Riihimäen kirjaston tilaremontti alkaa – ”kirjasto on remontin jälkeen toimiva, kutsuva ja kotoisa”

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 4.8.2021. 

Teksti: Anna-Maija Ahola, Riihimäen kaupunginkirjasto

Hankerahaa tilasuunnitteluun AVIlta

Riihimäen kirjasto sai vuonna 2018 hankerahaa AVI:lta kirjaston tilasuunnitteluun. Toiveena oli yleisesti nykyaikaiset, käytännölliset ja avoimet tilat ja suurimpina tavoitteina oli liittää kirjastorakennuksessa oleva huoneisto ja autotalli osaksi kirjaston tiloja. Myös omatoimikirjastosta ja kahvilan mahdollisuudesta oli puhuttu. Kirjaston varasto oli jo ehditty suunnitella asiakaskäyttöön aiemmin. Kilpailutuksen jälkeen suunnittelusta saatiin vastaamaan palkittu JKMM Arkkitehdit Oy.

Toiveena oli yleisesti nykyaikaiset, käytännölliset ja avoimet tilat.

Suunnittelutyössä otettiin huomioon myös henkilökunnan toiveita ja käytettiin avuksi aiempien vuosien asiakaskyselyitä. Saimme onneksemme investointirahaa remonttia varten ja nyt suunnittelu on edennyt toteutusvaiheeseen. Remontti alkaa lokakuussa 2021.

Väistötilat löytyivät kauppakeskuksesta

Kirjasto on vuokrannut kirjaston naapurirakennuksesta syyskuu 2021 – toukokuu 2022 ajaksi käyttöönsä noin 700 m² kokoisen liikehuoneiston. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös mm. ruokakauppa ja kirjakauppa. Kirjaston aineistosta on tarkoitus siirtää sinne vain osa valikoitua aineistoa sekä muutamia asiakaspäätteitä ja näiden oheislaitteita. Näiden lisäksi tulee tietysti asiakaspalvelupiste ja muutama henkilökunnan työpiste.

Osa palveluista tauolle remontin ajaksi

Toiveenamme on, että kirjastorakennuksessakin voisi työskennellä vaikka siellä remontti olisikin meneillään. Osan palveluistamme joudumme laittamaan tauolle, kuten yleiset satutunnit ja yhteistyön päiväkotien ja koulujen kanssa. Tästä syystä kirjasto tarjoaakin näille syksyllä aineiston lainausta peräti vuoden laina-ajalla. Kirjailijavierailuille olemme suunnitelleet ulkopuolista tilaa kaupungin muista tiloista. Kun olemme saaneet väistötilamme kirjastokuntoon, näemme paremmin, voiko siellä pitää joitain pienimuotoisia tapahtumia.

Studiotila, soittohuone ja enemmän tilaa nuorille

Remontissa toteutuu toivomamme lisätilan saaminen huoneiston ja autotallin osalta – huoneistoon sijoitetaan musiikkiosaston materiaalia, studiotila ja soittohuone ja autotalliin saadaan nuorille lisää tilaa. Kirjaston Muuntamo uudistuu nykyaikaisemmaksi ja monipuolisemmaksi digipajaksi. Kahvilalle tehdään remontissa optio, jolloin yrittäjän löytyessä se on mahdollista toteuttaa.

Remontin myötä saamme myös lisää toivottua kokous- ja ryhmätyötilaa, oleskelutilaa ja hiljaista tilaa sekä taidetta.

Remontin myötä saamme myös lisää toivottua kokous- ja ryhmätyötilaa, oleskelutilaa ja hiljaista tilaa sekä taidetta. Aineistoa sijoitetaan remontin myötä vähän eri paikkoihin, joten uusimme samalla myös opasteet. Myös toivottu omatoimikirjasto toteutuu, mutta vain osittain. Harmiksemme turvallisuus- ja teknisistä syistä voimme avata vain kirjaston alakerran omatoimialueeksi.

Kirjaston tilaremontin pitäisi olla valmis toukokuussa 2022.

Kolme kysymystä Anna-Maijalle

1. Kuka olet ja mitä teet Riihimäen kaupunginkirjastossa?

Olen Anna-Maija Ahola, erikoiskirjastovirkailija Riihimäen kirjastosta. Työtehtäviini kuuluu asiakaspalvelutyön lisäksi mm. viestintään ja markkinointiin liittyvät tehtävät. Kuulun myös kirjaston Palmu-tiimiin, joka käsittelee ja kehittää kirjastoa palvelumuotoilun kautta. Palmu-tiimi on ollut vahvasti mukana kirjaston tilaremontissa edustaen henkilökunnan tarpeita ja mielipiteitä.

2. Miten kirjaston tuleva remontti ja väistötiloihin muutto näkyy sinun työssäsi?

Kirjaston tuleva remontti tulee varmasti työllistämään minua, sillä viestittävää tulee olemaan paljon. Tällaisissa erikoistilanteissa viestinnän tarve korostuu. Toki myös asiakaspalvelu on suuressa roolissa, sillä haluamme palvella asiakkaita yhtä hyvin kuin ennenkin, vaikka tila on uusi ja erilainen, ja aineistoa vain rajallisesti saatavilla. 

3. Kuvaile Riihimäen kirjastoa tilaremontin jälkeen kolmella sanalla

Riihimäen kirjasto on remontin jälkeen toimiva, kutsuva ja kotoisa.