Luetaan hetki yhdessä

Luetaan hetki yhdessä ‑haaste Lahden AKE-alueen kirjastoille

Lahden AKE haastaa alueen kirjastot järjestämään asiakkailleen matalan kynnyksen yhteisiä lukuhetkiä vuoden 2024 aikana. Haasteen ensisijainen kohderyhmä ovat vähän lukevat tai lukemattomat aikuisasiakkaat. Kirjastot voivat kuitenkin itse päättää kunkin tilaisuuden kohderyhmän. Ajatuksena on, että lukuhetkeen voi osallistua kuka tahansa ja osallistuminen on mahdollista ilman ennakkotietoja tai valmistautumista. Tekstit luetaan ryhmän kanssa yhdessä ja sitten niistä keskustellaan.

Ohjeet on simppelit:

  1. Valitse mieleinen, puhutteleva aihe haasteen materiaalipaketin listalta tai keksi sopiva oma aihe.
  2. Etsi aiheeseen sopiva novelli ja runo. Pöyhi uutta ja vanhaa. Mikä koskettaa?
  3. Kutsu ihmiset koolle lukemaan tekstit yhdessä ääneen ja keskustelemaan niistä.

Lukuhetken ohjaaja jakaa lukuvuorot. Hän voi lukea itse esimeriksi valitun runon. Asiakkaat voivat osallistua yhteiseen lukuhetkeen myös kuuntelemalla, jos eivät itse halua lukea ääneen. Anna keskustelun kummuta luetuista teksteistä! Lukuhetken voi mitoittaa tekstien pituuden ja kohderyhmän mukaan sopivaksi.

Miten haaste vastaanotetaan?

Haaste alkaa virallisesti Kirjaston päivänä ti 19.3.2024 ja jatkuu läpi vuoden. Tilaisuuksia voi järjestää joko yhden tai useampia, säännöllisesti tai aina, kun intoa riittää. Jokainen kirjasto voi osallistua haasteeseen omalla tavallaan ja toteuttaa lukuhetkiä haluaminaan ajankohtina. Lahden AKE tarjoaa ideoita, inspiraatiota ja kannustusta tilaisuuksien järjestämiseen sekä kerää ja jakaa tietoa alueella toteutuneista tilaisuuksista.

Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella, niin tiedämme myös AKE:ssa, ketkä kaikki ovat kiinnostuneita haasteesta ja saat jatkossa haastetta koskevat viestit suoraan omaan sähköpostiisi. Ilmoittautuminen ei velvoita järjestämään tilaisuuksia, joten voit liittyä listalle myös pelkästä mielenkiinnosta haastetta kohtaan. Useampikin ihminen samasta kirjastosta voi liittyä listalle.

Miksi haaste on tärkeä?

Luetaan hetki yhdessä ‑haasteella edistetään Kansallisen lukutaitostrategian 2030 tavoitteita ja se on osa Lahden AKE:n Vaikuttava kirjasto ‑teemavuoden kokonaisuutta. Haasteen taustalla on Lahden AKE:n, Lahden ja Kouvolan kaupunginkirjastojen sekä kouvolalaisten pienkustantamoiden (Kustannus Aarni ja Reuna Publishing House Oy) edustajien yhdessä ideoima tapa edistää lukemista ja kirjallisuutta sekä madaltaa lukemisen kynnystä.

Laadimme yhdessä suuntaviivat lukemisen ja kirjallisuuden edistämiseksi vuonna 2024, jotka kiteytyivät Luetaan hetki yhdessä ‑haasteeksi. Näitä suuntaviivoja voi käyttää vapaasti apuna myös kirjastojen muussa tapahtumasuunnittelussa tai vaikkapa kirjallisuusteemaisten sosiaalisen median julkaisujen ideoimisessa.

Jokaisella luetulla minuutilla on merkitystä
Muista erityisesti asiakkaat, joiden arjessa lukemiselle on vain vähän aikaa tai jotka ovat kadottaneet lukemisen ilon — tai eivät ole vielä ollenkaan löytäneet sitä!

Kirja ei ole kertakäyttötuote – sen voi ottaa esille yhä uudelleen ja uudelleen
Kirja on elävä esine. Tekstit ja tarinat saavat uusia ulottuvuuksia jokaisella lukukerralla ja eri ajassa luettuina. Kirja herää eloon ihmisten tulkinnoissa ja keskusteluissa.

Kirjallisuus houkuttelee ihmiset yhteen isojen aiheiden äärelle
Kirjallisuus voi olla kimmoke ja myös väline vaikeista ja isoista asioista keskustelemiselle. Monipuoliset aiheet houkuttelevat ihmisiä yhteen. Lukeminen yhdistää myös sukupolvet.

Materiaaleja haasteen toteuttamiseksi

Lahden AKE:n laatimia materiaaleja voi käyttää haasteen markkinoinnissa sekä somessa että ilmoitustauluilla. Haasteen käynnistyttyä jaamme myös alueen kirjastojen laatimia, toimivaksi todettuja teksti- ja runopaketteja käyttöön muillekin kirjastoille. Tehdään yhdessä lukutaitotyö näkyväksi vuonna 2024! 

Yhteyshenkilö

Sisältökoordinaattori Noora Oluikpe