilaisuuksien järjestämistä varten. 

Taidemuseon kävijät seisovat Särestöniemen taideteoksen äärellä ja tutustuvat teokseen älylaitteiden avulla.

Marras-joulukuussa on mahdollista syventää osaamistaan kirjastotyöhön liittyvistä kestävän kehityksen teemasta, sillä järjestämme kolme tapaamista Ympäristötyö kirjastoissa ‑Liboppi-kurssin ympärille. Kurssi käsittelee ympäristökasvatusta, ympäristötunteita, yleisten kirjastojen hiilijalanjälkeä sekä Agenda 2030 tavoitteita. Tapaamisten tarkoitus on jakaa oppeja ja ideoita yhdessä keskustellen.

Vaikuttava kirjasto ‑teema jatkuu

Viimevuotista Vaikuttava kirjasto ‑teemaa pidämme yllä järjestämällä toista kertaa päättäjille suunnatun Vaikuttava kirjasto ‑kampanjan. Kampanja startataan 3.9. Viestintä-Pirittan koulutuksella, joka käsittelee kirjastojen vaikuttavaa viestintää: mistä se koostuu ja miten erilaisten kohderyhmien huomio eri kanavilla kiinnitetään?

Syys-lokakuussa toteutettavan kampanjan sähköiset materiaalit on mahdollista tilata käyttöönsä ilmoittautumalla kampanjaan. Kampanjan aikana järjestetään kahdet etäkahvit, joilla vaihdetaan kokemuksia. Kirjastopalvelukoordinaattori Hanna Pitkänen on esittelemässä kampanjaa Porin Kine-päivillä.

Syksyllä käynnistyy myös alueen 12 kirjaston yhteinen Vaikuttava kirjasto ‑hanke, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä kirjastojen hyvinvointivaikutuksista, testata niiden mittaamiseksi kehitettyä mittaristoa ja löytää valtakunnallisestikin hyödynnettävissä oleva konsepti vaikutusten näkyväksi tekemiseen. Hankkeen yhteistyökumppaniksi ja tutkimuksen toteuttajaksi on valittu MDI. Odotamme mielenkiinnolla, että pääsemme hyödyntämään hankkeen tuloksia AKE-työssä.

Esimerkki kampanjamateriaaleista. Tummanvihreällä pohjalla iso teksti Elinvoimaa kirjastosta ja Vaikuttava kirjasto -kampanjan logo oikeassa yläkulmassa.

AKE näkyy eri puolilla aluetta

Syksyllä koulutukset ulottuvat tuttuun tapaan alueemme keskisuuriin kirjastoihin. Koulutustarjottimen koulutuksia järjestetään Forssan, Haminan, Heinolan, Imatran, Janakkalan, Kotkan, Orimattilan ja Riihimäen kirjastoissa. Mukana tarjottimella oli tänä vuonna Marika Helovuon kirjallisuuskoulutusta sekä osallisuuden, selkokielen ja antirasismin teemoja. 

Toimintasuunnitelmaan kirjattuna tavoitteena on jalkautua säännöllisesti alueelle, ja alkuvuoden aikana meitä onkin voinut bongata mm. Hollolasta, Virolahdelta, Miehikkälästä, Kouvolasta, Sysmästä tai Etelä-Karjalan kaikista kirjastoista, jotka mediakasvatuskoordinaattori Inka Jousea kiersi Pienten kirjastojen mediakasvatuskiertueella.

Elokuussa, uuden mediakasvatuskoordinaattori Pauliina Tuomelan aloitettua työt vierailemme ainakin Hämeenlinnassa. Meitä voi edelleen mieluusti kutsua esimerkiksi kirjastovierailuille tai kimppojen kokouksiin. Yhteystietomme löydät täältä.

Kesän 2025 lomat ja henkilöstövaihdokset

Aikamatka aiempien vuosien toimintaan