Kirjapino käsissä.
Katja Niemi
Lahden kaupunginkirjaston kuvapankki

Osaamisen kehittämisen itseopiskelupaketista kaikki eväät kesäkauteen ja tulevaan syksyyn

Päivitetty 16.6.2023.

Tuleeko tallenne? Mistä löydän materiaalit? En ehdi nyt osallistumaan, mutta katson nämä sitten joskus myöhemmin…

Onko sinullekin käynyt kuten minulle ja monelle muulle, eli sopivaa hetkeä odottelemaan jätetyt koulutustallenteet ja materiaalit ovat vielä katsomatta? Ja kun sopiva hetki koittaa, et enää muista mihin pitikään perehtyä ja mistä oppimateriaalit löytyvät? 

Tästä osaamisen kehittämisen itsenäisen opiskelun paketista löydät linkit saatavilla oleviin koulutustallenteisiin ja materiaaleihin. Paketista löydät tietoa myös uusista kaikille kirjastolaisille avoimista verkkokursseista osoitteessa Liboppi.fi. Mukavia hetkiä oman osaamisen kehittämisen parissa!

Koulutustallenteet ja materiaalit

Koulutusarkistosta löydät menneiden koulutusten ennakkotietojen lisäksi myös vapaasti jaettavissa olevat tallenteet ja materiaalit.

Etäkahvit-sivulta löydät myös menneiden etäkahvien materiaalit.

Kirjastokaistalta löydät valtakunnalliseksi sisällöksi nostettuja Lahden AKEn koulutustallenteita sekä paljon muuta kiinnostavaa! Tutustu ainakin koulutuskanavan valtakunnallisten tilaisuuksien tallenteisiin. Lahden AKEn koulutustallenteita voit katsoa myös YouTube-kanavaltamme.

Liboppi.fi — kirjastolaisten aarrearkku

Osoitteesta Liboppi.fi löydät kirjastoalan täydennyskoulutuskursseja, joita voit opiskella verkossa ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkokurssit voivat sisältää tekstiä, kuvaa, ääntä, videota sekä erilaisia oppimistehtäviä. Yksittäisen kurssin suoritusaika on noin 4–8 tuntia kurssista riippuen. Tässä muutama nosto uusimmista kursseista. Ohjeet kurssien suorittamiseen löydät tältä sivulta kurssilistauksen alapuolelta.

Kirjastot ja demokratia ‑kurssi syventää kirjastoissa työskentelevien käsitystä siitä, miten yleiset kirjastot pystyvät toteuttamaan kirjastolain §2 kohtaa ’edistää aktiivista kansalaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa’. Kurssin sisältö koostuu neljästä moduulista, jotka käsittelevät aihetta eri näkökulmista. 

Kohti kokoelmatyötä ‑kurssi koostuu kolmesta osasta: kokoelmapolitiikat ja –linjaukset, kokoelmatyö, sekä digitaalinen kokoelma ja digimedian rooli. Kurssin tavoitteena on jakaa kentän kokoelmatyön tuntemusta ja hyviä käytänteitä.

Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis ja kompakti johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille.

Lukulux.fi — Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen käsittelee nuorten aikuisten ja aikuisten lukemattomuutta tarjoten tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita niille, jotka ovat aikeissa tarttua nuorten aikuisten lukemattomuuden haasteeseen. Kurssi on tarkoitettu kaikille, joita lukutaito ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat.

Nuortenosastolle! -kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka kohtaavat kirjastotyössään nuoria. Kurssi keskittyy nuorten vapaa-ajankirjastopalveluihin. Sisältöinä kurssilla ovat mm. nuorten kohtaaminen, nuortenosaston aineistot ja tapahtumat sekä yhteiskehittäminen.

Pelikasvatusta kirjastossa on Helmet-kirjastojen peliverkoston yhdessä laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Kurssi koostuu 10 erillisestä oppisisällöstä, joista jokainen avaa osaltaan pelikasvatuksen piirteitä sekä pelikulttuurin saloja.

Parasta palvelua omatoimisesti — Työkalupakki omatoimikirjastojen kehittämiseen asiakkaiden kanssa. Parasta palvelua omatoimisesti ‑hanke selvitti parhaita käytäntöjä ja malleja tuoda osallistaminen osaksi omatoimikirjastojen työkulttuuria. Hankkeen tulosten pohjalta luotu kurssi tukee osallistamisen polkua ja rohkaisee kaikkia kirjastoja kehittämään toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. 

Yleisten kirjastojen saavutettavuus -kurssin ensimmäisessä moduulissa tutustut kirjastojen saavutettavuuteen strategisesta näkökulmasta, toinen moduuli käsittelee saavutettavuutta digitaalisessa ympäristössä ja kolmas moduuli perehdyttää näkökulmiin tilojen saavutettavuudesta.

Tulevat koulutukset ja etäkahvit

Eikä siinä vielä kaikki! Koulutuskalenteristamme löydät tietoa tulevista syksyn 2023 lähi- ja etäkoulutuksista ja etäkahveista. Jospa tutustuisitkin tänä vuonna johonkin sinulle aivan uuteen ja outoon kirjastoalan ilmiöön? Tervetuloa mukaan.

Lisätietoa

Pasi Kangas
Mediakasvatuskoordinaattori
pasi.kangas@lahti.fi
044 482 6153