Kouvolan kaupunginkirjasto

Kokemuksia KAUK-näyttelykiertueelta Kouvolasta

Petri Tammisen ja Valpuri Kerttulan Kun kohtaat avaruusolennon ‑kuvakirjaan perustuva elämyksellinen näyttely kiersi Kouvolan kirjastoissa toukokuun 2024 alusta lokakuun loppuun. Tuona aikana avaruusolento Grötkräkla ehti suhauttaa raketillaan kuuteen eri kirjastoon ja tutustua yhteensä noin tuhanteen näyttelyvieraaseen, joista vajaat 700 kävi ohjatuilla ryhmäkäynneillä. 

Grötkräklan vierailu oli erittäin antoisa niin kirjastohenkilökunnan kuin ryhmäkäynneille osallistuneiden mielestä: avaruustunnelmia on nimittäin palattu muistelemaan syksyn mittaan niin kirjaston satutuokioilla kuin lautapelikerhossakin. Toisaalta puolen vuoden mittainen avaruusmatka osoittautui myös yllättävän rankaksi, vaikka avaruusaluksen ohjaimissa ehtikin pyörähtää useampi henkilö.

Näyttelyn rekvisiitta kulki farmariautossa kirjastosta toiseen ja näyttely sopi hyvin erilaisiin tiloihin. Omatoimikirjastoissa näyttely oli lukittavassa tilassa ja avoinna vain palveluaikoina. Kesän ajan näyttely oli esillä pääkirjastossa, jolloin siihen sai tutustua omatoimisesti. Vaikka kaikki esineet olivat koko ajan näyttelyvieraiden ulottuvilla, puolen vuoden aikana hajosi vain yksi haarukka ja hillopurkki. Myös avaruusalus oli välillä kovilla – lasten mielestä heiluva antenni ja avautuva ohjaamo olivat äärimmäisen kiinnostavia. Varsinainen hitti oli tietysti vedettävä vessanpytty, ja eniten ihmetystä herätti varmasti pytyn viereen sijoitettu oikea vessapaperirulla.

Näyttely oli suhteellisen helposti pystytettävissä, ainoastaan kylttien ripustus aiheutti tilasta riippuen pientä päänvaivaa. Roudaamisessa kehittyi, mutta siihen myös kyllästyi. Nyt jos lähtisimme näyttelyä toteuttamaan, karsisimme kiertueaikataulusta lisää kirjastoja. Purku, kuljetus ja pystytys vie kokonaisen työpäivän, ja se käy pitkän päälle työlääksi. Haastetta aiheutti välillä myös näyttelyn lineaarinen rakenne: jos halusi seurata kirjan tarinaa, näyttelyn pisteet oli kierrettävä järjestyksessä. Tämä aiheutti isojen ryhmien kanssa pisteiden ruuhkautumista ja odottelua, ja vaati myös vetäjiltä välillä aikamoista liukuhihnatyöskentelyä.

Ohjatut ryhmäkäynnit vaihtelivat kirjastosta toiseen. Pienessä, koulun yhteydessä sijaitsevassa Jaalan kirjastossa ryhmäkäynneillä kävivät kaikki eskareista nelosluokkalaisiin, mutta Kuusankosken kirjastossa kutsu koski aikataulusyistä vain eskari-ykkös-kakkosia. Muissa kirjastoissa kutsu lähti eskareista kolmosiin. Toteutetut sanataidetehtävät riippuivat hyvin paljolti ryhmästä, lasten iästä ja ryhmän koosta, sekä käytettävissä olevasta ajasta. 

Otollisin kohderyhmä olivat kolmasluokkalaiset, joiden kanssa saatettiin tehdä kaksikin pitempää sanataidetehtävää. Yleensä tehtäviksi valikoituivat oma planeetta ja runoselfie. Eskarienkin kanssa pystyi pohtimaan esimerkiksi oma planeetta ‑tehtävää, jos ryhmä oli pienehkö ja avustavia aikuisia tarpeeksi. Isompien ryhmien kanssa varsinaiset sanataidetehtävät annettiin välillä vain mukaan ja keskityttiin näyttelyn sisään rakennettuihin tehtäviin. Tykkäsimme etenkin Lappeenrannan koulutuksesta mukaan tarttuneesta oman avaruusnimen luomisesta sekä tietenkin pyttykysymyksistä. Avaruuskoulun ruokalistaakin täytettiin välillä yhteisesti noppaa heittäen. 

Kaiken kaikkiaan KAUK-näyttely oli hieno kokemus. Ryhmäkäyntien ohjaajilla ei ollut aikaisempaa kokemusta sanataidetuokioista, mutta näyttelyn yhteydessä niitä oli helppo ja hauska toteuttaa. Lähdemme varmasti mukaan seuraavaankin kerran, jos samankaltainen näyttely toteutetaan. 

Teksti: Anne Patrikainen