Monilukutaitoa tapahtumilla – onnistumisia ja haasteita
Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 27.4.2021.
Teksti: kirjastopalvelukoordinaattori Hanna Pitkänen
Kuva: Katja Niemi
Case-esimerkki Lahden kaupunginkirjastosta
16.4. järjestetyssä Miten kirjaston tapahtumilla edistetään monilukutaitoa? -webinaarissa kuultiin palvelupäällikkö Inka Jousean alustus, jossa hän kertoi Lahden kaupunginkirjaston tapahtumalinjauksista. Tarve linjauksille nousi tapahtumien määrän lisääntyessä, jolloin päätettiin fokusoitua tapahtumissa kirjaston ydintehtävään, monilukutaidon tukemiseen. Tehdään vähemmän tapahtumia, mutta mietitymmin ja luovutaan sellaisista, jotka eivät tue ydintehtävää.
Inkan esittelyssä oli mukana nostoja Lahden kaupunginkirjaston ajankohtaisista etätapahtumista, esimerkiksi:
Instagram-lukupiirit
Instagram-lukupiirejä on järjestetty eri-ikäisille lapsille (ja näiden vanhemmille). Lukusankari-diplomiin liittyvät lukupiirit on suunnattu kaikkein pienimmille, 0–1‑, 2–3- ja 4–5- vuotiaille, joiden matka lukemisen maailmaan on vasta alkamassa. Jos mietit vastaavaa toteutusta omaan kirjastoon, käy kurkkaamassa Lukupiirien resepti (PDF).
3.–8.5.2021 Game Över ‑pelitapahtuma
Game Över ‑pelitapahtuma järjestetään tänä vuonna kokonaan virtuaalisena, joten tervetuloa mukaan! Game Överin päätapahtuma on lauantaina 8.5. klo 11.00–16.30, jolloin on luvassa monenlaista tekemistä ja kuultavaa pelien kehittämisen ympärillä. Esimerkiksi yksin ja erikseen pelailua, kilpailuja ja pelialan ammattilaisten puheenvuoroja. Lauantain tapahtumaan pääsee osallistumaan Lahden kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla esitettävällä striimillä ja Lahden nuorisopalveluiden Discord-serverillä.
Linkki Game Över ‑Facebook-tapahtumaan.
Kuntalaiskeskustelu: tiedon luotettavuus ja kriittinen lukutaito
Esimerkki hiukan erilaisen kohderyhmän tapahtumasta: kuntalaiskeskustelu teemalla ”tiedon luotettavuus ja kriittinen lukutaito” toteutettiin Erätauko-menetelmää hyödyntäen. Keskustelu järjestettiin koulutuspäivän jälkeen, ja kokemus oli antoisa. Keskustelussa oli mukana 12 eri-ikäistä osallistujaa, ja keskustelun annista voi myös kirjasto oppia ja huomioida omassa mediakasvatus- ja tapahtumatoiminnassaan.
Lisätietoa: lehdistötiedote kuntalaiskeskustelusta Epressissä (aukeaa uuteen välilehteen).
Koulutustallenne katsottavissa Lahden AKE:n Youtube-kanavalla
Alustuksen voi katsoa Lahden AKE:n Youtube-kanavalta. Inka Jousea: Miten kirjaston tapahtumilla edistetään monilukutaitoa?
Tapahtumien linjaukset mietintään?
Webinaarin toisessa osiossa vaihdettiin kuulumisia ja keskusteltiin siitä, millaisia onnistumisia tai haasteita oli koettu monilukutaitoa tukevien tapahtumien järjestämisessä.
Muuallakin tapahtumalinjaukset ovat puhuttaneet ainakin yksittäisten tapahtumien kohdalta, esim. kutsutaanko samaa puhujaa kirjastoon usein ja mitä tavoitteita tapahtumilla on. Tarkemmin suunnitelluille linjauksille todettiin olevan käyttöä muuallakin.
Tästä esityksestä kirkastuu, että ehdottomasti pitäisi olla tavoitteista johdetut tapahtumalinjaukset.
Webinaarin osallistuja
Etätapahtumat puhuttavat
Etätapahtumat ovat tuoneet kirjastoille haasteita, kun on otettu haltuun uusia alustoja ja koettu teknisiä pulmia tilaisuuksissa. Tapahtumien järjestämiseen on tarvittu uudenlaista osaamista, ja toisaalta on noussut esiin uusia tarpeita tekniikan suhteen. On hankittu valoja, mikkejä, green screenejä ja muuta välineistöä. AKE-kirjastot ovat tarjonneet alueensa kirjastoille tekniikkapaketteja esim. sometukseen ja lisättyyn todellisuuteen liittyen.
Etätapahtumat myös tarjoavat mahdollisuuden löytää yleisöä laajemmalta alueelta sekä sellaisten henkilöiden joukosta, jotka eivät muuten pääsisi kirjaston tapahtumiin. Etätoteutus voi suosituissa lastentapahtumissa tai vaikkapa kirjailijavierailuissa olla kevyempi järjestäjälle, kun tilan riittävyyttä ei tarvitse arvuutella.
Soturikissa-kerho kiinnostaa
Tämä konsepti herätti innostusta muuallakin: Vantaalla on järjestetty Soturikissa-kerhoa kerran viikossa Instagram livessä. Osallistujista on muodostunut tiivis yhteisö, ja kerho tarjoaa etäkoululaisille mahdollisuuden löytää uusia ystäviä.
Soturikissa-kerhoa on mainotettu muissakin kirjastoissa ja kustantaja Art Housen toimesta, ja saa edelleen mieluusti mainostaa. Osallistujia on ympäri Suomen. Ideaa voi myös soveltaa muihin kirjasarjoihin, vinkkejä voi kysellä ja yhteislähetykseen pääsee mukaan.
Yhteistyöllä onnistumisia!
Kirjastojen yhteiset etätapahtumat?
Kuten Soturikissa-live osoittaa, etäyhteyksien aikana ei ole merkitystä sillä, minkä kirjaston järjestämä tapahtuma on kyseessä, osallistujia voi olla ympäri Suomen. Koulutuksessa nostettiinkin esiin ajatus, että kirjastot voisivat tehdä tiiviimpää yhteistyötä etätapahtumien tiimoilta.
Lahden AKE:lla onkin suunnitteilla koota yhteen kirjastoja miettimään, miten etätapahtumia voisi jakaa / mainostaa kirjastojen kesken. Mikäli tällainen kiinnostaa, ota yhteyttä: hanna.pitkanen2@lahti.fi/ 044 482 6071.
Kirjaston ja koulun yhteistyösopimus työvälineenä
Työnjako ja kustannustenjako eri toimialojen kesken (esim. perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kirjailijavierailujen ym. kulttuuritilaisuuksien järjestämisessä) oli mietityttänyt monissa kirjastoissa. Tässä kohtaa muistutettiinkin kirjaston ja koulun kirjallisen yhteistyösopimuksen merkityksestä:
”Kirjailijavierailut kouluille voivat olla esim. kirjaston ja koulun yhteistyösopimusta. Kustannuksista on silloin sovittu jo sopimuksessa ja kyllähän se ilman muuta on lukemisen edistämistä. Koulun kautta tavoitetaan koko ikäluokka. Jos yhteistyösopimus on hyväksytty esim. lautakunnassa, se on selkeä peruste saada määrärahat budjettiin.”
Webinaariin osallistuja
Lisätietoa: kirjaston ja peruskoulun yhteistyön mallipohja
Uusia kokeiluja hankkeissa
Onnistuneita kokemuksia ja tilaisuuksia uusien toimintakonseptien kokeiluun tarjoavat myös hankkeet. Esimerkkinä Hakunilan kirjaston hanke monilukutaitojen edistämiseen. Taidepedagogi-nimekkäällä työskennellyt projektityöntekijä sai tuolloin vapaat kädet järjestää, ideoida ja kerätä palautetta toiminnasta. Näin lyhyessä hankeajassa saatiin paljon aikaan!
Harrastamisen Suomen malli
Lahden kaupunginkirjasto ja moni muukin kirjasto on mukana Harrastamisen Suomen mallissa. Kirjastoille tässä on hyvä väylä markkinoida omaa palvelutarjontaa ja tilojen käyttöä, löytää uusia asiakkaita lapsista ja nuorista ja edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Lisätietoa harrastamisen Suomen mallista.