Digihanke päätökseen – digiloikka jatkuu
Teksti: Tuomo Mannonen
Lahden AKE-alueen digihanke on päättyy joulukuussa 2020. Hankkeeseen palkattu työntekijä Tuomo Mannonen jatkaa muihin tehtäviin.
Hankkeen tavoitteena oli henkilöstön digineuvontaosaamisen sekä henkilöstön omien digitaitojen kehittäminen.
- YKN:n suositus digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa (PDF).
- Lahden AKEn digihanke 2019–2020, hankesuunnitelma (PDF).
Korona edisti digiloikkaa
Hanke alkoi syyskuussa 2019, jolloin pandemiasta ei ollut tietoakaan. Aluksi kiersimme kahden Digikiertueen merkeissä alueen isompia kirjastoja, joissa osallistuja oli yhteensä 374.
Hankkeen pääpaino oli kuitenkin pienien kirjastojen henkilökunnan kouluttamisella. Digiohjaaja kiersi koko hankkeen aikana yli 30 pienessä kirjastossa pitämässä räätälöityjä koulutuksia henkilökunnan toiveiden mukaan eri digiaiheista.
Kun korona iski maaliskuussa, kaikki suunnitellut lähikoulutukset oli siirrettävä webinaareiksi. Huomasimme nopeasti, että alueen työntekijöillä ei ollut tarpeeksi kuulokkeita osallistuakseen koulutuksiin. Saimme onneksi tilattua hankkeen piikkiin 51 kappaletta head settejä ennen kuin toimituksiin tuli tauko, sillä muutkin olivat kiinnostuneita kuulokkeista.
Päätimme järjestää alueelle Teams-koulutusta, josta tulikin neljän maakunnan alueella lopulta hankkeen suosituin ja kysytyin koulutusaihe. Kevään 2020 aikana monet kirjastot joutuivat ottamaan etätyökalut käyttöön ja onneksi digihanke pystyi auttamaan asiassa. Parhaimmillaan hanke järjesti saman viikon aikana webinaarin koko alueelle Teamsin käytöstä ja samalla viikolla digiohjaaja vieraili pienessä kolmen hengen kirjastossa, jossa harjoiteltiin kädestä pitäen, miten kutsua ihmisiä kokoukseen, webinaarietikettiä ja teknisiä taitoja Teamsin käytössä. Lopulta kaikki isommat koulutukset kuten Instagramin käyttö kirjastotyössä, YouTube- ja Facebook-koulutukset siirrettiin webinaareiksi.
Taidot ja asenteet parantuivat
Hankkeen alussa teimme alueen työntekijöille digitaitokyselyn, jossa selvitettiin työntekijöiden taitoja ja asenteita digiä kohtaan. Teimme käytännössä saman kyselyn aivan hankkeen lopussa ja saimme hyviä tuloksia:
Yhä useammalla alueen työntekijällä on mahdollisuus harjoitella eri laitteiden – tietokoneen, älypuhelimen ja tabletin käyttöä. Yhä useampi kokee, että digituki on tärkeä osa kirjaston palveluita. Ilahduttavaa oli, että Ellibs-sovelluksen lataamisen osasi hankkeen jälkeen suuri osa vastaajista, noin 90 prosenttia. Kysymykseen, mitä uusia ohjelmia opit käyttämään vuoden aikana? Ylivoimaisin vastaus oli Microsoft Teams, toisena kuvankäsittelyohjelma Canva, josta järjestettiinkin useita koulutuksia. On tietysti vaikeaa sanoa, johtiko taitojen kehitykseen koronan luoma pakko, mutta ainakin hanke tuki oppimista hyvin ja tarjosi koulutusta kysyntää vastaan.
Koulutusvideoita eri aiheista
Liboppi.fi-alustalle on ladattu hankkeen aikana tehtyjä koulutustallenteita, joita ei sopimusteknisistä syistä voida laittaa avoimeen jakeluun, vaan ne on tarkoitettu Lahden vain AKE-alueen kirjastotyöntekijöiden käyttöön. Digityövälineet haltuun – koulutusvideoita Lahden AKE-alueen kirjastolaisille ‑kurssilla on koottu koulutusvideoita mm. Facebookin ja Canvan käytöstä, tietoturvasta ja digihyvinvoinnista, tiedonhausta ja monista muista aiheista.
Digiohjaaja vieraili yli 30 pienessä kirjastossa, joissa oli noin 200 koulutuksiin osallistujaa. Etäkoulutuksiin osallistui 480 ja yhteensä hanke tavoitti 1044 kirjastojen työntekijää 1.9.2019 – 30.11.2020 aikana.
Digitaito- ja mediakasvatusaiheissa tulevaisuudessa voi ottaa yhteyttä Lahden AKEn mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kankaaseen.