Minun kuntani ‑hanke tarjoaa työkaluja, joista on iloa myös hankkeen jälkeen
Teksti ja kuvat: Kaisa Halme, hanketyöntekijä
Minun kuntani ‑demokratiahanke on edennyt siihen pisteeseen, että kaksi ensimmäistä Erätauko-keskustelua on saatu kunnialla läpi.
Vaikka yhteiskunnallisen keskustelun ohjaaminen on saattanut tuntua vaikealta, vieraalta ja jopa jännittävältä, hankkeessa mukana olevat kirjastot ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan uudenlaista tapaa käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua.
Eikä dialogi ole pettänyt: molempien tilaisuuksien palautteessa tilaisuuksia on kiitelty ja niitä on toivottu lisää.
Luotettavaa tietoa ja kokemusten vaihtoa
Hankkeen tavoitteena on luoda tilaisuuksiin osallistuville osallisuuden kokemuksia ja lisätä siten luottamusta paikallishallintoon. Tuntuma on, että tässä on kahden ensimmäisen tilaisuuden kanssa onnistuttu.
Ensimmäinen Erätauko-keskustelu järjestettiin Lahden pääkirjastolla. Aiheena oli osallistuva budjetointi eli osbu ja mukaan keskusteluun oli saatu kaupungin osallisuuskoordinaattori, joka piti aiheesta myös alustuspuheenvuoron.
Kouvolan ensimmäisen keskustelutilaisuuden aiheena oli energiakriisi ja myös tähän keskusteluun oli saatu vahva edustus kaupungilta.
Kun samassa piirissä on keskustelemassa sekä tavallisia kuntalaisia että asiantuntijoita ja asioista päättäviä ihmisiä, ja keskustelua käydään tasa-arvoisesti, on helpompi kohdata toinen oikeana ihmisenä – ei pelkkänä tittelinä.
Vaikka Erätauko-keskustelun keskiössä ovat kokemukset, niissä pystytään myös välittämään tietoa. Sekä Lahden että Kouvolan tilaisuudet ovatkin olleet loistavia mahdollisuuksia saada vastauksia ja tietoa suoraan päättäjiltä ja viranhaltijoilta itseltään. Samalla he ovat saaneet arvokasta palautetta ja näkökulmia suoraan kuntalaisilta – tämäkin on yksi hankkeen tavoitteista.
Lahden kaupungissa Erätauko on tuttu menetelmä, mutta kaikkialla asia ei ole näin. Olikin ilo huomata, että myös Kouvolan keskusteluun osallistuneet kaupungin edustajat olivat tyytyväisiä tilaisuuteen ja lupasivat osallistua sellaiseen vastaisuudessakin.
Pelisäännöt selviksi ja toimittaja mukaan keskusteluun
Ilahduttavasti myös media on kiinnostunut hankkeesta. Yle Lahden toimittaja oli mukana Lahden tilaisuudessa sekä keskustelijana että raportoimassa hankkeesta.
Kuvaajan ja toimittajan mukanaolo tilaisuudessa voi aiheuttaa ylimääräistä jännitystä ja mietittävää etenkin järjestäjille, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ongelmia ei tule, kun pelisäännöt ovat kaikille selvät, eikä ketään esimerkiksi kuvata tai haastatella ilman lupaa.
Itse keskustelu käytiin luottamuksellisesti suljettujen ovien takana ilman kameraa, mutta tarvittavaa kuvituskuvaa saatiin ennen keskustelun alkua. Haluamansa haastattelut toimittaja ja kuvaaja sopivat ja tekivät vasta tilaisuuden jälkeen.
Toimittajan mukanaolo tuo näkyvyyttä sekä hankkeelle että kirjastoille ja niiden tekemälle demokratiatyölle. Lisäksi se luo tietynlaista uskottavuutta: keskustelijat näkevät, että aihe on tärkeä ja keskustelulla on merkitystä myös keskusteluringin ulkopuolella.
Myös keskustelijoiden palautteista voidaan nähdä, että mukana olleet ovat pitäneet tilaisuuksia tärkeinä. Yhdessä palautteessa todettiin, että keskustelu antoi hänelle pientä toivoa siitä, että asioihin voi sittenkin vaikuttaa.
Opit ja kontaktit jäävät kirjastoon
Yksi Minun kuntani ‑hankkeen keskeisiä ajatuksia on se, että kirjaston työntekijät saavat uusia työkaluja ja intoa kirjastojen demokratiatyöhön. Tärkeää on, että osaaminen, verkostot ja toimintamallit jäävät osaksi kirjastojen elämää myös hankkeen jälkeen.
Siksi onkin merkittävää, että jokaisesta hankekirjastosta ainakin yksi on jo käynyt Erätauko-koulutuksen. Tämän lisäksi AKE on tarjonnut hankkeessa mukana oleville muun muassa selkokielen koulutusta ja mahdollisuuden osallistua vaikkapa demokratiaopintopiiriin.
On hienoa, että kirjastojen työtekijät uskaltavat ottaa uusia menetelmiä haltuun ja kokeilevat rohkeasti uusia toimintatapoja. Kirjastoista löytyy valtava määrä osaamista ja ammattitaitoa, ja on ollut mukava nähdä, että myös demokratiatyöhön on lähdetty innokkaasti mukaan.
Eikä yhteiskunnallisen dialogin ohjaaminen oikeastaan eroa siitä työstä, mitä kirjastolaiset muutenkin päivittäin tekevät: tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä.
Cultura-säätiö on ollut suurena apuna siinä, että mukaan keskusteluihin on saatu myös venäjänkielisiä kuntalaisia. Hankkeen tavoitteena on saavuttaa etenkin niitä kuntalaisia, jotka eivät yleensä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yhtenä kohderyhmänä ovat venäjänkieliset.
Kontaktit heihin, kaupungin edustajiin, mediaan sekä muihin järjestöihin ja kuntalaisiin ovat pääomaa, joka säilyy kirjastoissa tulevaisuudessakin ja tekee kaikenlaisesta yhteistyöstä mutkattomampaa ja luontevampaa.
Dialogit jatkuvat ensi vuonna
Minun kuntani – kirjasto yhteisten asioiden keskustelufoorumina ja medialukutaidon tukijana ‑demokratiahankkeessa ovat mukana Lahden ja Kouvolan lisäksi Orimattilan, Imatran, Lappeenrannan ja Heinolan kaupunginkirjastot, Iitin kunnankirjasto sekä Cultura-säätiö.
Joulukuussa pohditaan, mitä ensimmäisistä keskusteluista opittiin ja haukataan vähän happea ennen laskeutumista jouluun. Ja tietysti suunnitellaan jo kiivaasti tulevaa: Erätauko-keskustelut jatkuvat eri hankekirjastoissa heti tammikuussa ja koko ensi vuoden ajan.