Mitä suunnitteilla vuodelle 2022? Kurkistus Lahden AKEn toimintasuunnitelmaan

Syksyisin toistuva ponnistus on seuraavan vuoden toiminnan suunnittelu ja rahoituksen haku. Alueellinen kehittämistehtävä on pysyvä tehtävä, mutta rahoitusta haetaan vuosittain Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Alueellisen kehittämisryhmän syyskokoontumisessa 5.10. työstimme tulevan vuoden teemoja keskustellen, ja kehittämisryhmän jäsenet saivat luettavakseen toimintasuunnitelmaluonnoksen ennen hakemuksen lähettämistä ministeriöön. Tässä nostoja vuoden 2022 suunnitelmasta.

“Kaikkien kirjasto” — yhdenvertaisuus osaamisen kehittämisen kattoteemana


Vuoden 2022 kattoteemaksi valittiin ”Kaikkien kirjasto”: Kuinka kirjastojen palveluja voitaisiin vielä paremmin kehittää kaikki asiakasryhmät huomioiden? Miten tuetaan yhdenvertaisuutta ja palvelujen saavutettavuutta myös niille ryhmille, jotka helposti jäävät marginaaliin? 

Osaamisen kehittämisen kokonaisuuksista vastaavat AKE-koordinaattorit kukin oman vastuualueensa osalta. Tällaisia teemoja nostetaan koulutuksiin ja etäkahveille ensi vuonna:


Asiakaspalvelu ja viestintä / kirjastopalvelukoordinaattori Hanna Pitkänen


Mediakasvatus ja digiosaaminen / mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kangas

Sisällöt ja lukemaan innostaminen / sisältökoordinaattori Hanna Huovinen

Esihenkilö‑, johtamis- ja työelämävalmiudet / kirjastopalvelukoordinaattori Hanna Pitkänen 

Tapahtumat palveluna

Yhteinen Liboppi-oppimisalusta / mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kangas 

Hyödynnämme Libopin valtakunnallisia ja alueellisia sisältöjä täydennyskoulutuksen järjestämisessä. Lisäksi mediakasvatuskoordinaattori osallistuu Libopin valtakunnallisen toimituskunnan työhön sekä oppimisalustan valtakunnalliseen kehittämiseen. Tarjoamme myös Libopin käyttötukea alueen kirjastohenkilöstölle.

Osaamisen jakaminen ja verkostoituminen

Edistämme monimuotoisesti asiantuntijuutta, verkostoitumista ja jakamiskulttuuria:


Mahdollistamme lähitapaamiset, jotka korona-aikana ovat jääneet pois ohjelmasta:

Luomme ja vahvistamme asiantuntijaverkostoja toimialueellamme (ja osittain myös “rajojen yli”)

Teams- ja Facebook-ryhmät käytössä

Tarjoamme kaksi verkkoalustaa alueen kirjastoammattilaisten keskustelulle, ammatilliselle verkostoitumiselle ja materiaalien jakamiselle: Lahti: AKEn kirjastoklubi ‑Teams-kanava ja Kirjastoklubi-Facebook-ryhmä.

Vertaisoppimisen mahdollisuudet

Tuemme alueen kirjastohenkilöstön perehtymistä toisten kirjastojen palvelutarjontaan ja ‑konsepteihin sekä lähi- että etätapaamisina. Lisätietoa vertaisoppimisesta.

Etäkahvit

Järjestämme jatkossakin kuukausittain etäkahveja valikoiduista teemoista koko kirjastohenkilökunnalle sekä erilliset kirjastonjohtajien etäkahvit. Lisätietoa etäkahveista.

Laajemman verkostoitumisen edistämiseksi järjestämme koulutuksia yhteistyössä muiden kanssa

Mentorointiohjelma

Olemme mukana AKE-yhteistyönä toteutettavissa mentorointiohjelmissa. Vuoden 2022 mentorointiohjelma on suunnattu erityisesti pienissä kirjastoissa työskenteleville.

Hyvät käytännöt ja palvelukonseptit jakoon 

Mitä sinun kirjastossasi tapahtuu? Onko teillä uudistus, hanke tai hyvä käytäntö, josta haluaisit kertoa koulutuspäivässä, etäkahveilla tai Lahdenake-verkkosivuilla? Ota yhteyttä meihin.

Kirjastopalvelutoiminnan kehittäminen ja uudistuminen

Alueellinen demokratiahanke

Koordinoimme alueellista, aluehallintoviraston rahoittamaa hanketta Minun kuntani – kirjasto yhteisten asioiden keskustelufoorumina ja medialukutaidon tukijana. Hankkeen on määrä alkaa loppukesästä 2022, jolloin siihen palkataan työntekijä. Mukana olevat yhteistyökumppanit: Cultura-säätiö, Imatran ja Lappeenrannan kirjastot Etelä-Karjalasta, Kouvolan kaupunginkirjasto Kymenlaaksosta, Heinolan, Iitin, Lahden ja Orimattilan kirjastot Päijät-Hämeestä.
Levitämme hankkeen hyviä käytäntöjä alueellisesti ja valtakunnallisesti ja järjestämme hankkeen teemoja tukevaa koulutusta, johon kaikkien AKE-alueen työntekijöiden on mahdollista osallistua.

Kirja astuu ulos kansistaan (KAUK) ‑kokeilu

Tuotetaan alueellisella yhteistyöllä kirjastoihin kiertävä KAUK-kokonaisuus, joka koostuu kirjaa elävöittävästä rekvisiitasta ja sanataidetehtävistä. Rekvisiitan tuottamisessa voidaan hyödyntää paikallisia käsityöläisiä.
• Alueen sanataideosaajien yhteistyön vahvistaminen ja sanataideosaaminen jakaminen.
• Pilotti, miten alueella kiertävä palvelusalkku voisi toimia laajan, usean kirjastokimpan alueella. Suunnitellaan erityisesti huomioiden pienet kirjastot, rajatut tilat ja rajalliset henkilöstöresurssit.

Kaukopalvelu

Jatkossakin Lahden kaupunginkirjasto toimittaa kaukolainoja maksutta muille kirjastoille osana alueellista kehittämistehtävää. Yhteystiedot: kaukopalvelu@lahti.fi