Marja Käkelä

Tuija Vahtero: Hämeenlinnan digivankilan kirjastoa rakentamassa

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 31.3.2021.

Teksti: johtava kirjastonhoitaja Tuija Vahtero, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Kirjastoauto-osasto.

Kansikuva: Marja Käkelä

Vankilakirjastojen kehittämistyötä on viime vuosina tehty osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa kirjastojen alueellista kehittämistehtävää (AKE). Lahden AKE:n alueella vankilakirjastotyön asiantuntijapalvelua on ostettu Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta, jossa työskentelevällä Tuija Vahterolla on pitkä kokemus kirjastoyhteistyöstä vankiloiden kanssa. Lue lisää Hämeenlinnan uraauurtavasta vankilaprojektista ja uuden kirjaston suunnittelutyöstä.

Mikä on digivankila?

Hämeenlinnassa marraskuussa 2020 toimintansa aloittanut uusi naisvankila on Suomen ensimmäinen ns. digivankila. Vangeilla on käytössä henkilökohtainen sellipääte, jolla he voivat hoitaa asioitaan viesteillä ja videopuheluilla henkilökunnan, läheistensä sekä ulkopuolisten viranomais- ja kumppanuustahojen kanssa. Sellipäätteillä on myös rajattu nettiyhteys, jonka kautta voi käyttää sähköisiä yhteiskunnan palveluja. Myös e- ja äänikirjat tulevat myöhemmin vankien käyttöön netin kautta.

Kirjasto vankilassa

Vankilakirjastojen toimintaa säätelee vankeuslaki, joka velvoittaa vankilan järjestämään vankilan olot niin pitkälle kuin mahdollista vastaamaan yhteiskunnassa vallitsevia elinoloja. Siksi vankilassa on oltava myös kirjasto tai vangeille tulee järjestää mahdollisuus käyttää yleisiä kirjastopalveluja.

Laissa on myös säädetty, että vankilan kirjaston on toimittava yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa ja sen toiminnan tulee vastata yleisten kirjastojen toimintaperiaatteita. Vangeille on varattava riittävän usein pääsy vankilan kirjastoon ja heitä on ohjattava kirjaston käytössä.

Vankilakirjastolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys vangin sopeuttamisessa, koulutuksessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Vankilan ja kirjaston yhteistyö

Hämeenlinnassa suljetun vankilan kirjastopalvelu hoidettiin yli 30 vuotta kirjastoautolla. Vuodesta 2012 vankilassa on ollut oma kirjasto, joka perustettiin yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa.

Uuden vankilan kirjaston suunnittelussa kaupunginkirjastolta pyydettiin kommentteja tilankäyttöön ja kalustukseen. Valoisa ja tilava kirjasto on sijoitettu keskeiselle paikalle vankilan toiseen kerrokseen.

Viime kesänä aloin muiden töideni ohessa rakentaa vankilakirjaston toimintaa alueellisen kehittämistehtävän rahoituksella.

Kirjahyllyt vankilakirjastossa.
Kuva vankilakirjastosta: Tuija Vahtero

Kirjakirjasto digivankilaan

Kokoelma

Vankila on tehnyt linjauksen rajata hankinta vain kirjoihin. Ajatuksena on tuoda muu aineisto ajan mittaan saataville digitaalisena sellipäätteille.

Kirjaston kokoelmaa kartutetaan 3000 niteeseen lähivuosien aikana. Vanhan vankilakirjaston kokoelmasta ja Hämeenlinnan kirjaston poistokirjoista saatiin hyllyihin noin tuhat nidettä kauno- ja tietokirjallisuutta. Uusia nimekkeitä on tilattu jo lähes 500. Hankinnoissa painotetaan tietokirjallisuutta. Suosittuja aihealueita ovat elämäntaito-ja itsehoito-oppaat, rajatieto, kuntoiluoppaat, käsityökirjat ja elämäkerrat.

Kokoelmatyön haasteita ovat asiakkaiden suuri vaihtuvuus ja heterogeenisuus. On otettava huomioon naiserityisyys, vankien ikä, koulutustausta, elämäntilanne ja erilaiset kiinnostuksen kohteet. Kirjaston tulisi myös tukea vankien kotouttamista ja ottaa huomioon erilaiset kulttuuriset ja etniset taustat. Kirjastossa pitäisi myös olla houkuttavaa lainattavaa lukemis‑, oppimis- ja keskittymisvaikeuksista kärsiville. Yhteistyö Monikielisen kirjaston ja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kaukopalvelun kanssa on aloitettu.

Kirjastojärjestelmä

Kirjastojärjestelmänä on Axiellin PrettyLib, johon on mahdollisuus yhdistää myöhemmin lainausautomaatti. Vankilan tiukkojen turvallisuusmääräysten vuoksi järjestelmää käyttävässä tietokoneessa ei ole verkkoyhteyttä. Luetteloinnissa käytetään apuna Vanamo-verkkokirjastoa ja Finnaa verkossa olevan tietokoneen kautta.

Henkilökunta

Uuden vankilan myötä vankilan työntekijöiden toimenkuviin tuli muutoksia. Yksi ohjaajista vastaa nyt päätoimisesti kirjaston toiminnasta ja on aloittamassa kirjastoammatilliset opinnot. Tämä on harvinaista Suomen vankiloissa; tällä hetkellä vain Turussa vankilakirjastoa hoitaa kirjastoammattilainen.

Kirjasto on vankien keskuudessa haluttu työpaikka. Useissa vankiloissa kirjastoa hoitaakin ns. kirjastovanki. Hämeenlinnassa avustavia kirjastotöitä tekee yksi vanki kolme tuntia aamupäivisin.

Lainaustoiminta

Kirjastolle on laadittu käyttösäännöt. Laina-aika on 4 viikkoa, ja kerralla voi olla lainassa
6 kirjaa. Vangeilla on mahdollisuus käydä kirjastossa kerran viikossa osastoittain, 1–6 vankia kerrallaan.

Lainaustoiminta päästiin aloittamaan joulukuun puolivälissä. Vankipaikkoja on sata, mutta niistä on nyt käytössä vain noin puolet. Kirjaston asiakkaiksi on rekisteröitynyt jo 80 vankia, mistä ilmenee vankien suuri vaihtuvuus. Lainoja on kolmessa kuukaudessa kertynyt lähes 900.

Oheistoiminnot

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto valmisteli jo syksyllä kirjallisuus- ja musiikkiaiheisia oheistoimintoja vankilan ”avajaisia” varten. Vangeille tehdyn kyselyn pohjalta mahdollisiksi aiheiksi valittiin räppipaja, kirjoittajapaja, musiikillinen omaelämäkerta ‑paja ja musavinkkaus. Koronatilanteen paranemista odotellessa oheistoimintona on tarjolla lukuhaasteita: Kirjoita kirjasta ‑haaste ja Luokitusbongaus. Idea-asteella on kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusvideo, joka pyörisi kirjaston seinänäytöllä.

Hämeenlinnan vankilan esittely Yle Areenassa

Yle Areena: Suomen modernein vankila Hämeenlinnassa tuo käyttöön digisellit.