Katja Niemi

Lanu-neuvosto – verkostotyötä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseksi

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 2.11.2020.

Teksti: Hanna Pitkänen, Jenna Salo, Noora Oluikpe

Kansikuva: Katja Niemi

Seinäjoen ERTE:n tehtäviin kuuluu monen muun asian ohella lasten ja nuorten lukemista edistävän yleisten kirjastojen valtakunnallisen toimijaverkoston luominen ja johtaminen sekä yhteistyön aktiivinen kehittäminen.

Lanu-neuvoston nimeä kantava verkosto on nyt perustettu. Lahden AKE-alueelta neuvoston jäseninä toimivat Jenna Salo Lahden kaupunginkirjastosta ja Noora Oluikpe Tammelan kunnankirjastosta. Varahenkilöinä toimivat Päivi Oikkonen Lappeenrannan kaupunginkirjastosta ja Päivi Joentausta Asikkalan kunnankirjastosta.

Neuvoston kokoonpano ERTE:n sivulla Kirjastot.fissä.

Korona on vaikeuttanut verkoston toimintaa alkuvaiheessa kasvokkaisten tapaamisten osalta, mutta sähköiset viestimet ovat olleet käytössä alusta alkaen. Elokuussa 2020 neuvosto kokoontui Seinäjoelle, ja kokoontumiseen oli myös etäosallistumismahdollisuus.

Haastattelimme Jenna Saloa ja Noora Oluikpea neuvostotyön aloitustunnelmista.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Jenna Salo, ja olen työskennellyt pari kuukautta Lahden pääkirjaston lasten ja nuorten palveluissa kirjastonhoitajan sijaisena. Tätä ennen työskentelin noin 7 vuotta nuorten pedagogisena informaatikkona samaisella palvelualueella. 

Millä tavalla työsi liittyy lasten- ja nuortenkirjastotyöhön?

Jenna: Kaikki työni osa-alueet liittyvät lanu-kirjastotyöhön. Pääkirjastossa tällainen erikoistuminen on mahdollista. Aikaisemmin työskentelin erityisesti yläkouluyhteistyön parissa. Nyt perehdyn vuoden ajan lasten ja nuorten kokoelmatyöhön sekä haluan auttaa perheitä, lapsia sekä nuoria löytämään uusia tarinoita mm. sosiaalista mediaa apuna käyttäen.

Olen Noora Oluikpe, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja Tammelan kunnankirjastosta. Kuva: Noora Oluikpe.

Millä tavalla työsi liittyy lasten- ja nuortenkirjastotyöhön?

Noora: Vastaan Tammelan kunnan lasten ja nuorten kirjastotyöstä. Kirjastomme on pieni, joten kohderyhmäni on vauvasta nuoriin aikuisiin. Teen yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa, toisinaan myös erilaisten yhdistysten. Samoin nuorisotoimen ja –valtuuston kanssa keskustellaan kirjaston kehittämisestä. Tammela on Unicefin lapsiystävällinen kunta, joten lapset ja nuoret otetaan mukaan kirjastotoiminnan kehittämiseen monin erilaisin tavoin. Pienessä kirjastossa pääsee tekemään myös kaikkia muitakin kirjastotöitä ja yhtälailla saan itse apuja muilta, erityisesti satutuokioitten vetämisessä ja muissa arkisissa kirjastotöissä.

Miten lanu-neuvoston työ on alkanut? Millainen oli matka Seinäjoelle?

Jenna: On ollut mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja ”tavata kollegoita” aina kaukaa pohjoisesta itseä lähempänä oleviin etelän kirjastoihin. Helposti elää omassa kuplassa, mutta on virkistävää ”huomata” että kaikkialla Suomessa työskennellään saman kohderyhmän parissa, ja eripuolilla on innostuneita lasten ja nuorten kirjastotyöntekijöitä.

Osallistuin itse etänä Seinäjoen kokoukseen, eli istuin yksin kirjastomme monitoimitilassa. Onneksi kuitenkin silti pääsin ”pöydän päähän” muiden seuraan istumaan. Toivon myöhemmin tapaavani kaikki myös livenä.

Seinäjoen pääkirjasto. Kuva: Noora Oluikpe

Noora: Lanu-neuvoston työ on alkanut verrattain vauhdikkaasti. Pääsimme heti tositoimiin, kun Mervi Heikkilän ohjaamana työstimme valtakunnallista koulun ja kirjaston välistä yhteistyösopimuspohjaa. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon hyvää lanu-neuvostosta on heti seurannut myös oman kirjaston ja jopa kirjastokimpan toimintaan ja jatkossa on tulossa paljon lisää valtakunnallista materiaalia, joka tulee helpottamaan pienten kirjastojen arkea merkittävästi.  Eri kokoisista kirjastoista tulevien kollegoiden kanssa on ollut todella antoisaa keskustella – itseassa juuri minä ja Jenna ollaan oltu äänessä aika usein, kun innostusta ja ideoita taitaa molemmilla riittää!

Matka Seinäjoelle oli pitkä, mutta aamuauringon noustessa oli kiva fiilistellä kauniita maisemia. Lähdin kotoa hieman aamuviiden jälkeen ja ehdin juuri perille yhdeksältä alkavaan kokoukseen. Kokousjärjestelyt olivat hienot. Hybridikokous toimi sekä teknisesti että keskustelujen osalta hienosti. Ainakin paikan päällä tuntui siltä kuin myös etänä olleet ihmiset olisivat olleet kanssamme samassa tilassa. Keskustelu oli innostavaa ja iltapäivän puolella välillä oikeinkin lennokasta. Keskusteluissa syntyi paljon hauskoja ja toteuttamisen arvoisia ideoita, etenkin nuorten kirjastotyöhön liittyen.

Lanu-neuvoston ensimmäisen kokouksen muistio 21.8.2020 (PDF).

Mitä neuvostolla on työn alla tai suunnitteilla?

Jenna: Takana on yksi virallinen kokous eli työ on oikeastaan alussa. Iso projekti neuvostossa on ollut kuitenkin jo tätä ennen valtakunnallinen koulun ja kirjaston välinen yhteistyösuunnitelma/ sopimus, jota on käyty läpi melko tarkasti sähköpostein ja epävirallisissa keskusteluissa. Tällä yritetään luoda ja vakiinnuttaa hyviä käytänteitä kirjastojen ja koulun väliseen yhteistyöhön.

Kommenttikierroksella oleva ehdotus kirjaston ja koulun yhteistyömalliksi (PDF)

Neuvosto toivottavasti voi luoda ja syventää kirjastojen välistä yhteistyötä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseksi – monia ideoita on noussut esiin ja odotan mielenkiinnolla mitä niistä seuraa. Minulle ja Nooralle voi välittää hyviä ajatuksia lukemisen edistämiseen liittyen!

Noora: Jennan kommentteihin ei ole juuri lisättävää. Pohdimme toki myös sitä, miten voitaisiin edistää valtakunnallisesti kirjastojen someaineistojen tuottamista ja jakaa tehtyjä aineistoja tehokkaammin kaikille Suomen kirjastoille. Sellaiselle varmasti olisi tarvetta, etenkin pienissä kirjastoissa. Ylipäätään mietittiin, miten kaiken olemassa olevan someaineiston saisi tehokkaammin jakoon ympäri maan.


Kirjaston kuulumisia tai hanke-esittely Lahdenake-sivustolle?

Oletko mukana kiinnostavassa projektissa, tai tapahtuuko kirjastossasi jotain, mistä haluaisitte kertoa muillekin kirjastoille? Vinkkaa siitä meille!