Hanketyöntekijä Kaisa Halme Lahden pääkirjaston aikuistenosastolla kirjahyllyjen välissä.

Minun kuntani ‑demokratiahanke käynnistyi toden teolla elokuussa

Minun kuntani — kirjasto yhteisten asioiden keskustelufoorumina ja medialukutaidon tukijana ‑hanke polkaistiin käyntiin hankekumppaneiden yhteisellä Teams-palaverilla tiistaina 30.8.2022. Hankkeen tavoitteena on lisätä kuntalaisten luottamusta lähihallintoon ja edistää ihmisten välistä vuorovaikutusta sekä kokemusta osallisuudesta yhteisiin asioihin.

Hankkeessa mukana olevissa kirjastoissa järjestetään hankkeen aikana uutispiirejä, joissa kuntalaiset pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista uutisista Erätauko-menetelmää hyödyntäen ja keinoja luotettavan tiedon tunnistamiseen oppien. Mukaan keskusteluihin kutsutaan alueen päättäjiä, viranhaltijoita ja medioiden edustajia. Yksi hankkeen kohderyhmä on venäjänkieliset asukkaat, joilla tiedetään olevan matala osallistumisaktiivisuus kunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon.

Hankkeessa yhdistyy monta tärkeää ja ajankohtaista teemaa

Hanketyöntekijänä elokuussa aloittanut Kaisa Halme on tullut hankkeeseen kirjastomaailman ulkopuolelta. Hän on entinen paikallislehden toimittaja, joka on palannut kesän alussa takaisin kotiseudulleen Päijät-Hämeeseen yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen.

”Hankkeessa yhdistyy monta teemaa, joita olen pohtinut ja joiden kanssa olen kipuillut omassakin elämässäni. Miten ihmiset saadaan innostumaan paikallisesta päätöksenteosta, joka tuntuu etäiseltä ja vaikeasti ymmärrettävältä, vaikka oikeasti koskettaa meistä jokaista jokapäiväisessä arjessa? Kuka pääsee ääneen ja ketä kuunnellaan? Mikä on median vastuu ja rooli erilaisten äänien esiintuomisessa? Elävätkö päättäjät ja valtamedian edustajat aivan eri todellisuudessa kuin suuri osa kansalaisista? Miksi keskustelukulttuuri etenkin verkossa on pitkälti pelkkää tahallaan väärin ymmärtämistä, vihapuhetta, loukkaavia kommentteja ja lapsellista huutelua?

Tieto on nykyisin helposti saatavilla ja erilaisilla sosiaalisen median alustoilla ‘kuka tahansa‘ pääsee ääneen, mikä osaltaan lisää demokratiaa. Toisaalta luotettavaa tietoa voi olla vaikea löytää, keskustelukulttuuri hiljentää monet jo ennen ensimmäistäkään puheenvuoroa, ja esimerkiksi heikko digiosaaminen tai huono-osaisuus vähentävät osallistumismahdollisuuksia.

Hankkeen keskusteluissa käytettävä Erätauko-menetelmä kuulostaa virkistävältä vaihtelulta kiivaalle väittelylle. Aito kuunteleminen ja turvallisen tilan luominen voivat auttaa löytämään näkökulmia, jotka muuten jäisivät piiloon.”

Hyviä kokemuksia kirjaston ulkopuolelle jalkautumisesta

Kaisa jalkautui elokuun lopussa muiden Lahden kirjastolaisten kanssa torille tapaamaan kuntalaisia ja esittelemään kirjaston toimintaa. Se oli hyvä tilaisuus kertoa myös demokratiahankkeesta ja innostaa ihmisiä osallistumaan keskustelutilaisuuksiin.

”Heti seuraavana aamuna sähköpostissa odotti viesti yhdeltä rouvalta, jonka kanssa juttelin. Hän pyysi ottamaan yhteyttä, kun tilaisuudet tulevat ajankohtaiseksi, joten ainakin yksi innostunut kuntalainen on jo alustavasti osallistunut mukaan. Se oli positiivinen yllätys ja osoittaa, että kirjastonkin kannattaa ainakin aina välillä mennä sinne, missä ihmiset ovat eikä toisinpäin.”

Hankkeessa luotu toiminta osaksi kirjastojen arkea

Hankkeen tavoitteena on, että toiminta jatkuu kirjastoissa myös hankkeen jälkeen ja kehitettyä konseptia hyödynnetään aktiivisesti. Uskommekin, että kirjastoista voidaan tällaisella toiminnalla luoda kuntalaisille puolueettomiksi koettuja foorumeita, joissa voidaan rakentavasti käydä keskustelua yhteisistä asioista ja tätä kautta purkaa yhteiskunnan polarisaatiota. 

Lahden kaupunginkirjaston koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Iitin, Imatran, Heinolan, Kouvolan, Lappeenrannan ja Orimattilan kirjastot sekä Cultura-säätiö. Hanke on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta erityisavustuksen yleisten kirjastojen toiminnan kehittämiseen kansalaisten ja päättäjien vuoropuhelun foorumeina. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun asti.