AKE-koordinaattorit Hanna, Noora ja Pasi kannattelevat AKE-logolla varustettua lakanaa Lahden kaupunginteatterin portailla.
Johanna Kalliomaa

Kevätkauden 2023 koonti ja tulevan syksyn suunnitelmia

Alueellisen kehittämiskirjaston kevätkauteen mahtui tänä vuonna monenmoista. Sanoimme haikeat heipat sisältökoordinaattorin tehtävää menestyksekkäästi vuosia hoitaneelle Hanna Huoviselle, jonka suuret saappaat täytti viime syksyn pestissä erinomaisesti tuurannut Noora Oluikpe. Alueellisen Minun kuntani ‑demokratiahankkeemme hanketyöntekijän Kaisa Halmeen määräaikainen tehtävä päättyi kesäkuussa. Viimeisenä yhteisponnistuksena Kaisan ja hankekumppaneiden kanssa saimme yksiin kansiin ja julkaisuun oppaan kirjastojen Erätauko-keskustelujen järjestämiseen. Pienten kirjastojen kiertueen merkeissä jatkoimme puolestaan tutustumista kehittämisalueemme pienimpien kuntien kirjastoihin ja kuntaorganisaatioiden avainhenkilöihin. Matkapäiviä kullekin koordinaattorille kertyi keväällä kymmenkunta — hyviä muistoja ja tärkeitä kohtaamisia moninkertaisesti!

Maailma muuttuu, AKE tukee

Kevään aikana järjestimme yhteensä 40 erilaista oppimistilaisuutta, jotka keräsivät yhteensä 1077 osallistujaa kehittämisalueemme kirjastoista sekä muualta Suomesta. Kaikki tilaisuudet perustuvat kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaamme, jonka kattoteemana on “Riittävän hyvä kirjasto”.

Lähikoulutuspäiviä järjestimme keväällä jokaisessa kehittämisalueemme maakunnassa. Paikkakuntina toimivat Forssa, Kouvola, Lahti, Lappeenranta ja Riihimäki. Kiitos kaikkien kirjastojen henkilöstölle lämpimästä vastaanotosta ja järjestelyavusta! Topit (ja flopit), Kirja astuu ulos kansistaan ‑kiertueen avaustilaisuus, Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät sekä yhdessä Porvoon alueellisen kehittämiskirjaston ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa järjestetty Etelä-Suomen kirjastoautopäivä olivat kevään suuria yksittäisiä ponnistuksia. Niiden lisäksi tapasimme kirjastoammattilaisia kasvotusten myös Erätauko-dialogien ohjaamisen sekä digiopastuksen ja ohjauksen taitojen merkeissä. Keväällä järjestetyissä 9 lähikoulutuspäivässä oli yhteensä 189 osallistujaa.

“Uusia ideoita ja tietoa. Oli erittäin virkistävää ja antoisaa tavata ja tutustua muiden kirjastojen väkeä. Vertaistukea parhaimmillaan!”

Palaute Verkostoitumis- ja inspiraatiopäiviltä Lappeenrannasta 11.–12.5.2023.

Etäkoulutukset, ‑työpajat ja webinaarit ovat tulleet osaksi meidän kaikkien arkea viime vuosina ja ne tarjoavatkin hyvän lisävaihtoehdon oman osaamisen kehittämiseen. Tänä keväänä etäyhteyden avulla pystyi seuraamaan mm. Toppien (ja floppien) suoralähetyksiä, osallistumaan Kirjastot ja demokratia ‑Liboppikurssin opintopiiriin, puhutun selkokielen jatkokoulutukseen ja tulevaisuuswebinaareihin sekä pohtimaan muistisairaan asiakkaan kohtaamista, turvallisempaa tilaa ja nuorten kohtaamista kirjastossa. Lahden AKE:n 17 etäkoulutukseen osallistui kevään aikana yhteensä 434 kirjastoammattilaista.

“Koulutus oli asiakaspalvelun näkökulmasta todella tarpeellinen. Päivä sujui energisesti ja mukavan rapsakasti edeten. Meillä oli kiva ryhmä! On aina mukavaa, kun ihmiset rohkaistuvat puhumaan ja jakamaan kokemuksiaan.”

Palaute Puhutun selkokielen jatkokoulutuksesta 16.2.2023.

Kevään etäkahveilla saman virtuaalisen pöydän ääreen kokoonnuttiin niin esihenkilötyön ja johtamisen kuin sanataiteen, digituen ja yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistämisenkin merkeissä. Etäkahveilla keskustelimme myös muista ajankohtaisista aiheista kuten tekijänoikeuksista ja turvallisemmista tiloista. Etäkahveja keväällä järjestettiin yhteensä 14 kertaa ja ne keräsivät koolle yhteensä 454 osallistujaa.

Osaan kevään tilaisuuksista on mahdollista palata koulutusarkistosta löytyvien materiaalien sekä YouTube-kanavallemme tuotettujen tallenteiden kautta. Tilastojen mukaan myös tallenteet ovat vuosien mittaan löytäneet yleisönsä ja puolustavat paikkaansa yhtenä monipuolisen osaamisen kehittämisen palasena. Keväällä 2023 Lahden AKEn YouTube-kanavalla on:

Syksyn täydeltä kohokohtia ja kiinnostavia sisältöjä

Syyskausi polkaistaan käyntiin perinteisillä kouluyhteistyön etäkahveilla tiistaina 22.8., jonka jälkeen polkaisemmekin kirjaimellisesti Kanta-Hämeestä Uudellemaalle vievälle Kirjastofillaroinnille! Lahden AKE:n koordinaattorit voit tavata ainakin torstaina 24.8. Riihimäen kirjastossa aamukahveilla sekä muissa ensimmäisen päivän kohdekirjastoissa Lopella ja Karkkilassa. Kirjastofillarointi on ekologinen tapa tutustua kirjastoihin ja oiva mahdollisuus verkostoitua muiden kirjastoammattilaisten kanssa. Kirjastofillarointi järjestetään yhteistyössä Porvoon AKEn kanssa. 

Elokuun lopussa piipahdamme pienten kirjastojen kiertueella Taipalsaarella, Rautjärvellä ja Ruokolahdella. Lähdemme kiertueelle tuttuun tapaan yhdessä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kirjastotoimen ja sienikirjojen ylitarkastajien Kristiina Kontiaisen ja Marko Ojalan kanssa. 

Syyskuussa kutsumme kehittämisalueemme kirjastohenkilöstön mukaamme Pirkanmaalle Lempäälään junaradan varteen tutustumaan upouuteen Lempäälä-taloon muuttaneeseen pääkirjastoon ja sen toimintaan. Torstain 14.9. koulutuspäivä on yhdistelmä työyhteisötaitojen koulutusta, kirjastojen yhteistyömuotojen esittelyä ja oppimisvierailua. Päivä järjestetään yhteistyössä Tampereen AKE:n kanssa.

Lokakuussa pohdimme tietopalvelun tulevaisuutta. Mitä tarkoitamme tietopalvelulla? Tavoittaako tietopalvelu asiakkaan? Millaista tietopalvelua teemme tulevaisuudessa? Koulutuspäivä järjestetään Pasilan kirjaston auditoriossa tiistaina 10.10. yhteistyössä Porvoon AKE:n sekä Helmet-kirjastojen seudullisen koulutusryhmän (SEDU) kanssa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan tietopalvelun tulevaisuudesta!

Peliviikkoa vietetään jälleen marraskuussa ja torstaina 12.10. järjestämme Vaasan AKE:n kanssa yhteistyössä Pelit ja pelillinen oppiminen kirjastossa ‑otsikolla koko päivän kestävän webinaarin, jonka avauspuheenvuoron pitää tietokirjailija Aleksandr Manzos. Marraskuulle on suunnitteilla aikuisten lukutaitotyöhön keskittyvä koulutuspäivä. Vuosi päätetään tuttuun tapaan esihenkilöpäivillä 8.12. Kouvolassa sekä 19.12. vuoden 2023 onnistumiskahveilla Teamsissa.

Syksyyn mahtuu paljon muutakin ja koulutuskalenterimme täydentyy jatkuvasti. Toivomme, että tilaisuuksista on sinulle höytyä ja tukea työssäsi. Muista antaa meille palautetta ja koulutustoiveita, joita voit lähettää vaikka nimettömästi verkkosivuiltamme löytyvällä Ota yhteyttä ‑lomakkeella.

AKE-konttorilta eivät valot sammu kesälläkään

Ennen syksyn kiireitä lepäämme hetken. Koordinaattorit lomailevat tänäkin kesänä porrastetusti:

Kiitos tästä keväästä teille kaikille, syksyllä jatketaan!