Noora Oluikpe
Lahden AKE

Kirjastofillarointi 2023 kuvina: Riihimäki — Loppi — Karkkila

AKE Porvoon legendaarinen ja järjestyksessään jo viides kirjastofillarointi poljettiin Riihimäeltä Keravalle 24.–25.8.2023. Lahden AKE osallistui fillaroinnin järjestämiseen ja oli mukana matkassa Riihimäeltä Lopen kautta Karkkilaan. Koordinaattorit Hanna ja Pasi fillaroivat retkueen mukana yhdessä Porvoon AKE:n Jan Nyströmin ja Tiina Rajalan kanssa. Noora liittyi huolto- ja sometiimiin Porvoon Elina Kariojan seuraksi. Päivä sujui sulavasti vaihtelevissa sääolosuhteissa, aina auringonpilkahduksista Lopen metsän ukkoskuuroihin.

Kirjastofillarointi perustuu Cycling for Libraries-konseptiin, johon voi tutustua esimerkiksi Kirjastokaistan Cycling for Libraries ‑dokumentin avulla. Konsepti on suomalaisten Mace Ojalan ja Jukka Pennasen ideoima. Kansainvälisiä kirjastofillarointeja on järjestetty useina vuosina. Kirjastofillaroinnissa joukko kirjastojen työntekijöitä kokoontuu ja tutustuu pyöräillen uusiin kirjastoihin. Samalla verkostoidutaan uusien työkavereiden kanssa ja jaetaan kokemuksia. Kirjastofillaroinnissa yhdistyykin verkostoituminen, koulutuspäivä, opintoretki ja työhyvinvointi innostavalla tavalla.

Päivämme alkoi Riihimäen kirjastolta aamupalan merkeissä. Kirjastonjohtaja Niina Honko ja Porvoon AKE toivottivat fillaroijat tervetulleiksi. Aamupalan lomassa käytiin pieni esittelykierros. Osallistujia oli mukana laajalta alueelta Uudeltamaalta, Kanta-Hämeestä ja Päijät-Hämeestä. Esittelykierroksen jälkeen siirryimme Niinan vetämälle kirjastokierrokselle Riihimäen kirjaston kauniisiin, peruskorjattuihin kirjastotiloihin. Lahden ja Porvoon AKE jäivät jumiin digistudioon green screenin ja ring lightin väliin ottamaan iloisia ryhmäkuvia.

Riihimäen kirjaston alakerta on käytettävissä omatoimisesti. Omatoimiaikana käytössä ovat kirjaston alakerran aineistot, lehtisali, ryhmätyötilat, asiakastietokone e‑lehtien lukemiseen sekä langaton verkko. Lisäksi on mahdollista noutaa varauksia. Yläkerta ei ole käytettävissä asiakkaille omatoimiaikana. Fillarointiporukka ihasteli kirjaston mukavaa tunnelmaa sekä isoa, kauniisti esilläolevaa kokoelmaa.

Riihimäen kirjaston yläkertaa koristavat suuret, vehreät kasvit sekä palvelutiskin yläpuolelle kattoon maalattu upea muraali. Yläkerrassa sijaitsevat lasten ja nuorten osasto, aikuisten osasto sekä musiikkiosasto. Tila on akustisesti onnistunut, sillä paikalla oli fillarointiryhmän lisäksi myös koululaisryhmiä, mutta ryhmien aiheuttama häly ei kuulunut kirjaston tiloissa puolelta toiselle.

Kirjastokierroksen jälkeen oli aika lähteä matkaan. Vuoden 2023 kirjastofillarointiin osallistui noin 20 kirjastolaista, joista suurin osa polki koko kahden päivän lenkin. Joukkoja johti vankalla kokemuksella Cycling for Libraries ‑konkari Leila Juusola Porvoosta. Hän oli kesän aikana ehtinyt myös koepolkea eri reittivaihtoehtoja ja reittivalinnat olivatkin erittäin toimivia ja kauniita. Mukana oli muitakin kansainvälisiin pyöräilyihin osallistuneita, kuten Lahden kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Tuija Jerndahl sekä Keudan kirjastoalan ammattitutkintojen opettaja Salla Erho. Reissuja muisteltiin lämmöllä sateesta ja ylämäistä huolimatta.

Pyöräilijöitten lähdettyä polkemaan kohti Loppea Noora ja Elina suuntasivat täydentämään huoltoauton juomavarastoja. Aamupalalle tilatut hedelmät ja haetut virvokkeet maistuivatkin pyöräilijöille ensimmäisellä huolto- ja lepotauolla. Huoltoaseman pihalla riitti hetken kuhinaa, kun pyöriä ja pyöräilijöitä huollettiin. Jan kiinnitti myös Tiinan kypärään Go Pro ‑kameran, mikä aiheutti hilpeyttä. Pienen pysähdyksen jälkeen matkaa jatkettiin pätkä valtatie 54:n vartta ohituskaistaa ylämäkeen, kunnes päästiin kaartamaan turvallisemmille hiekkateille.

Huoltojoukot eksyivät pyöräilijöistä peltomaisemien ja metsien lomassa. Iloinen kulkue kuitenkin saapui Lopen kirjastolle aikataulujen mukaisesti noin kahdessa tunnissa Riihimäeltä lähdön jälkeen. Mittarilukemana oli tässä vaiheessa 24 kilometriä. Loppi on 7700 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä. Lopen kirjasto on ollut marraskuusta 2020 alkaen osa Ratamo-kirjastoja, joka kirjastokimppana yltää sekä Lahden että Porvoon AKE-alueelle. Kanta-Hämeen puolella ovat Lopen lisäksi Riihimäki ja Hausjärvi, Uudenmaan puolella Hyvinkää ja Nurmijärvi.

Lopen kirjastonjohtaja Mirka Riento toivotti fillaroijat tervetulleiksi ja esitteli Lopen kirjastoa, jonka hyvin toimiva ilmastointi ilahdutti pyöräilijöitä. Henkilöstö kehui, että kirjastossa on mukava myös työskennellä kesäisin! Mirka esitteli erityisesti Oma Hämeen eli Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kanssa toteutettua Nepsy-nurkkaa. Oma Hämeen projektissa on toteutettu samantyyliset nurkkaukset kaikkiin Kanta-Hämeen kirjastoihin. Materiaaleja ja lainattavia välineitä on saatu Oma Hämeen projektin kautta ja lisäksi kunnat ovat lahjoittaneet kirjastoille sopivia kasseja. Kirjastot tarjoavat tilan nurkkaukselle ja vievät kassit kirjastojärjestelmään, jotta välineitä käyttöohjeineen voi lainata. Nepsy-nurkan viereen oli ripustettu kaunis sateenvarjosta ja poistolevyistä koottu valaistu taideteos.

Lopen kirjaston näyttelytilassa oli esillä hienoa poistokirjataidetta. Fillaroijat istuivat hetkeksi alas kuuntelemaan Riihimäen Niinan esitystä Ratamo-kirjastojen Puhu poliitikolle ‑demokratiahankkeesta. Hanke on jo edennyt pitkälle, sillä se käynnistyi alkuvuodesta 2022. Paljon on myös saatu aikaiseksi, vaikkei matka ole ollut aivan mutkaton. Hankeaikana on kuitenkin saatu vietyä demokratiatyötä myös osaksi kirjastojen arjen käytäntöjä. Esimerkiksi rekrytointien yhteydessä tehtävänkuviin on saatettu lisätä demokratiatyön sisältöjä.

Kirjastolla järjestetyn koulutussisällön ja maittavan lounaan jälkeen oli aika jatkaa matkaa. Lopen mittakaavassa valtavan kokoinen lounasseurueemme ruuhkautti paikallisen ravintolan sen verran pahasti, että aikataulusta oltiin myöhässä noin puolisen tuntia. Ensimmäinen sadekuuro kuitenkin ehti mennä ohi odotellessa, mikä ilahdutti osallistujia. Kaukaiset jyrähdykset kuitenkin saattelivat kulkueen matkaan ja ensimmäisellä tauolla synkän korven keskellä vedettiinkin jo kiireen vilkkaa sadevaatteita päälle. Sitten hanat aukesivat ja taivas salamoi hetken metsän pimeydessä. Tunnelma oli tiivis ja märkä.

Matka ihastuttavaan taukopaikkaan ei kuitenkaan onneksi ollut pitkä. Café Lättis oli mitä mainioin puolimatkan krouvi Lopen ja Karkkilan välimaastossa Pilpalassa rosoisten asfalttiteiden varrella. Pyöräilijöiden kulkueen ohi huristi kahvilan mutkassa poliisimoottoripyörien letka. Huoltotiimin ensimmäinen ajatus oli, että Googlen kartassakin ruuhkana näkyvät pyöräilijät olivat herättäneet virkavallan kiinnostuksen. Kahvilanpitäjä tiesi kuitenkin kertoa, että poliisit moottoripyörineen olivat matkalla koulutuspäivään Räyskälään. Läpimäräksi kastunut seurue nautti rauhassa lämpimistä juomista ja kakuista. Kahvilan junanpillin saattelemana lähdettiin hymyssä suin matkan viimeiselle neljännekselle, mittarilukeman lähestyessä 40 kilometriä.

Päivän viimeinen, pikainen pysähdys tapahtui Tuorilan VPK:n pihalla, josta matkaa Karkkilan kirjastolle oli enää neljä kilometriä. Puheensorina ja hersyvä nauru kuuluivat jo kaukaa retkueen rullatessa kohti huoltojoukkoja. Tässä kohtaa matkaa fillaroijat pohdiskelivat, että 55 kilometrin polkeminen tuntuukin yllättävän pitkältä matkalta. Toisaalta päivä tuntui kuitenkin kuluneen aivan liian nopeasti. Ilmeisesti pitkän polkemisen jälkeen tulee piste, jossa tuntuu, että matkaa voisi jatkaa loputtomiin. Osalla alkoi kuitenkin jo nousta hikikarpalot otsalle ajatuksesta, että aamulla matka jatkuu — ja vieläpä 70 kilometrillä aina Keravalle saakka.

Karkkilan kirjastolle fillarikulkue saapui Vihdin kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajan Taneli Kolppasen johdattelemana, jolle reitti oli Lukki-kirjastojen yhteisten kokousten myötä tuttu. Karkkilan kirjasto sijaitsee suojaisassa paikassa vanhalla tehdasalueella, hieman piilossa vehreän kasvuston lomassa. Pihapiiri on valtavan tunnelmallinen, jopa satumainen punatiilisen, arkkitehtonisesti kauniin tehdasrakennuksen kera. Kirjaston sijainnista on päätetty 1980-luvun loppupuolella tavoitteena sitoa tyhjenevä tehdasalue kaupunkikeskustaan. Karkkilan kirjaston historia on mielenkiintoinen.

Kirjastonhoitaja Eeva Nikander toivotti fillaroijat tervetulleiksi Karkkilan kirjastoon ja veti esittelykierroksen vuonna 1992 kalustetussa kirjastotilassa. Toimittaja Eero Kulla Karkkilalainen-lehdestä saapui myös paikalle ja kirjoitti fillaroinnista uutisen 30.8.2023 julkaistuun lehteen (sivulla 14). Päivä sai pyöräilijöitä ilahduttaneen päätöksensä, kun joogaohjaajanakin toimiva kirjaston työntekijä Outi Heiniö veti ryhmälle kirjastojoogahetken. Hän vetää kirjastojoogaa myös asiakkaille. Noin kerran kuukaudessa maanantaisin Karkkilan Kirjastogalleriassa pääsee ilmaiseksi ammattilaisen joogaoppiin.

Rauhoittavan laskeutumisen jälkeen oli aika siirtyä kauniiseen majapaikkaan Karkkilan Tehtaan hotelliin, josta seurueelle oli varattu Bremerin talo. Huoneisiin asettumisen jälkeen iltaa jatkettiin jutustellen ja tarjolla oli maittavaa kasvisruokaa kaikille osallistujille. Rantasauna oli lämpimänä koko illan ja saunomassa käytiin pienempinä ryhminä ruokailun ja seurustelun lomassa. Illan hämärtyessä Hannan huoltojoukot kävivät hakemassa lahtelaisten pyörät pakettiautolla takaisin Lahteen ja pyöräilijät palasivat autokyydillä perässä. Lahden lähikirjastojen Sonja Launonen jäi polkemaan vielä toiseksikin päiväksi. Hieman ilta kymmenen jälkeen sumuisessa kesäyön horisontissa siinsivät Lahden mastot. Totesimme päivän olleen kaiken vaivan arvoinen.

Teksti: Noora Oluikpe
Kuvat: Noora Oluikpe ja Hanna Pitkänen

Lue lisää kirjastofillaroinnista ja myös sen toisesta päivästä Porvoon AKE:n artikkelista:
Ylämäki, alamäki, kirjastoon! – Viides kirjastofillarointi poljettiin iloisissa tunnelmissa