Kuva:
Ilkka Vuorinen kirjastot.fi

Kirjastojen hankkeet

Aluehallintovirasto myöntää valtionavustusta yleisten kirjastojen palvelujen ja toimintatapojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan.

Valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset kirjastotoiminnan kehittämiseen:

AKEn koordinoimat kehittämishankkeet

Onko sinulla mielessä hankeidea, joka soveltuisi laajemmalle alueelle, tai hanke, johon kirjastosi kaipaisi kumppania? Kerro siitä meille! 

AKEn koordinoimana voidaan toteuttaa kehittämishankkeita, jotka hyödyttävät laajempaa aluetta, ja AKE voi myös vinkata tai auttaa etsimään muita kirjastoja hankekumppaneiksi.

AKE-alueen kirjastojen kehittämishankkeet

Vuonna 2023 valtionavustusta saaneet hankkeet

Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen kehittämishankkeisiin myönnettiin valtionavustuksia vuonna 2023 yhteensä 201 800 euroa. Avustusta saivat Haminan, Hattulan, Heinolan, Imatran, Kouvolan, Lappeenrannan, Luumäen, Riihimäen ja Savitaipaleen hankkeet. 

Kirjasto keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana ja osallisuuden edistäjänä (Haminan kaupunki, 25 000 euroa)

Hankkeen tarkoituksena on edistää kaikenikäisten kuntalaisten osallisuuden kokemusta, jalkauttaa päättäjiä kuntalaisten pariin ja lisätä avointa vuoropuhelua kunnallisesta päätöksenteosta sekä vahvistaa kirjaston roolia keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana. Hankkeen puitteissa kirjasto kutsuu kaupungin päättäjät tutustumaan kirjaston tiloihin ja palveluihin ja järjestää kaikissa kirjastopisteissä (ml. kirjastoauto) päättäjä tavattavissa ‑tilaisuuksia, joissa päättäjät jalkautuvat kirjastoon keskustelemaan kuntalaisten kanssa vaihtuvista kunnalliseen päätöksentekoon liittyvistä aiheista. Kirjasto myös järjestää kaikille kuntalaisille avoimen Erätauko-keskustelusarjan eri teemoista liittyen kaupungin palvelujen kehittämiseen.

Demokratiaa, duurisointuja ja Dallaspullaa (Hattulan kunta, 5 800 euroa)

Kuntapolitiikka, yhteiset asiat ja päätöksenteko aiheuttavat usein negatiivista liikehdintää ja tyytymättömyyttä kuntalaisissa. Päätökset vain ilmestyvät, eivätkä välttämättä edes kiinnosta useimpia, kuin vasta siinä vaiheessa kun oma lähikoulu on lakkautusuhan alla tai muusta itselle tärkeästä palvelusta ollaan luopumassa taloudellisten syiden vuoksi. Tästä syystä olisi tärkeää osallistaa kuntalaisia kaiken aikaa. Kuunnella. Tehdä yhteisten asioiden hoitamisesta yhteisöllistä, joka lisäisi tunnetta samaan suuntaan katsomisesta. Pelkkä poliittinen yksinpuhelu ei tähän riitä. Haluaisimme kokeilla mallia illoista, joissa käsiteltäisiin tärkeitä, ajankohtaisia asioita. Mukana olisi kiinnostavia vieraita, kulttuuria, kahvia ja pullaa.

Lukutaitoa tulevaisuuteen (Heinolan kaupunki, 20 000 euroa)

Hankeaikana Heinolan kaupunginkirjastolle kehitetään toimintamalli ja palvelu, joilla 1. parannetaan nuorten ja nuorten aikuisten kriittisiä ja vastuullisia medialukutaitoja, tiedonhankinnan ja sisällöntuotannon osaamista ja 2. tuetaan nykyisessä digitaalisessa ja alati muutoksen alla olevassa toimintaympäristössä nuorten ja nuorten aikuisten monilukutaitoja kohti työelämää, jatko-opintoja ja hyvinvoivaa kansalaisuutta. 3. Kehitetään yhteistyötä Heinolan toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Kuvakirjoin kasvatettu — kuvakirjavinkkausta haastavista aiheista lasten kanssa työskenteleville (Imatran kaupunki, 12 000 euroa)

Hankkeella tavoitellaan pienten lasten kanssa toimivia henkilöitä. Tarkoitus on lisätä heidän tietouttaan lastenkirjallisuuden monipuolisuudesta ja erityisesti siitä, miten lastenkirjat auttavat vaikeiden elämäntilanteiden käsittelyssä. He myös kohtaavat sellaisia pienten lasten vanhempia, jotka eivät itse käytä kirjastoa. Näin he voivat välittää tietoa näiden lasten vanhemmille kirjaston tarjoamista aineistoista ja palveluista. Hankkeessa järjestetään kirjavinkkauksia kuvakirjoista lasten kanssa päivittäin tekemisissä oleville henkilöille. Apuneuvoksi laaditaan ja julkaistaan luettelo kaikesta saatavilla olevasta vaikeita aiheita ja tunnetaitoja käsittelevästä kuvakirjallisuudesta.

“Lukemalla jaksaa” — työikäisten lukemisen edistäminen (Kouvolan kaupunki, 32 000 euroa)

Hankkeen tavoitteena on aikuisten työikäisten lukemisen ja hyvinvoinnin edistäminen. Hankkeessa työikäiset pyritään tavoittamaan tarjoamalla yrityksille sekä työttömien ja kuntoutujien erilaisille ryhmille valmis toiminnallinen kokonaisuus. Kokonaisuus muodostuu elämyksellisistä, luovista ja voimauttavista kirjavinkkaus‑, pakopeli- ja sanataideosuuksista.

Lukeminen tukee hyvää elämää (Lappeenrannan kaupunki, 45 000 euroa)

Kirjastoilla on potentiaalia lisätä hyvinvointia heille, jotka eivät löydä lukemisen äärelle. Lukeminen tukee hyvää elämää ‑hanke kohdistuu lapsiperheisiin, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Hankkeessa lisätään ymmärrystä perheiden arjen haasteista sekä kohdennetaan olemassa olevia kirjastopalveluja tuen tarpeita vastaaviksi. Lapsiperheiden erityisyyden huomioivaa lukutaitotyötä kokeillaan osana Nicehearts ry:n ylläpitämän Yhteisötalon toimintaa. Yhteiskehittämisen, kokeilujen ja saadun palautteen pohjalta luodaan perheiden hyvinvointia tukevien kirjastopalvelujen malli, joka perustuu kumppaneiden osaamisen, yhteiseen asiakasymmärrykseen, palvelujen tuntemukseen sekä jaettuihin hyvinvoinnin edistämisen tavoitteisiin.

Siekin osaat pelata! — pelikulttuuriin tutustumista sosiaalisesti saavutettavassa tilassa (Lappeenrannan kaupunki, 18 000 euroa)

Lappeenrannan kaupunginkirjasto haluaa tutkia, mitä sosiaalisesti tavoitettava pelitila tarkoittaa, ja muokata Lauritsalan kirjaston kerhohuonetta kohti tätä päämäärää. Hankkeessa kerrotaan pelaamisesta, kehitetään pelitoimintaa ja siihen soveltuvaa tilaa sekä lisätään henkilökunnan valmiutta palvella asiakkaita pelaamiseen liittyvissä asioissa. Pelitietous koetaan jo osaksi yleissivistystä, vaikkei pelaaminen ole kaikkien saavutettavissa. Toiminta kohdistetaan erityisesti ihmisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta konsolipelaamisesta. Hanke järjestää pelikasvatusta, jossa pelitietoutta ja pelaamisen mahdollisuutta tarjotaan myös uusille ikä- ja kohderyhmille.

Jehu-karhun lukupolku (Luumäen kunta, 9 000 euroa)

Hankkeen aikana tarjotaan Luumäen kunnan esi- ja peruskoululaisille kokemuksia erilaisista medioista, sekä niiden tekemisestä. Ajatuksena on muun muassa vierailijoiden, pakohuonepelin ja toiminnallisten tarinapolkujen avulla tutustuttaa kohderyhmää esimerkiksi kirjojen sekä musiikin luomisprosessiin. Samalla annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus tutustua eri kirjallisuuden ja taiteen lajeihin, esimerkiksi kuvittajan työn kautta. Hankkeessa toteutetaan myös lukemisen edistämistä eskareiden ja alakoululaisten lukupolun, sekä yläkoulun lukukilpailun avulla.

Digilukutaitoa Riihimäelle (Riihimäen kaupunki, 20 000 euroa)

Riihimäen kaupungin digilukutaitohankkeen tavoitteena on tutkia ja kokeilla kirjaston, esi- ja perusopetuksen sekä muiden mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa yhteisiä toimintamalleja ja ‑tapoja edistää riihimäkeläisten monipuolisia lukutaitoja ja digihyvinvointia. Hankkeen tavoitteena on tutkia, kokeilla ja löytää Riihimäen toimintaympäristöön sopivia toimivia yhteistyömalleja ja kasvattaa lasten ja nuorten sekä henkilöstön osaamista monipuolisissa lukutaidoissa kuten esimerkiksi medialukutaidossa ja digilukutaidossa hyödyntämällä pelillisyyttä toiminnassa. Tavoitteena on myös rakentaa kansallisen lukutaitostrategian mukainen yhteinen polku, jossa kirjastolla on selkeä rooli ja tehtävä lukutaitojen edistäjänä ja mediakasvattajana.

Savitaipaleen kirjasto — sujuvasti saatavilla (Savitaipaleen kunta, 15 000 euroa)

Hankkeen tarkoituksena on käynnistää omatoimikirjasto Savitaipaleella. Kirjastoon hankitaan tekniikka, joka mahdollistaa asiakkaan omatoimisen asioinnin kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikirjastoon hankintaan lainaus-/palautusautomaatti, siihen liittyvät lisenssit ja ohjelmistot sekä turvallisuuden takaava tekniikka. Omatomiaika lisää kirjastopalvelujen saavutettavuutta ja mahdollistaa asioinnin kullekin sopivana ajankohtana. Tavoitteena on lisätä aukioloa aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin 25–30 tuntia viikossa.

Vuonna 2022 lukutaitoavustusta saaneet hankkeet

Aluehallintovirasto myönsi erityisavustusta yleisten kirjastojen toiminnan kehittämiseen lukemisen ja lukutaitojen edistämiseksi Asikkalaan, Hattulaan, Imatralle, Kouvolaan ja Parikkalaan yhteensä 33 700 euroa.

Yhdessä lukijoiksi — tavataan kirjastossa! (Asikkalan kunta, 1 700 euroa)

Kirjaston hankkeessa on tarkoituksena yhteisöllisen lukemisen kautta houkutella kirjastoon ja kirjojen pariin uusia ihmisiä. Elämäkertalukupiiri ja kirjoitusharjoitukset saattavat ihmisiä yhteen ja samalla tutustumaan kirjaston palveluihin. Hankkeen aikana tehostetaan kirjastopalveluiden markkinointia esimerkiksi työikäisten sosiaalipalveluiden ja työllisyyspalveluiden asiakkaille.

Lukeva kunta — onnellinen kunta (Hattulan kunta, 4 000 euroa)

Jörn Donner sanoi tv:ssä klassikoksi muodostuneen sloganin: “Lukeminen kannattaa aina”. Se oli nappiveto, sillä se on varmasti jäänyt monille senaikaisille tv-katsojille mieleen. Välillä tuntuu, että perinteiset keinot lukuinnostuksen lisäämiseksi on tehty ja nyt pitää keksiä jotain uutta. Pyrimme saamaan ihmiset innostumaan lukemisesta videoiden avulla, joissa esille pääsevät tavalliset kuntalaiset. He, keille lukeminen tuottaa iloa ja onnellisuutta. Videoiden on tarkoitus olla hyvin elämänmakuisia, joissa lukemista harrastavat saavat oman äänensä kuuluviin. Ajatuksena on esittää ja jakaa näitä videoita monissa eri yhteyksissä erilaisille kohderyhmille ja saada entistä paremmin näkyväksi myös sitä, että Hattula on suomen kielen kunta.

Rekilauluista räppiin : laulut johdattajana lyriikan pariin (Imatran kaupunki, 5 000 euroa)

Kirjastolta on toivottu enemmän kirjavinkkauksia yläkoululaisille. Kohderyhmä on haastava, joten perinteisten kirjavinkkausten rinnalle on ajateltu uudenlaista tapaa esitellä kirjallisuutta koululaisille. Suunnitteilla on yläkoulujen 8 — 9 ‑luokille suunnattu 1–2 oppitunnin mittainen lukemiseen ja tekstien tulkintaan innostava musiikkipitoinen tapahtuma. Mukana on kirjastonhoitaja ja kaksi muusikkoa. Muusikot esittävät musiikkikappaleita ja esitettyjen kappaleiden sanoja analysoivat yhdessä kirjastonhoitaja, opettaja ja oppilaat. Kappalevalinnoissa otetaan huomioon kohderyhmä, joten mukaan valitaan myös uusia suosikkikappaleita. Kirjasto valmistelee esitykset ja vinkkaa nuorille sopivia runoaineistoja.

“Tuppa lukemaa” — Lukuiloa ja yhteisöllisyyttä ikääntyneille koteihin (Kouvolan kaupunki, 18 000 euroa)

Hankkeen kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Hanke pyrkii erityisesti tavoittamaan kotona asuvat ikäihmiset, jotka eivät ole Kymsoten kotihoidon piirissä ja joilla on haasteita liikkua kirjastoon. Kohderyhmällä saattaa olla myös haasteita teknisten laitteiden kanssa ja esim. muistisairauksia. Hankkeessa kirjasto järjestää vuorovaikutteisia ääneenlukutuokioita helppokäyttöisten kuvapuhelinlaitteiden kautta. Hanke toteutetaan Kouvolan kaupunginkirjaston, Haminan kirjastopalveluiden ja Kymsoten yhteistyönä. Hankkeen aikana kartoitetaan, voidaanko toiminta laajentaa muihin Kymenlaakson kirjastoihin ja myös muille palveluille (esimerkiksi liikuntapalvelut, kulttuuritoimi, museotoimi, ym.).

Oppia ikä kaikki — lukuharrastuksen hyödyt esiin ja kirjasto tutuksi (Parikkalan kunta, 5 000 euroa)

Hankkeella pyritään tavoittamaan kaikki kuntalaiset ja tutustuttamaan heidät kirjaston palveluihin ja käyttömahdollisuuksiin erilaisten tapahtumien, infotilaisuuksien ja yhteistyön kautta. Hankkeen pääpaino on lukutaidon ja ‑harrastuksen edistämisessä, mutta myös kirjaston olemassaoloa muine palveluineen ja omatoimijärjestelmineen tuodaan esiin. Tärkeänä tavoitteena on myös kartoittaa tulevaisuuden kirjastonkäyttötarpeita ja-toiveita. Hanketta vetämään palkataan hanketyöntekijä.

Vuonna 2022 demokratia-avustusta saaneet hankkeet

Aluehallintovirasto myönsi erityisavustusta yleisten kirjastojen toiminnan kehittämiseen kansalaisten ja päättäjien vuoropuhelun foorumeina Forssan, Lahden ja Riihimäen hankkeille yhteensä 138 000 euroa.

Taukotila — kohtaa ja vaikuta demokraattisesti (Forssan kaupunki, 43 000 euroa)

Louna-kirjastojen yhteisen hankkeen tavoitteena on kehittää kirjastoja fyysisinä ja virtuaalisina matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina skaalaamalla Sitran kokeiluhankkeen toimintamalleja Louna-kirjastoille sopiviksi sekä hyödyntämällä seutukirjastoselvityksen aikana kerättyä asiakaspalautetta. Kussakin kirjastossa kokeillaan eri toimintamallia, joista kootaan Louna-kirjastoille yhteinen Taukotila-konsepti. Taukotila-toiminnan avulla yhteiskunnallinen, kulttuurinen ja demokratiaa vahvistava vuoropuhelu vakiinnutetaan osaksi Louna-kirjastojen arkea.

Minun kuntani — kirjasto yhteisten asioiden keskustelufoorumina ja medialukutaidon tukijana (Lahden kaupunki, 65 000 euroa)

Hankkeessa luodaan kirjastojen yhteinen Uutispiiri-konsepti. Uutispiirissä kuntalaiset pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista uutisista Erätauko-menetelmää hyödyntäen ja keinoja luotettavan tiedon tunnistamiseen oppien. Mukaan keskusteluihin kutsutaan alueen päättäjiä, viranhaltijoita ja medioiden edustajia. Yksi hankkeen kohderyhmä on venäjänkieliset asukkaat, joilla tiedetään olevan matala osallistumisaktiivisuus kunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon. Hanke lisää kuntalaisten luottamusta lähihallintoon ja edistää ihmisten välistä vuorovaikutusta sekä kokemusta osallisuudesta yhteisiin asioihin. Hankkeen seurauksena kirjasto vahvistaa asemaansa kunnissa kansalaiskeskustelun foorumina ja luotettavan tiedon lähteenä.

“Puhu poliitikolle” — Demokratiatyö Ratamo-kirjastoissa (Riihimäen kaupunki, 30 000 euroa)

Ratamo-kirjastojen yhteisen hankkeen, “Puhu poliitikolle” tarkoituksena on muodostaa Ratamo-kirjastoille arkeen soveltuva toimintamalli, jolla tehdään kirjastojen demokratiatyötä ja jota myös pilotoidaan. Tavoitteena on rakentaa alueen kirjastoista matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa voi keskustella turvallisesti ja mahdollistaa osallistumista ja yhteistoimintaa, minkä tuloksena on parhaimmillaan kansalaisten positiivinen kuuleminen. Kohderyhmänä ovat kaikki kuntalaiset, mutta erityisesti äänestämättä jättäneet henkilöt sekä nuoret ja maahanmuuttajataustaiset. Hanke toteutetaan palkkaamalla kirjastoille yhteinen hanketyöntekijä suunnittelemaan, koordinoimaan ja toteuttamaan toimintaa.

Vuonna 2022 valtionavustusta saaneet hankkeet

Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen kehittämishankkeisiin myönnettiin valtionavustuksia vuonna 2022 yhteensä 55 000 euroa. Avustusta saivat Asikkalan, Hämeenlinnan ja Lappeenrannan hankkeet. 

Kirjastosta ympäristötekoihin: Kirjasto ympäristökeskustelun areenana (Asikkalan kunta, 2000 euroa)

Kirjastossa järjestetään kirjallisuus- ja keskusteluiltoja erilaisten ympäristöteemojen ympärille. Vieraileva kirjailija houkuttelee ihmisiä paikalle, ja luennon jälkeen ympäristöpalveluiden edustajat kertovat kunnan ajankohtaisista asioista teemaan liittyen. Hankkeeseen nivoutuu myös lukupiiri, jossa luetaan esittelyssä olevia kirjoja, ja lapset on huomioitu järjestämällä heille ympäristöteemaan liittyvää ohjelmaa. Hanke palvelee kuntalaisia laajalti ja houkuttelee kirjastoon uusiakin käyttäjiä. Kirjasto on puolueeton keskusteluareena ja hanke luo myös uudenlaisia yhteistyömuotoja.

Lukuvuodet – kirjasto lukuharrastuksen tukena alakoulun 5. ja 6. luokilla (Hämeenlinnan kaupunki, 30 000 euroa)

Hankkeessa halutaan nähdä, seuraako lukuharrastus yläkoulun puolelle, jos sitä tuetaan tehostetusti alakoulun 5. ja 6. luokilla. Haluamme myös tutkia, millainen vaikutus yleisen kirjaston aktiivisella toiminnalla on lukuharrastuksen lisääjänä sekä millaiset menetelmät innostavat erilaisia oppilaita kirjallisuuden pariin. Hankkeen menetelmiä ovat kirjastovierailut, vinkkaukset, lukupiirityöskentely, kirjailijavierailut sekä työpajat, joissa oppilaat pääsevät eri tavoin sisälle tarinoihin. Hankeelle perustetaan myös someyhteisö. Kaksivuotisessa hankkeessa työskennellään samojen luokkien kanssa koko ajan. Suunnitelma sisältää ajatuksen jatkohankkeesta, jossa vaikuttavuutta tutkittaisiin, kun oppilaat ovat siirtyneet yläkoulun puolelle.

Liikekeskuksen lemmikki: kirjasto tutuksi väliaikaisissa tiloissa (Lappeenrannan kaupunki, 23 000 euroa)

Lappeenrannan pääkirjasto muuttaa peruskorjaushankkeen vuoksi kahdeksi vuodeksi väistötiloihin. Hankkeen tarkoituksena on tehdä väliaikainen pääkirjasto tunnetuksi ja kirkastaa mielikuvia kirjastosta. Tavoitteena on, että sekä nykyiset käyttäjät että kokonaan uudet asiakasryhmät löytävät kirjaston palvelut väistön aikana. Liikekeskuksen muiden toimijoiden kanssa kehitetään moninaista yhteistyötä. Lisäksi kirjastolle rakennetaan brändiä, jonka suunnitteluun osallistetaan kaupunkilaisia. Suunnittelun pohjalta kehitettävää maskottia ja muita tuotteita markkinoidaan aktiivisesti liikekeskuksen tiloissa ja tehdään kirjastoa tunnetuksi siellä liikkuville kaupunkilaisille.

Vuonna 2021 valtionavustusta saaneet hankkeet

Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen kehittämishankkeisiin myönnettiin valtionavustuksia vuonna 2021 yhteensä 182 500 euroa. Avustusta saivat Forssan, Haminan, Hattulan, Imatran, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Orimattilan, Parikkalan ja Riihimäen hankkeet.

Forssan kaupunginkirjasto omatoimiaikaan (Forssan kaupunki, 15 000 euroa)

Kirjastopalvelujen saavutettavuutta Louna-kirjastoissa parannetaan tarjoamalla asiakkaille mahdollisuus asioida omatoimisesti kaikissa kirjastopisteissä palveluajan ulkopuolella. Forssan kaupunginkirjasto hakee erityisavustusta omatoimikirjastotoiminnan aloittamisen kannalta välttämättömien ohjelmien ja laitteiden hankintaan. Louna-kirjastoissa Tammelan kirjastossa omatoimikirjasto on jo toiminnassa. Humppilan ja Ypäjän kirjastoilla on valtionavustukset ja muu rahoitus ovat jo olemassa ja hankkeen toteutus käynnissä. Jokioisten kirjasto hakee erityisavustusta nyt Forssan tavoin.

Elämyksellisyyttä ja osallisuutta lasten ja nuorten kirjastotoimintaan ja ‑tiloihin (Haminan kaupunki, 12 000 euroa)

Hankkeen tarkoituksena on saada lapsille ja nuorille viihtyisät ja turvalliset kirjastotilat sekä osallistaa lapsia ja nuoria mukaan suunnitteluun ja kehittämiseen. Lastenosasto laajennetaan nykyisen lehtisalin tiloihin ja lehtisalille suunnitellaan uusi tila. Tiloista tehdään monipuoliset ja muunneltavat, jotta lapset ja nuoret viihtyisivät kirjastossa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on lasten ja nuorten kirjastotoiminnan kehittäminen ja vakiinnuttaminen sekä brändin rakentaminen lasten ja nuorten kirjastopalveluille. Lapset ja nuoret otetaan aktiivisesti mukaan tilojen suunnitteluun ja toteutukseen sekä brändin kehittämiseen. Paikallisia nuoria työllistetään henkilökunnan avuksi järjestämään ohjattua kirjastotoimintaa lapsille.

Digisampo — arvokkaat tarinat digitaalisesti talteen (Hattulan kunta, 3000 euroa)

Vanajaveden opiston, OPH:n rahoittama Arjen digitaidot haltuun ‑hankkeen avulla pyöritettiin mm. Hattula kirjastossa Digikerhoja syksystä 2019 alkaen. Hanke ja Digikerhot ovat nyt loppumassa alkuvuodesta 2021. Kerhot ovat olleet Hattulassa suosittuja ja niistä on ollut todella paljon apua erityisesti ikäihmisille elektronisten laitteiden käytössä (mm.tietokoneet, matkapuhelimet, padit). Haluaisimme edelleen tarjota samantyylisiä kerhoja Hattulassa ja yhdistää niihin ohjattua kirjoittamista. Ikäihmiset ja kaikki muutkin, jotka päiväaikaan kerhoon pääsevät, voisivat parantaa edelleen digiosaamistaan ja innostua ja rohkaistua kirjoittamiseen. Tavoitteena on yhteisen kirjoitusalustan tai blogin perustaminen, joka olisi avoin kaikille.

Musiikkia ja lukemista — musiikkikirjavinkkausta elävän musiikin säestyksellä (Imatran kaupunki, 8000 euroa)

Suunnittelemme ja toteutamme elämyksellisen esityskokonaisuuden, jossa Imatran kaupungin kirjastonhoitaja vinkkaa yleisölle musiikkikirjoja ja muuta musiikkiaineistoa ja ammattitaitoisista teatterimuusikoista koostuva duo esittää elävää musiikkia niiden pohjalta. Vinkkauskonsertti vierailee Imatran kaupunginkirjaston lisäksi muissakin Etelä-Karjalan Heili-kirjastoissa syksyn 2021 — syksyn 2022 aikana.

Saavutettavuutta lukulaitteilla: e‑aineistoja kaikkien saataville (Kotkan kaupunki, 17 000 euroa)

Kotkan kaupunginkirjasto käynnistää kaikille asiakasryhmille suunnatun e‑lukulaitelainauksen sekä e‑aineistoja ja kirjaston etäkäyttöä tukevia palveluita. Erityisinä kohderyhminä hankkeessa otetaan huomioon lapsiperheet ja nuoret sekä kirjaston kotipalveluasiakkaat. Laitelainauksella parannetaan kirjastopalvelujen saavutettavuutta ja lisätään kestävän kehityksen menetelmin asukkaiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta. Hanke painottuu digipalveluihin, mutta niiden käyttöönottokynnystä madalletaan kotiin tarjottavalla lähituella. Näin kirjastoasiakkaiksi tavoitellaan myös perinteisten kirjastopalvelujen ei-käyttäjiä. E‑aineistojen tunnettuutta lisätään nostamalla aineistot paremmin esiin sekä kirjastotilassa että verkossa.

Pakopankki — lainattavat pedagogiset pakopelit (Kouvolan kaupunki, 20 000 euroa)

Hankkeen tavoitteena on lasten ja nuorten lukutaidon ja mediataitojen edistäminen lainattavien pedagogisten pakopelien avulla. Hankkeessa luodaan helposti monistettava toimintamalli lainattavien pedagogisten pakohuoneiden suunnitteluun ja toteutukseen. Pakohuoneet ovat tapa edistää lukemista sekä yhteisöllisesti että pelillisesti etenkin nuorten keskuudessa.

Asukaslähtöisen toiminnan ja yhteiskunnallisen vuoropuhelun edistäminen Lahden lähikirjastoissa (Lahden kaupunki, 40 000 euroa)

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Lahden alueella kirjaston lakisääteistä tehtävää tarjota tiloja kansalaistoimintaan sekä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Haluamme hankkeen kautta luoda toimivia konsepteja tämän tehtävän toteuttamiseksi ja luoda lähikirjastoista asukkaiden monipuolisen toiminnan mahdollistavan alustan. Omatoimisuuden ansiosta lähikirjastojen käyttöaika on moninkertaistunut ja niistä voidaan yhä paremmin puhua tietoyhteiskunnan kolmantena tilana. Kirjastot ovat kuntalaisten yhteistä tilaa ja heille kuuluu myös tiloissa järjestettävän toiminnan omistajuus. Henkilökunnan tehtävä on mahdollistaa käyttäjien määrittämien tarpeiden toteutumista yhteistyössä muun palveluverkoston kanssa.

”Orimattilan omat 65+-kirjastopalvelut”–kehittämishanke (Orimattilan kaupunki, 35 000 euroa)

”Orimattilan omat 65+-kirjastopalvelut”–kehittämishankeen tarkoitus on luoda Orimattilan kirjastolle oma 65+-palveluiden konsepti vuoden 2021 loppuun mennessä. Konsepti pilotoidaan vuosina 2022–2023 ja kokemusten perusteella päivitettynä konsepti vakiinnutetaan osaksi kirjaston toimintaa viimeistään vuonna 2024. Kehittämishankkeella myös lisätään 65+-vuotiaiden orimattilalaisten mahdollisuutta saada heidän omista tarpeistaan räätälöityjä kirjastopalveluja tavalla, jolla palvelut ovat parhaiten saavutettavia, saatavilla ja tarvittaessa hakeutuvia. Hankkeessa saatuja kokemuksia ja osallisuuselementtejä hyödynnetään kirjaston 65+-palveluiden kehittämisen lisäksi mm. kaupungin ”Ikäystävällinen Orimattila” –suunnitelman edistämisessä.

Oppimalla omatoimiseksi — omatoimilaitteiston hankkiminen Parikkalan kirjastoihin (Parikkalan kunta, 30 000 euroa)

Parikkalassa on kolme kirjastoa: pääkirjasto kuntakeskuksessa sekä lähikirjastot Saaren ja Uukuniemen taajamissa. Kaikkiin kolmeen rakennukseen hankitaan tekniikka, joka sallii asiakkaitten omatoimisen kirjautumisen sisään sekä lainaamisen kirjastokortilla. Lisäksi tarvitaan turvallisuuden takaava tekniikka. Omatoimilaitteiston myötä kirjastot saavat lisää aukioloaikaa aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin, kukin kirjasto 25–30 tuntia viikossa. Samalla omatoimikirjastojen tekniikka vapauttaa henkilökunnan osasta rutiinitöitä vaativampiin asiakaspalvelutöihin. Omatoimipalveluista hyötyvät kaikki kirjastonkäyttäjät.

Peliharrastuksen tukeminen Riihimäen kaupunginkirjastossa (Riihimäen kaupunki, 2500 euroa)

Hanke toteutetaan järjestämällä peli-iltoja kirjaston tiloissa. Peli-illat ovat teemoiltaan erilaisia ja painottuvat lautapeleihin. Ne sisältävät myös uutuuspelien esittelyä, pelialan kuulumisia ja lyhyitä katsauksia historiaan. Hankkeen toteutuksessa otetaan huomioon eri ikäryhmät: lapset, nuoret ja työikäiset. Järjestäjäksi palkataan ulkopuolisia peliohjaajia, joka vastaavat peli-iltojen sisällöstä, toteutuksesta ja ohjauksesta.

Apurahoja muualla