Koordinaattori juoksee poispäin kamerasta ja hänen käsissään hulmuaa AKE-logolla varustettu valkoinen taustalakana.
Katja Niemi

Kevätkauden 2022 koonti ja tulevan syksyn suunnitelmia

Alueellisen kehittämiskirjaston kevätkausi 2022 päättyi juhlavissa tunnelmissa Kirjastopäivillä Hämeenlinnassa. Nyt on aika hengähtää hetki ennen elokuussa käynnistyvää syyskautta ja vuoden 2023 toiminnan suunnittelua. Tässä kohtaa onkin hyvä katsoa hieman taaksepäin ja arvioida mennyttä kevättä kokonaisuutena sekä ottaa parhaat opit mukaan tulevaan. 

Tiiviitä webinaareja ja kasvokkaisia kohtaamisia

Järjestimme keväällä kaiken kaikkiaan 54 AKE-tilaisuutta, jotka keräsivät yhteensä 1597 osallistujaa. Tilaisuuksien järjestämisessä pyrimme ottamaan huomioon saamamme kehitysehdotukset ja palautteet, kiitos niistä! Etäkoulutuksissa suosimme 2–3 tunnin pituisia webinaareja ja panostimme riittävän pitkiin taukoihin sekä tarjosimme mahdollisuuksia hyvien käytäntöjen jakamiselle pienryhmäkeskustelujen muodossa. Lahdessa järjestetyillä verkostoitumis- ja inspiraatiopäivillä taas varasimme aikaa ja tilaa myös vapaamuotoiselle verkostoitumiselle sekä päivien aikana että vapaaehtoisen iltaohjelman muodossa. Koulutusten ja etäkahvien järjestämisen lisäksi olemme mukana myös kahden AKE-kirjastojen yhteisen mentorointiohjelman luotsaamisessa.

Mahtavaa oli olla livenä paikalla. Oli hienoa pitkästä aikaa tavata tuttuja ja solmia uusia tuttavuuksia.

Palaute Verkostoitumis- ja inspiraatiopäiviltä 5.–6.5.2022.

Sisältöjen avaaminen, informaatiovaikuttaminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen kiinnostivat

Eniten osallistujia keräsivät sisältöihin ja kokoelmiin liittyvät koulutukset, mutta kärkikolmikkoon kiilasi myös Porvoon ja Tampereen AKE-kirjastojen kanssa yhteistyössä järjestämämme informaatiovaikuttamista ja kirjastoja käsittelevä koulutuspäivä, jonka teemoista tuli ajankohtaisia myös uusista valitettavista syistä. Erityisen suosittuja olivat uuden Jokakirjastolaisen aineistotieto ‑koulutussarjan webinaarit, joissa tutustuttiin kevään aikana dekkareihin, sotakirjallisuuteen sekä romanttiseen viihteeseen aiheeseen perehtyneen kirjastoammattilaisen johdattamana. Myös vuoden kattoteemaamme “Kaikkien kirjasto” kiinnitetyt koulutukset ja etäkahvit olivat varsin suosittuja.

  1. Vuoden 2021 lasten- ja nuortenaineistojen topit (ja flopit) (216 osallistujaa)
  2. Miltä nyt vaikuttaa? Sananvapaus, valeuutiset ja asiantuntijuuden muutos (103 osallistujaa)
  3. Jokakirjastolaisen aineistotieto: dekkarit (77 osallistujaa)
  4. Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät (71 osallistujaa)
  5. Kaikkien kirjasto ‑etäkahvit: Maksut ja maksuttomuus (71 osallistujaa)

Oli tosi tarpeellinen ja silmiä avaava koulutus! Olisi tarpeellinen jokaiselle kirjastossa työtä tekevälle.

Palaute Kuinka tukea yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta kirjaston arkipäivässä? ‑koulutuksesta 26.1. ja 11.2.2022.

Hybriditoteutukset ja oppimateriaalit edistävät alueellista tasa-arvoa

Paransimme kevätkaudella myös suoralähetysprosessejamme aloittamalla yhteistyön paikallisen palveluntarjoajan kanssa. Lasten- ja nuortenaineistojen topit (ja flopit) ‑webinaarit sekä Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivien torstaiaamupäivän suoralähetys Lahden pääkirjaston auditoriosta olivat onnistuneita kokeiluja, minkä johdosta meillä on nyt paremmat edellytykset tuottaa laadukkaita suoralähetyksiä ja hybriditilaisuuksia myös jatkossa. Jatkoimme saavutettavien koulutustallenteiden julkaisua YouTube-kanavallamme ja tarjoamme niitä aktiivisesti myös Kirjastokaistan valikoimiin. Pyrimme jatkossakin lisäämään kaikkien järjestämiemme tilaisuuksien materiaalit koulutusartikkelien yhteyteen mahdollisimman pian tilaisuuden päättymisen jälkeen, jotta ne ovat kaikkien kirjastoammattilaisten käytettävissä.

Kiva, että pystyi katsomaan tallenteena, harvoin pääsee seuraamaan suoraa koulutusta.

Palaute Jokakirjastolaisen aineistotieto: Dekkarit ‑koulutuksesta 15.2.2022.

Syksyllä starttaa pienten kirjastojen kierrosten sarja

Syksyn koulutuskalenteristamme löydät jo koulutuksia liittyen kokoelmatyöhön ja sisältöjen avaamiseen, asiakkaan ohjaamiseen ja oppimisen tukemiseen, pienten kirjastojen vaikuttamis- ja hyvinvointityöhön, informaatiovaikuttamiseen, palvelumuotoiluun sekä erilaisten asiakasryhmien kohtaamiseen — ja lisää on tulossa. Myös Pelikasvatusperjantait, Digituen etätreffit sekä Kaikkien kirjasto ‑etäkahvit jatkuvat syksyllä kevätkauden tapaan.

Syksyllä starttaa myös pienten kirjastojen kierrosten sarja, jota olemme suunnitelleet yhdessä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Olemme olleet jo yhteydessä tulevan syksyn kohdekirjastoihin. Aiheesta lisää syksyn uutiskirjeissämme.

Kesä on myös levon ja irtioton aikaa. Lahden AKE lomailee kesällä 2022 seuraavasti:

Lomien jälkeen AKE-konttori saa täydennystä, kun sisältökoordinaattorin sijaisuutta hoitamaan saapuu Tammelasta lainattu Noora Oluikpe ja alueellisen demokratiahankkeen hanketyöntekijänä aloittaa Kaisa Halme.

Näihin odottaviin, mutta kesäisiin tunnelmiin — ihanaa kesää kaikille, syksyllä jatketaan!

PS. Muista myös ilmoittautua mukaan legendaariseen Kirjastofillarointiin! Tänä vuonna voit polkea Lahden AKEn kanssa Kouvola-Myllykoski-Inkeroinen-reitin torstaina 25.8.