Krista Tuominen pitelee kädessään kirjaa.
Krista Tuominen

Matalan kynnyksen etälukupiiri Instagramissa

Lahden kaupunginkirjaston mediaohjaaja Krista Tuominen on nyt huhtikuussa kolmatta kertaa mukana vetämässä lapsille ja nuorille suunnattuja Instagram-lukupiirejä. Ajasta ja paikasta riippumattomat lukupiirit ovat innostaneet ihan uusia käyttäjiä kirjastopalveluiden pariin ja antaneet paljon lukeville uusia vinkkejä.

Kysyimme Kristalta kolme kysymystä hänen työstään:

1. Kuka olet ja millainen on työnkuvasi Lahden kaupunginkirjastossa?

Olen Krista Tuominen, lasten ja nuorten puolen mediaohjaaja ja kirjaston tiktokkaaja. Työpäiväni ei juuri koskaan ole samanlainen, teen peruskirjastotyön ja asiakaspalvelun lisäksi mm. mediakasvatusta, digiopastusta ja osallistun tapahtumatuotantoon ja sosiaalisen median päivittämiseen.


2. Olet nyt kolmatta kertaa vetämässä lapsille ja nuorille suunnattuja Instagram-lukupiirejä. Mistä piireissä on kyse ja mikä niiden vetämisessä on ollut parasta?

Pikkulapsiperheille suunnatuissa lukupiireissä tutustumme kivoihin kirjoihin ja teemme niiden innostamana pieniä hauskoja tehtäviä. Kirjat luetaan ja tehtävät tehdään itsenäisesti ja perhe kirjoittelee ryhmään kuulumisia ja halutessaan lähettelee myös kuvia. Kyseessä on toiminnallinen, matalan kynnyksen etälukupiiri, jossa lapsiperheille on valmiiksi mietitty pientä puuhailua kotiin eikä se ei ole aikaan tai paikkaan sidottua toimintaa. Perheet myös tutustuvat toisiinsa ja parhaimmillaan saavat vertaistukea arkeen samassa tilanteessa olevilta. Parasta näissä mielestäni on ollut nähdä, miten lapsiperheitä saadaan kaapattua kirjaston asiakkaiksi pitkänkin tauon jälkeen. Mahtavaa on myös ollut se, että paljon lukeville perheille on lukupiirikirjojen joukosta löytynyt kokonaan uusia tuttavuuksia (ja uusia suosikkeja!).

Nuorten lukupiirissä luemme samaa kirjaa samaan tahtiin ja jutustelemme sen käänteistä kirjan edetessä. Tämäkin on matalan kynnyksen lukupiiri, jossa nuori saa kirjoittaa ryhmään juuri silloin kun haluaa ja niin paljon kuin haluaa. Parasta näissä on ollut tutustua innokkaisiin nuoriin lukijoihin, ja jakaa lukemisen iloa sekä lukuvinkkejä ryhmäläisten kesken.


3. Miten näet että kirjasto voisi parhaiten tukea lapsiperheiden lukuharrastusta?

Hyvä kysymys, ainakin järjestämällä kivaa, lukuharrastusta tukevaa toimintaa, kuten vaikkapa tällaisia toiminnallisia lukupiirejä. Kirjaston on tärkeää tukea myös kiinnostavan lukemisen löytämistä, esimerkiksi lukudiplomien avulla.