Seutukirjastoselvityksen pohjalta syntyi Louna-kirjastojen yhteinen Taukotila – kohtaa ja vaikuta demokraattisesti ‑hanke
Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi loppuvuodesta 2021 demokratia-avustusta yhteensä kolmelle hankkeelle Lahden AKE-alueella. Avustusta saivat Lahti, Riihimäki ja Forssa. Kaikissa hankkeissa pyritään luomaan uusia alueellisia toimintamalleja demokratian edistämiseksi. Kaikissa hankkeissa tehdään myös paljon yhteistyötä. Lahden koordinoimassa hankkeessa on mukana kirjastoja Etelä-Karjalasta, Kymenlaaksosta ja Päijät-Hämeestä, Riihimäki koordinoi Ratamo-kirjastojen yhteistä hanketta ja Forssalle myönnetyllä avustuksella toteutetaan Louna-kirjastojen yhteinen hanke.
Kysyimme kolme kysymystä Louna-kirjastojen yhteisen Taukotila — kohtaa ja vaikuta demokraattisesti ‑hankkeen toimintasuunnitelmaa parhaillaan työstävältä Tammelan kunnankirjaston kirjastonhoitaja Noora Oluikpelta.
1. Kuka olet, missä työskentelet ja millainen on työnkuvasi?
Olen kirjastonhoitaja Noora Oluikpe Tammelan kunnankirjastosta. Työnkuvaani kuuluvat lasten ja nuorten kirjastotyöstä vastaaminen, kirjaston someviestintä, harjoittelijoiden ohjaaminen sekä osallisuuden edistäminen kirjastopalveluissa. Kuluneet kaksi vuotta olen jakanut vastuuta lasten ja nuorten kirjastotyön toteuttamisesta sekä asiakaspalvelun päivystysvuoroistani kollegoitteni kanssa ja tehnyt suuren osan työajastani seutukirjastohanketta.
2. Mikä on Louna-kirjastojen demokratiahanke ja mikä on toimenkuvasi hankkeessa?
Seutukirjastoselvityksen pohjalta syntyi Louna-kirjastojen yhteinen Taukotila – kohtaa ja vaikuta demokraattisesti ‑hanke, jota ryhtyi hallinnoimaan Forssan kaupunginkirjasto. Hankehakemus ja hankesuunnitelma on laadittu yhdessä seutukirjastohankkeesta tutulla projektiryhmällä, jossa on edustaja jokaisesta Louna-kirjastosta (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä). AVI myönsi hankkeelle avustusta 43 000 e.
Taukotila-hanke kohdistuu kirjastolaissa määritellyn tehtävän eli yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistämisen käytännön toteutuksiin. Seutukirjastoselvityksen yhteydessä havaitsimme, että meillä on kehittämisen varaa tämän tehtävän hoitamisessa seudullisesti. Laadimme hankesuunnitelman Sitran ”Kirjastoista kansanvallan foorumeita” ‑hankkeen kokeilujen pohjalta. Kukin kirjasto kehittää omaa demokratiatyöskentelyään skaalaamalla valitsemiaan Sitran kokeiluhankkeen toimintatapoja omaan kuntaansa sopiviksi.
Taukotila-hankkeessa jokaisella Louna-kirjastolla on vastuu oman kirjastoyksikkönsä kehittämisestä. Tämä on meille toivottavasti palauttava ja mukava kokemus melko vaativan seutukirjastohankkeen jälkeen. Tällä kertaa koko henkilöstö pääsee mukaan käytännön toimiin, mikä on tervetullutta hallinnollisten asioiden työstämisen jälkeen. Ihanaa on myös se, että tämä hanke tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.
Tehtävänäni on kevään aikana työstää hankehakemuksen sisällöt tarkemmaksi toimintasuunnitelmaksi. Olin syksyllä mukana AVI:n Kiihdyttämössä, jossa demokratiahankkeiden hakemuksia hiottiin ja sparrattiin yhdessä valtakunnallisesti. Täsmensimme hankehakemusta Kiihdyttämöstä saadun palautteen perusteella yhdessä Forssan kirjastotoimenjohtajan Maarit Järveläisen kanssa. Nyt on aika käydä läpi suunnitelmat koko henkilöstön kanssa ja tarttua toimeen.
Vastuulleni kuuluu koulutus- ja viestintäsuunnitelman laatiminen, seuranta- ja arviointimenetelmän suunnittelu sekä osallisuussuunnitelmien tekeminen yhdessä kunkin kirjaston kanssa. Lisäksi hoidan viestintätehtäviä ja avustan projektiryhmää hankeasioiden koordinoinnissa.
3. Millaista toimintaa hankkeessa on tarkoitus toteuttaa ja millaisena toivotte näkevänne Louna-kirjastojen demokratiatyön tilan hankkeen jälkeen?
Taukotila-hanke alkaa koko Louna-kirjastojen henkilöstön kouluttautumisella. Sen myötä meillä pitäisi olla kattavasti hallussa rakentavaan keskustelukulttuuriin ohjaava Erätauko-menetelmä sekä demokratiatyöskentelyn perusteet alkaen normien havaitsemisesta ja syrjinnästä vapaan alueen luomisesta.
Lisäksi koulutuksia tarjotaan puheviestintään, esiintymiseen ja podcastien tekoon liittyen. Forssan kirjasto toteuttaa hankeaikana sarjan podcasteja, jotka yhdistyvät aiheiltaan muiden seutukunnan kirjastojen pilotteihin. Suunnitteilla on erilaisia keskustelutilaisuuksia niin kirjastoissa kuin kirjastojen ulkopuolellakin.
Tavoitteemme ovat kunnianhimoisia, mutta aikaisempien hankkeiden perusteella uskallan väittää, että kuitenkin mahdollisia saavuttaa. Demokratiatyöskentelyssä tulisi päästä tasolle, jossa tähän tehtävään liittyvät tapahtumat ja toiminnat olisivat yhtä itsestäänselvä osa kirjastojen arkea kuin vaikkapa lukemisen ja kirjallisuuden edistämisen tehtävään liittyvät kirjallisuusillat, lukupiirit tai kirjavinkkaukset.
Ajatuksenani on, että yhdessä tekemällä opimme. Toki vasta sitten voimme tietää onnistuneemme, kun myös asiakkaiden mielestä toiminta on näkyvää, tuntuvaa ja mielekästä. Se lienee tavoitteistamme tärkein ja motivoi jatkamaan demokratiatyöskentelyä hankekauden jälkeenkin.