Turvallinen kiihdytyskaista ja hyvän kiertokulku – miksi lähteä mukaan mentorointiohjelmaan?

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 1.12.2020.

Mentorointi on peili, joka näyttää ”ken on kaunehin=kuka osaa”. Minä itse. (Palaute Lahden AKEn mentorointiohjelmasta)

Lahden AKEn toisen mentorointiohjelman haku on käynnissä vielä 7.1.2021 asti. Jos vielä emmit, kannattaisiko lähteä mukaan, lue alla olevat kokemukset mentoroinnista ja innostu!

Ensimmäiseen ohjelmaan osallistuneet hakivat tukea esimerkiksi esihenkilö- ja johtamistyöhön, pedagogiseen osaamiseen, kirjavinkkaukseen ja mediakasvatussisältöjen tuottamiseen. Mentorointisuhde antaa paljon molemmille osapuolille ja voi olla korvaamaton tuki varsinkin henkilölle, joka on uusi alalla tai jolla on jollain tapaa yksinäinen työnkuva. Virheistä oppii, mutta niitä kaikkia ei tarvitse tehdä itse!

Mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kangas ja Porin kaupunginkirjaston kirjastopalvelujohtaja Siina Vieri kertovat, mitä he saivat mentoroinnista irti ja miksi mentorointiin kannattaa osallistua.

Hahmotteluapua tyhjän taulun täyttämiseen – aktori uuden äärellä

Pasi Kangas, aktorina/mentoroitavana Suomen Kirjastoseuran mentorointiohjelmassa.

Osallistuin Suomen kirjastoseuran mentorointiohjelmaan mentoroitavan eli aktorin roolissa vuonna 2019. Olin juuri aloittanut työni ensimmäisessä kirjastoalan työpaikassani, minkä lisäksi itse työtehtäväkin oli kyseisessä kirjastossa kokonaan uusi. Tyhjälle taululle maalatessani kaipasin tukea ääriviivojen hahmotteluun ja omien päämäärieni selkeyttämiseen. Myös kirjasto- ja kunta-ala kokonaisuudessaan olivat minulle uusia ympäristöjä. Mentorointiohjelma vaikutti hyvältä ja turvalliselta kiihdytyskaistalta tällä uuden oppimisen tiellä. 

Mentorointiohjelmaan osallistuminen auttoi minua jäsentämään ja sanoittamaan omaa osaamistani sekä ymmärtämään omat vahvuuteni ja kehityskohteeni kirjastoammattilaisena. Näin ja kuulin, miten ja minkälaisten asioiden kanssa muut ohjelmaan osallistujat kamppailevat, mikä auttoi minua asettamaan itse työssäni kohtaamat haasteet oikeisiin mittasuhteisiin. Mentorointiohjelma antoi minulle myös uusia näkökulmia kirjastopalveluiden kehittämiseen sekä intoa vaikuttamistyöhön ja kirjastojen puolesta puhumiseen. Ohjelmaan osallistumalla sain myös arvokkaan verkoston täynnä ihania kirjastoihmisiä eri puolilta Suomea sekä hyvän ystävän, jonka kanssa voimme puhua työasioista aina silloin kun jompikumpi sitä tarvitsee. 

Suosittelen mentorointiohjelmaan osallistumista kaikille, mutta etenkin kirjastoalalle juuri tulleille tai uudessa työtehtävässä aloittaville kirjastoammattilaisille sekä niille, jotka työtehtäviensä luonteesta tai toimipaikasta johtuvista syistä jäävät työssään vaille kollegan tai tiimin tukea. Myös mentoriksi kannattaa hakea rohkeasti lyhyemmälläkin työkokemuksella, sillä silloin sinun hallussasi voikin olla juuri ne tuoreimmat ja kiinnostavimmat näkökulmat ja kehittämisideat, joita kirjastoala kaipaa. 

Arskan ojennettu käsi – mentori työelämän hengenpelastajana

Siina Vieri, mentorina Suomen Kirjastoseuran ja Lahden AKEn mentorointiohjelmissa

Innostuin alun perin mentoroinnista Suomen Kirjastoseuran mentorointipilotissa, johon villisti lähdin mukaan mentoriksi tietämättä edes mistä on kyse. Onneksi homma avautui ja kokemus oli niin hauska, että se jäi kytemään sieluun pitkäksi aikaa. Kun Lahden AKE pyysi minua sitten mentoriksi, niin enhän voinut sanoa ei! Tällä kertaa oman mentorointini aihe oli kirjastonjohtaminen ja nyt minulla oli jopa käsitys siitä, kuinka aihetta voisi lähteä purkamaan ja mistä elementeistä se voisi koostua. Taustalla ajatuksenani oli, että miten voisin tarjota sellaista, jota vaille jäin itse aloittelevana kirjastonjohtajana ja ettei toisen tarvitsisi tehdä turhaan kaikkia samoja virheitä. Aina eivät virheet opeta, vaan ovat turhaa ajanhukkaa.

Meillä oli parini kanssa selvät sävelet siitä mitä mentoroinnissa voisimme käsitellä ja mitä tarpeita meillä oli. Näinhän sen ei aina tarvitse olla, mutta runko auttoi meitä kehittämään rakenteen, johon keskusteluidemme kautta toimme sisältöjä ja otimme kantaa myös ajankohtaisiin ongelmiin. Kahdessa tasossa liikkuminen mahdollisti monipuolisuuden ja auttoi molempia näkemään omien kuntiensa tapahtumia eri näkövinkkelistä. Korona muutti paljon asioita ja vaikutti vahvasti myös kirjaston johtamiseen. Oli mielenkiintoista kuulla toisen kunnan päätöksistä ja ratkaisuista ja peilata niitä omaan.

Mentoroinnin jännä puoli on, että molemmat osapuolet oppivat kuin huomaamattaan ja samalla sitä huomaa kuinka samanlaista hyvinkin erilaisissa kunnissa lopulta voi olla. Välillä tuntuu, että on ongelmiensa kanssa yksin vain tajutakseen, että kyllä ne samat ongelmat löytyvät myös naapurista ja miten tärkeää onkaan jakaa tietoa ja osaamista. Kirjastosaajien verkko koostuu pitkälti ystävyyssuhteista tai saman asian äärellä puuhaavista. Uutena piireihin voi olla vaikea päästä ja juuri tällaiseen mentorointi on oiva apuväline, sillä se auttaa luomaan suhteita ja jakamaan osaamista täysin tuntemattomankin kanssa. Haluaisin ajatella, että minulle mentorointi on ollut ”anna hyvän kiertää”-malli, jossa toivon, että joskus parini antaa oman osaamisensa vastaavasti toisten käyttöön. Ehkä joskus kukaan ei joudu painimaan työongelmiensa kanssa yksin, vaan löytyisi se Arnold Schwarzenegger, joka ojentaa käden ja sanoo ”come with me if you want to live”.  Sitten sitä ottaa siitä kädestä kiinni ja selviää hengissä työelämästä.