Kirjastopalvelujohtaja uusissa ympyröissä

Vuoden 2022 alkuun kysyimme syksyllä Heinolan kaupunginkirjastossa kirjastopalvelujohtajana aloittaneelta Jan-Erik Ylitalolta kokemuksia hänen työstään tähän asti sekä tunnelmia tulevasta. Lue alta, millaisena hän näkee kirjastojen lähitulevaisuuden ja roolin yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden edistäjänä.

1. Kuka olet ja millainen on työnkuvasi?

Olen Jan-Erik Ylitalo ja työskentelen kirjastopalvelujohtajana Heinolan kaupunginkirjastossa. Keskeisimmät tehtävät johtaja on vastata kirjastopalveluiden henkilöstö- ja taloushallinnosta, viestinnästä sekä kirjasto‑, tieto- ja verkkopalveluiden kehittämisestä. Myös vaikuttaminen kaupungin työryhmissä ja seudullisissa kirjastoverkostoissa kuuluu työnkuvaan.

2. Mikä työssä on ollut innostavinta?

Se, että saa käyttää aikaisemmin kertynyttä osaamista uusissa ympyröissä ja paikalliset erityispiirteet. Myös tulevat tilaratkaisut kiinnostaa erityisesti sekä kirjastoauto, josta ei ole aikaisemmin kokemusta.

3. Miten näet kirjastojen lähiaikojen kehityksen?

Kirjastojen tehtäväkenttä on kuluneella vuosikymmenelle laajentunut ja merkitys kasvanut. Monissa paikoin niistä on tullut enemmän tai vähemmän yhteispalvelupisteitä ja palveluita ovat alkaneet ulottua myös seinien ulkopuolelle. Verkkokirjastot, e‑aineistot ja sosiaalisen median synty sekä tietotekninen kehitys ovat tehneet kirjastopalveluista saavutettavia ajasta ja paikasta riippumatta. Läppäreiden, tablettien ja älypuhelimien myötä kirjaston palvelut myöten kulkevat koko ajan mukana. Kirjastojen omatoimiajat, chat neuvonta ja sähköinen kirjastokortti takaavat ettei tiedollisia tai fyysisiä esteitä kirjastopalveluiden saavutettavuudelle tule. Itsepalvelu on lisääntynyt ja tulee vielä jatkossakin vahvistumaan, mikä on elinehto kirjastojen palveluiden ja tehtäväkentän laajentuessa yli vallitsevien resurssien.

4.  Vuonna 2022 AKE-toiminnassa ja kirjastoissa valtakunnallisesti pohditaan paljon kirjastojen demokratiatyötä ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Mitä sinulle tulee mieleen sanaparista ”kaikkien kirjasto”?

Juuri kirjastojen saavutettavuus kaikkialla 24/7 sekä kotipalveluiden, lastenkirjastotyön ja digineuvonnan kaltainen toiminta tuo kirjaston kaikkien ulottuville kukin tarpeita vastaavasti. Kirjastojen poliittinen ja uskonnollinen puolueettomuus pitää kirjastolaitoksen kynnyksen matalalla ja katon korkealla, olematta minkään yksittäisen tahon äänitorvi.