Kirjastoasiantuntija Ari Sareslahti. Imatran kaupunginkirjastosta.
Jesse Lindström

“Seniorien ääni kuuluviin” — pilottihankkeet päätökseen, työ jatkuu

Kirjastoista kansanvallan foorumeita ‑hankkeen pilotit päättyivät kesällä, ja Imatran ja Mäntyharjun kirjastojen kiinnostavista kokeiluista voi lukea lisää loppuraporteista, jotka löytyvät sivun lopusta. Raporteista voikin löytää hyviä vinkkejä, jos suunnitteilla on hakea erityisavustusta yleisten kirjastojen toiminnan kehittämiseen kansalaisten ja päättäjien vuoropuhelun foorumeina.  

Haastattelimme Ari Sareslahtea Imatran kaupunginkirjastosta hankkeen tuloksista ja ajatuksista jatkon suhteen.

Kolme kysymystä Arille:

1.  Kuka olet ja millaisten asioiden parissa työskentelet?

Olen Ari Sareslahti, työskentelen Imatran kaupunginkirjastossa kirjastoasiantuntija-nimikkeellä. Olen kirjastoni lähiesimies ja vastuullani on kirjastoammatillisten töiden järjestely ja kehittäminen. Olen pitkään hoitanut musiikkikirjastoamme ja osallistun myös meidän tietopalvelutiimin toimintaan.

2. Millaisia asioita pilotin aikana päästiin kokeilemaan? Millaisissa asioissa onnistuttiin?

Imatran hanke oli Kuntavaaliareena — senioreiden ääni kuuluviin, jonka ytimenä oli kolme vaalipaneelia, joihin kutsuttiin vuoden 2021 imatralaisia kuntavaaliehdokkaita kaikista ehdolla olevasta seitsemästä puolueesta. Heille esitettiin kysymyksiä, jotka kerättiin etukäteen imatralaissenioreilta. Alkuperäinen tarkoitus oli pitää paneelikeskustelut suurina yleisötilaisuuksina kahvitarjoiluineen sekä panelistien ja yleisön välisine vuoropuheluineen, mutta koronapandemian hoitoon liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi tilaisuudet oli siirrettävä kokonaan verkkoon. Tilaisuuksien striimaus kuului myös alkuperäissuunnitelmaan, mutta nyt siitä tuli yleisölle ainoa osallistumiskanava.

Hankkeessa päästiin kokeilemaan monenlaisia asioita, mm. hankkeen markkinointia ja yhteistyökumppaneiden etsimistä, senioreita kiinnostavien aihealueiden ja kysymysten keräämistä, yhteistyötä kahden imatralaisen senioreiden asumisyksikön kanssa, vaalipaneelien organisointia, etätapahtumien suunnittelua, käsikirjoitusta ja toteuttamista.

Onnistumisiin voidaan laskea se, että hanke pystyttiin toteuttamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti kaikista koronarajoituksista aiheutuneista hankaluuksista huolimatta. Toki rajoitukset vaikuttivat paljon meidän kohderyhmän tavoittamiseen: on vaikeaa luoda henkilökohtaista keskustelua ja vuorovaikutusta sellaisessa tilanteessa, jossa niitä joudutaan pandemian takia rajoittamaan.

Meidän hanke sai myönteisen vastaanoton kaupungin luottamusmiesten ja viranhaltijoiden sekä ehdokkaita asettaneiden puolueiden taholta. Kaikkiin paneeleihin tuli edustajat kaikista puolueista, mukana oli myös kaupungin johtavia luottamusmiehiä. Apulaiskaupunginjohtajamme lupasi myös että kaupungin muut työntekijät saavat käyttää työaikaansa kirjaston hankkeessa. Saimmekin paljon apua kaupungin tiedotukselta ja atk-keskukselta etälähetysten tekemiseen.

Itse paneelien sisällöt olivat mielestäni ihan onnistuneita. Mukana oli myös kysymyksiä ja aihealueita, joita ei yleensä vaalitenteissä kuule.

3. Mitä haluaisitte kokeilla seuraavaksi, yhteiskunnallisen vuoropuhelun lisäämiseksi kirjastossanne?

Lähetimme yhteistyökumppaneillemme elokuun alussa kiitokset Kuntavaaliareena-hankkeeseen osallistumisesta ja kyselyn kiinnostuksesta mahdolliseen jatkohankkeeseen. Katsotaan saammeko sitä kautta ideoita jatkon suhteen. Olemme ajatelleet kutsua syyskuussa aloittavan uuden kaupunginjohtajamme kirjastoon, jotta kuntalaiset pääsevät tutustumaan häneen ja hänen ajatuksiinsa. Toivomme tietysti että kiinnostusta yhteistyöhön kirjaston kanssa löytyy jatkossakin.

Pienimuotoisempia tapahtumia, vierailuja, infopisteitä ja näyttelyitä, jotka edistävät kuntalaisdemokratiaa, on tietysti mahdollista sisällyttää normaaliin kirjastotoimintaan. Jatkossa kirjastoon on helpompi ottaa myös tilaisuuksia, joissa käsitellään kiistanalaisiakin poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääkirjastoomme on valmistumassa uusi matalan kynnyksen tapahtuma-alue, jossa erilaisten tilaisuuksien järjestäminen on helppoa.

Kirjastoista kansanvallanfoorumeita ‑hankkeen pilottien loppuraportteja