Taskuhirviöiden metsästystä Forssassa ja matopeliturnaus Twitchissä Kotkan tapaan – Peliviikko 2020 Lahden AKE-alueen kirjastoissa
Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 11.11.2020.
Mitä kirjastojen pelikasvatustoiminnalle kuuluu vuonna 2020?
Peliviikko on kirjastojen aloitteesta lähtenyt pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).
Miten Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen kirjastoissa osallistutaan Peliviikkoon 2020? Keräsimme kuulumisia ja aihetunnisteella #peliviikko merkittyjä julkaisuja alueemme kirjastojen sosiaalisen median tileiltä. Myös mediakasvatuskoordinaattorimme Pasi Kangas pääsi piipahtamaan Lappeenrannan pääkirjaston Pelikellarin Discord-palvelimella ja osallistui juonimiseen Among Us ‑huijauspelissä!
Forssan pelipäivässä sekä fyysistä että virtuaalista ohjelmaa
Forssan pääkirjaston ympäristössä pääsee lauantaina 14.11.2020 Pokémon-jahtiin, kun kirjaston ja sitä ympäröivän kehräämön aluetta kierrellään lisättyä todellisuutta hyödyntävän Pokémon GO ‑mobiilipelin merkeissä turvavälit huomioiden.
Taskuhirviökierroksen jälkeen Forssan kaupunginkirjaston Facebook-sivulla käynnistyy suoralähetys klo 11:30, jossa esitellään kirjaston videopeliuutuuksia sekä järjestetään Peliviikon peliturnaus!
Kotka debytoi Twitch-suoratoistopalvelussa
Kotkan kaupunginkirjasto tekee rohkeita kokeiluja ja osallistuu Peliviikkoon debytoimalla pelaamiseen keskittyneessä suoratoistopalvelu Twitchissä. Suoralähetyksessä 11.11.2020 klo 11:30 pelataan Peliviikon virallista turnauspeliä Powerline.io:ta ja keskustellaan samalla Peliviikon teemoista ja pelaamisesta kirjaston näkökulmasta.
Voit seurata lähetystä Kotkan kaupunginkirjaston Twitch-kanavalta.
Heinolassa aineistot esillä, Hattula järjestää pelienvaihtotorin
Kirjaston pelikokoelmaa ja pelaamiseen liittyvää kirjallisuutta on aiheellista nostaa esiin Peliviikon aikana. Näin on tehty mm. Heinolan kirjastossa.
Hattulan kirjastossa taas on koko teemaviikon ajan mahdollisuus pelien kierrättämiseen pelienvaihtotorilla. Torille voi tuoda omia pelejään ja ottaa mukaansa vaihdossa jonkun muun tuoman pelin. Kierrätys kunniaan!
Peliviikko tunnissa – Lahden IG-live
Lahden pääkirjaston kirjastonhoitajat Jenna Salo ja Maija Rauhamaa keskustelivat tiistaina 10.11.2020 Lahden kaupunginkirjaston Instagramissa siitä millaisia pelaajia he itse ovat ja kertoivat heille merkityksellisistä pelikokemuksista sekä vinkkasivat pelattavaa.
Jenna ja Maija nostivat keskustelussaan esiin myös tuoreen Pelaajabarometri 2020 ‑tutkimuksen, jossa tutkittiin suomalaisten pelaamista koronan aikaan. Tutkimuksen mukaan jopa 98,2 prosenttia 10–75-vuotiaista suomalaisista pelaa ainakin joskus jotain peliä ja kuukausittain digitaalisia pelejä pelaavia on jo 63,6 prosenttia väestöstä. Suomalaiset käyttivätkin vuonna 2020 keskimäärin seitsemän tuntia viikossa digitaalisten pelien pelaamiseen, mikä on ylivoimaisesti suurin lukema tutkimuksen historiassa.
Lisäksi Lahden kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla julkaistaan Peliviikon aikana uuden Ensitreffit pleikkarilla ‑pelivideosarjan ensimmäinen osa, jossa Jenna ja Maija jakavat ensikokemuksensa kirjaston kokoelmista löytyvistä peleistä.
Lappeenrannan pääkirjaston Pelikellarissa juoniteltiin avaruudessa
Lappeenrannan pääkirjaston kellarikerroksessa tavallisesti kokoontuvan Pelikellarin ohjaaja Valtteri Väkeväinen järjesti tiistaina 10.11.2020 klo 16 Among Us ‑etäpelailut Pelikellarin Discord-ryhmässä. Avaruusalukseen sijoittuvassa 4–10 pelaajan huijauspelissä yritetään estää avaruusalusta sabotoivien pelaajien toiminta äänestämällä heidät ulos aluksesta ennen kuin on liian myöhäistä. Mediakasvatuskoordinaattori Pasi (alemmassa kuvassa keskellä oleva violetti sarvekas pelihahmo) osallistui yhdelle pelikierrokselle, joka päättyi Valtterin pelaaman sabotöörin paljastumiseen heti kierroksen alkuvaiheilla.
Among Us oli suosittu etäpeli kirjastojen tapahtumissa Peliviikolla 2020.
Miltä kirjastojen pelikasvatustoiminnan tulevaisuus näyttää?
Koronaviruspandemian aikana kirjastot ja kirjastoammattilaiset ympäri Suomen ovat osoittaneet rohkeuttaan, muuntautumiskykyään ja ammattitaitoaan tuottamalla kirjastopalveluja entistä enemmän myös verkkoon. Verkkoympäristö ja erilaiset yhteisöpalvelut ovat luontaisia paikkoja pelitoiminnalle, joten ei ole ihme että Peliviikolla nähdäänkin paljon uusia avauksia kirjastojen verkossa tapahtuvasta pelitoiminnasta.
Aika onkin nyt otollinen kirjastoille ottaa haltuun pelaamisen sisällöt ja pelikulttuuriin liittyvät verkkopalvelut kuten Discord, Twitch ja YouTube. Esimerkkejä ja vertaistukea on saatavilla runsaasti niin laitteiden ja pelien hankintaan, palveluiden käyttöönottoon kuin tekijänoikeuskysymyksiinkin.
Kuten tuoreessa Pelaajabarometrissäkin kerrotaan, pelaaminen koskettaa kaikenikäisiä suomalaisia: ei siis kannata unohtaa pelikasvatustoiminnassa kirjaston aikuisasiakkaita tai ajatella, että pelaaminen on ainoastaan lasten ja nuorten harrastus. Esimerkiksi Eläkeliiton Netikäs on käynnistämässä kirjastojen kanssa yhteistä projektia, jossa tehdään roolipelaamista tutuksi ikäihmisille. Projektiin etsitään nyt pilottikirjastoja ympäri Suomen. Jos sanataide, mediakasvatus, pelaaminen tai ikäihmiset kohderyhmänä kuuluvat työnkuvaasi tai kiinnostuksen kohteisiisi, kysy rohkeasti lisää ja lähde mukaan pilottiin.
Ollaan yhteydessä!
Herättikö tämän vuoden Peliviikko tai kirjastojen pelikasvatustoiminnan nykytila ja tulevaisuus ajatuksia? Tervetuloa keskustelemaan aiheesta Facebookiin Lahden AKE-alueen kirjastolaisten Kirjastoklubi-ryhmään. Aiheeseen liittyviä ajatuksia ja täydennyskoulutukseen sekä vertaistukeen liittyviä toiveita voi lähettää myös sähköpostitse mediakasvatuskoordinaattorille osoitteeseen pasi.kangas@lahti.fi.
Good Game, Well Played!