Avaruuspulu ja raketti avaruudessa.

Avaruuspuluja, pilviraketteja ja vaikeita kysymyksiä — Kirja astui ulos kansistaan tuhansien lasten iloksi

Teksti: Noora Oluikpe ja poimintoja palautteista
Kuvanmuokkaukset: Noora Oluikpe / Canva Pro
Piirroshahmot: Valpuri Kerttula

Petri Tammisen kirjoittamassa ja Valpuri Kerttulan kuvittamassa Kun kohtaat avaruusolennon ‑kuvakirjassa annetaan ohjeita onnistuneeseen ensitapaamiseen avaruusolennon kanssa. “Kun tervehdykset on lausuttu, seuraa tärkeä vaihe. Joissakin kirjoissa neuvotaan, että avaruusolennolta pitäisi nyt kysyä vaikeita kysymyksiä. Sellaisia kysymyksiä, joihin meillä ihmisillä ei ole vastauksia.” 

Kirjassa neuvotaan, että pitkän avaruuslennon jälkeen olisi kuitenkin kohteliaampaa kysyä avaruusolennolta, haluaako se käydä vessassa. Muiden kysymysten vuoro tulee myöhemmin. Kirjassa seikkailee vispilän näköinen avaruusolento Grötkräkla. Lahden AKE-alueen lapset ovat kysyneet häneltä esimerkiksi:

- Mistä planeetat tuli?
- Mitä tapahtuu, jos tiput avaruudessa tyhjyyteen?
- Kuinka pitkälle pulut lentää?
- Kuinka monta tähteä on taivaalla?
- Mihin avaruus loppuu?
- Miksi on sotia?
- Voiko minusta tulla ninja?
- Millainen sää on huomenna?

Vaikka nämä vaikeat kysymykset on luvattu vetää alas näyttelyrekvisiittaan kuuluvasta vessanpöntöstä, on käynyt ilmi, että vastauksia odotellaan yhä malttamattomina ympäri Lahden AKE-aluetta! Kannustamme kirjastolaisia auttamaan Grötkräklaa. Vai voisikohan kysymyksiä esittää ihmisten luomille generatiivisille sepittimille? Silloin voisimme yhdessä lasten kanssa pohtia vastausten luotettavuutta.

“Jokainen sai esittää sen vaikean kysymyksen Grötkräklalle ja vetää kyssärin vessanpytystä. Se oli niiiiin hitti! Meillä on ollut edelleen vaikeat kysymykset esillä lasten- ja nuortenosastolla sermissä.”

“Meillä innostuttiin erityisesti esittämään vaikeita kysymyksiä. Ja siihen tarkoitukseen meiltä löytyi mainioita vanhoja liimapintaisia paperirullia varastosta.”

Kun kohtaat avaruusolennon ‑KAUK-näyttely on kiertänyt AKE-aluettamme vuoden 2023 helmikuusta lähtien. Vuoden 2024 alusta saimme kiertoon myös toisen samansisältöisen näyttelykokonaisuuden, jonka erikoisosat valmistettiin tuttuun tapaan oppilastyönä Koulutuskeskus Salpauksessa. Seuraavaksi hehkutamme alueen kirjastolaisten kahden vuoden aikaisia uskomattomia aikaansaannoksia!

Kuhinaa KAUK-kiertueella

Vuoden 2023 aikana KAUK-näyttelyyn liittyviä ohjattuja ryhmäkäyntejä vedettiin alueen kirjastoissa yhteensä 75 kertaa. Niihin osallistui 1034 lasta. Toisen näyttelykokonaisuuden myötä vuonna 2024 ehdittiin järjestää peräti 127 ryhmäkäyntiä, joissa kävi 2134 osallistujaa. Yhteensä ryhmäkäyntejä on siis järjestetty jo yli 200 kertaa ja niissä on ollut 3168 kävijää kahden vuoden aikana.

Ensimmäisenä kiertuevuonna näyttely oli esillä Lahden kaupunginkirjaston eri toimipisteissä sekä Kanta-Hämeen Louna-kirjastoissa. Vuonna 2024 KAUK-näyttely kiersi Vanamo-kirjastoissa sekä Lastu-kirjastojen alueella Päijät-Hämeessä. Uusi KAUK-näyttelykokonaisuus kiersi puolestaan Lappeenrannan pääkirjastossa ja lähikirjastoissa sekä Kouvolassa ja Imatralla. Yhteensä näyttelyt ovat olleet esillä 26:ssa erilaisessa näyttelytilassa. Lisäksi ne ovat kulkeneet mukana koulukäynneillä ja olleet tehtävineen esillä useammassa perhetapahtumassa.

Kärpäsen kirjaston kautta Grötkräklan luokse avaruuslierolla lentänyt eskarilainen muisti keväällä 2023 kysyä avaruusolennolta kaikista tärkeimmän kysymyksen!

“Meidän ryhmätila sopi erinomaisesti tälle näyttelylle. Saimme sen somistettua mukavasti kirjan lapsen huoneeksi. Meidän syksyinen 2. asteen harjoittelija teki hienon avaruusikkunanäkymän ryhmätilan älytauluun. Se oli ihan samanlainen kuin kirjan kuvassa. Lapsista oli tosi hauskaa tutkia sitä ja vertailla kirjan kuvaan. Harjoittelija teki myös pilviraketin, joka oli kirjan kuvituksessa ja saatiin sekin seinälle.”

Satutuokioita ja sanataidetta

Kun kohtaat avaruusolennon ‑KAUK-näyttely on suunniteltu erityisesti esi- ja alkuopetuksen ryhmäkäynneille eli n. 5–8 ‑vuotiaille lapsille. Kirjastoissa ryhmäkäyntejä on vedetty myös pienemmille ja isommillekin lapsille, aina 3–4 ‑vuotiaitten ryhmistä 3.–4. ‑luokkalaisiin. Pienimmille rekvisiitan kanssa voi vetää esimerkiksi satutuokion, jota elävöittää näyttelyyn liittyvä minuutin mittainen äänimaisema.

“Jokaisessa ryhmässä koettiin maaginen hetki ääninauhan loputtua. Oli aivan hiljaista. Äänimaisema toimi valtavan hyvin johdatteluna kuuntelemaan.”

“Koko KAUK-kokonaisuus oli niin upea! Luin jokaiselle ryhmälle kirjan ja sitten meillä oli tehtäviä.”

“Kirja oli täydellinen, koska lapset jaksoivat hyvin kuunnella tarinan, sekä pääsivät ja innostuivat hyvin osallistumaan pohdintaan ja jutteluun eri ohjeista. Kirjassa oli kivan opetuksellinen tarina.”

Lyhyt äänimaisema kirjan alkukohtaukseen
Tekijä: Tomi Huhtinen, Lahden kaupunginkirjasto
Linkki äänimaisemaan (YouTube)

Kirjoittamista harjoittelevien koululaisten sekä esiopetuksen ryhmien kanssa on tehty erilaisia kirjain- ja piirustustehtäviä. Kirjoitustaitoiset koululaiset ovat päässeet myös sanataiteilemaan. KAUK-näyttelyn materiaalit on jaossa Lahden AKE-alueen kirjastolaisille Lahden AKEn Kirjastoklubi ‑Teams-kanavan kautta.

“Lastenosastolta piti etsiä kadonneet avaruuspulunpoikaset ja ratkaista heidän vierestä löytyneet kirjaimet uudelleen järjestämällä sana, joka oli avaruuspulunpoikasten lempimatkustusväline. (Tietysti RAKETTI).”

“Muovisilla lasten lelukirjaimilla jokainen sai tehdä itselleen avaruusnimen (joko sukunimen kirjaimista tai jos sukunimi lyhyt, myös etunimen kirjaimet otettiin mukaan).”

“Kolmasluokkalaisten kanssa teimme lisäksi Dada-runon nimeltä Avaruuden olennot. Koululaiset keksivät avaruusmaisia verbejä, substantiiveja ja adjektiiveja.”

Noora, Hanna ja Grötkräkla vierailemassa Petri Tammisen kanssa Pullistelijan kotiplaneetalla Lappeenrannasta käsin maaliskuussa 2024.

Oppimista ja onnistumisia

Alueen kirjastolaisille on järjestetty kolme näyttelyn kiertämiseen ja ryhmäkäyntien suunnitteluun liittyvää koulutusta, joihin on osallistunut yhteensä 51 alueemme kirjastolaista (alueellamme on 36 kunnan kirjastot). Ensimmäinen koulutuspäivä ja näyttelykiertueen avaus järjestettiin Lahdessa maaliskuussa 2023. Vuonna 2024 järjestimme kaksi koulutusta KAUK-näyttelyyn perehtyjille Lappeenrannassa ja Hämeenlinnan Lammin kirjastossa.

Kiertueen varrella olemme AKEsta käsin kertoneet kirjan tekijöille näyttelyn merkittävimmistä virstanpylväistä. Kun kohtaat avaruusolennon ‑kirja on saanut ansaitsemaansa lisähuomiota ja uudet yleisöt ovat löytäneet sen näyttelyn myötä. Kirjailija Petri Tamminen lähetti ensimmäisen kiertuevuotemme jälkeen terveisiä ja kiitoksia alueen kirjastolaisille: “Iloa, riemua, kiitollisuutta ja liikutustakin, siinä tuntemukseni kun luin viestisi. Suurkiitos kaikille teille, jotka toteutatte näitä näyttelyjä!”

Yhteistyö on jatkunut myös Valpuri Kerttulan kanssa. Kirjastolaisten toiveesta Valpurilta tilattiin vapaasti tulostettavat värityskuvat (CC-lisenssi) näyttelyyn liittyen. Lisäksi hän suunnitteli ja toteutti Avaruuspulu- ja Pullistelija-hologrammitarrat, joita jaettiin kiertueen kirjastoille vuoden 2024 ajan. KAUK-näyttely on onnistunut ylittämään myös uutiskynnyksen ainakin Petrin vieraillessa Asikkalassa (Etelä-Suomen Sanomat 16.5.2024) sekä Louna-kirjastojen kiertueen aikana (Forssan Lehti 30.10.2023).

Avaruuspulu ei osaa päättää, kumpi ilahduttaa enemmän: hologrammitarra omalla kuvalla vai superupeat lehtileikkeet!

“KAUK-näyttely sai meillä huomiota somessa ja Forssan Lehti teki ison jutun, ja toki Pedanetin kautta lähti tilannekuvia näyttelystä perheiden kotiin myös.”

“Kaikki kävijät olivat todella tyytyväisiä. Tarinaa kehuttiin hyväksi, samoin rekvisiitat saivat kehuja. Tehtävistä pidettiin myös. Jaoimme tarinan jälkeen ryhmät kolmeen osaan. Yksi ryhmä tutustui näyttelyyn, toinen piirsi avaruusolentoja ja kolmas sanataiteili. Pieniin ryhmiin jako oli toimiva ja pidetty ratkaisu. Lopuksi jaetut tarrat herättivät lapsissa aina riemua.”

Vaikuttava yhteistyö jatkuu

Mikäli näyttelyn osat (ja AKE-koordinaattorien huumori) kestävät, kiertue jatkuu kevääseen 2026 saakka. Kaikki on sujunut varsin mallikkaasti ja tulokset ilahduttavat. Ainoastaan raketin lennättely paikasta toiseen on vaatinut luovuutta, hulluutta, joustavuutta — ja jonkin verran näyttelybudjetin venyttämistä. Kiitos kaikille kirjastolaisille avusta ja ymmärryksestä! Yhteistyö on vaikuttavaa.

“Kiitosta tuli ihan koko setistä. Eräs spontaani kiitos sai ihan liikutuksen kyyneleet itsellekin silmään, kun pienryhmästä eräs oppilas (jota ei ollut koskaan aiemmin tavannut) tuli halaamaan minua ja sanoi, että tämä oli niin kivaa.”

“KAUK on mahtava tapa elävöittää kirjaa ja luoda kirjan maailma lasten katseltaviksi ja kosketeltaviksi.”

“Kiva, että oli tällainen valmis paketti vedettäväksi. Täällä kun 1,4 henkilön voimin kirjastoa pyöritetään, niin ei näin suuritöistä hommaa saataisi ikinä järjestettyä omin voimin.”

“Näyttely oli muunneltavissa hyvin erilaisiin tiloihin ja kaikki ohjeet ja tehtävät olivat selkeitä.”

“Laadukas, valmis paketti, jonka kanssa oli helppo lähteä toteuttamaan ryhmäkäyntejä. Tykättiin todella paljon.”

“Toivottavasti Grötkräkla jatkaa kiertoaan ja laskeutuu meille vielä uudelleen myöhemmin. Nyt mulla on sellainen fiilis, että vähempikin riittää, että olisipa hattuhyllyllä Grötkräkla ja vessapaperirulla ikuisesti.”

Jokioisten kirjaston Kaisu, Piia ja Raija pannukakkukesteillä Grötkräklan kanssa syksyllä 2023.

KAUK-näyttelyn kiertue 2023–2024

KAUK 1

Lahden kaupunginkirjasto: Kärpäsen kirjasto, Nastolan kirjasto, Renkomäen kirjasto, Ahtialan kirjasto, Jalkarannan kirjasto, Lahden pääkirjasto (kevät 2023)

Louna-kirjastot: Tammelan kunnankirjasto, Jokioisten kunnankirjasto, Humppilan kunnankirjasto, Forssan kaupunginkirjasto (syksy 2023)

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto: Lammin kirjasto (kevät 2024), Rengon kirjasto, Hämeenlinnan pääkirjasto, Hauhon kirjasto, Tuuloksen kirjasto (syksy 2024) 

Lastu-kirjastot: Sysmän kunnankirjasto, Asikkalan kunnankirjasto (kevät 2024)

KAUK 2

Lappeenrannan kaupunginkirjasto: Lauritsalan kirjasto, Joutsenon kirjasto, Lappeenrannan pääkirjasto (kevät 2024)

Kouvolan kaupunginkirjasto: Jaalan kirjasto, Kuusankosken kirjasto, Kouvolan pääkirjasto, Korian kirjasto, Myllykosken kirjasto, Haanojan kirjasto (keväästä syksyyn 2024)

Heili-kirjastot: Imatran kaupunginkirjasto (syksy 2024)