Ilkka Vuorinen
kirjastot.fi

Lähettiverkoston kuulumisia ja toiveita tulevalle toiminnalle

Lahden AKEn lähettitoiminta on viettänyt viime aikoina hiljaiseloa yhteistapaamisten osalta, ja AKEssa pohdittiin, miten toimintaa kannattaisi jatkaa, jotta se parhaiten palvelisi verkoston jäseniä. Lähetimmekin vuodenvaihteessa lähettiverkostolle kyselyn, jonka tavoitteena oli kartoittaa, miten verkoston toimintaa toivottaisiin jatkettavan? Vastauksia saatiin 12, eli hiukan yli kolmasosa potentiaalisista vastaajista vastasi kyselyyn. Vastaukset pyydettiin anonyymisti, eikä kysytty taustatietoja.

Millaisia vastauksia kyselyyn saatiin, ja miten toimintaa jatketaan?

Päällimmäisenä haasteena kiire

Ensimmäisellä kysymyksellä kartoitettiin erilaisten väittämien pohjalta, mikä kuvaus sopii vastaajan tämänhetkiseen tilanteeseen (sai valita useamman vaihtoehdon). Päällimmäiseksi nousivat trendit 

Kiire on ymmärrettävää, kun kyseessä on henkilöitä, jotka ovat innokkaita oppimaan ja soveltamaan uutta ja joilla onkin usein monta rautaa tulessa. Aikapulan vuoksi joutuu priorisoimaan työtehtäviään, eikä ehdi kaikkeen, missä haluaisi olla mukana. Olisi kuitenkin mukava tavata muita.

Pienempinä osuuksina erottuivat ne, joille toiminnalla ei ole mitään annettavaa (3 vastaajaa), ja toisaalta ne, jotka haluaisivat olla mukana ideoimassa toimintaa (2) ja joilla olisi jaettavana ideoita ja osaamista muille (2).

Lähettiverkoston hyödyt

Avoimella kysymyksellä kartoitettiin, mitä hyötyä vastaaja koki lähettiverkostosta olleen itselleen tai kirjastolleen.

Suurin osa painotti koulutuksia, vertaistukea ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

“Itselle olen saanut ideoita ja vertaistukea, uusia kontakteja ja itseluottamusta.”

“Oli mukavaa osallistua yhteisiin koulutuksiin, ideoida porukallakin ja tavata alueen ihmisiä. 🙂 Pienessä kirjastossa työskennellessä tästä on paljon iloa!”

“Oli kiva päästä vaihtamaan ajatuksia toisten AKE-alueen kirjastoihmisten kanssa. Saamamme koulutus oli minusta laadukasta ja työtäni hyödyttävää. Sekin oli kiva, että koulutusjakso oli niin pitkä, että asiaan pystyi kunnolla perehtyä.”

Vastauksia

Osa ei ole saanut hyötyä tai on jo ehtinyt siirtyä uusiin tehtäviin:

“Aika vähäiseksi hyöty on yhtä laajaa projektia lukuunottamatta jäänyt.”

Millaista toiminta voisi olla jatkossa?

Kysyimme: Mihin toimintaan osallistuisit jatkossa? (Sai valita useamman vaihtoehdon.)

4 vastaajaa totesi muiden AKEn järjestämien tilaisuuksien riittävän, eli erillistä läheteille suunnattua ohjelmaa eivät kaikki kaivanneet.

Vapaassa sanassa tuli myös mukavia nostoja toiminnasta:

“Ihan minimissään olisi kiva jatkaa taas lähettien kahveja, ja mielellään aamulla, jolloin osallistuminen helpottuu pienemmässäkin yksikössä.”

“Voisivatko lähetit näkyä vaikkapa AKE:n somessa jotenkin?”

“tykkäsin todella paljon sanataidekokonaisuudesta ja siihen liittyvästä Kun kohtaat avaruusolennon ideoinnista :)”

Vapaa sana ‑kohdan ideoita

Mahdollisia sisältöjä tapaamiselle

Avoimella vastauksella oli myös mahdollista tarkentaa, mitä sisältöä toivoisi läheteille järjestettävään tilaisuuteen tai koulutukseen. Vastauksissa toivottiin

Koulutussisällöistä mainintoja saivat 

Mitä seuraavaksi?

Koska moni on kiireinen, mitään aikaa vievää ei ole syytä järjestää, mutta koska osa kuitenkin toivoo tapaamista, aloimme suunnitella etäkahvitapaamisia. Ajatuksena on järjestää yhdet etäkahvit huhtikuussa ja toiset syksyllä 2023. Vaikka yhteistapaamisia ei ole ollut, tiedossa on, että verkoston jäsenet ovat tahoillaan toimineet aktiivisesti ja saaneet aikaan vaikka ja mitä. Huhtikuun etäkahveilla on mahdollisuus esitellä parhaillaan käynnissä olevia projekteja ja vaihtaa kuulumisia ja ideoita. Suunnitelmissa on myös tämän vuoden aikana selkiyttää toiminnan rakennetta ja tavoitteita sekä verkoston kokoonpanoa.

Erillistä lähitapaamista ei toteuteta, mutta suosittelemme lämpimästi, että lähetit, kuten kaikki muutkin alueen kirjastolaiset, laittaisivat kalenteriin toukokuiset Verkostoitumis- ja inspiraatiopäivät, jotka järjestetään tänä vuonna Lappeenrannassa ja toimivat erinomaisena foorumina tavata muita alueen kirjastolaisia.