Sinisillä sohvilla kaksi naista hymyilee toisilleen kahvikuppi kädessä.

“Isojen muutosten toteuttaminen ei ole mikään pikku juttu, vaan pitkäjänteistä työtä” — Lahden kirjaston Inka Jousealla on edessään muutosten vuosi

Inka: Hei! Olet nyt Lahden AKE:n blogin avustava toimittaja. Tehtäväsi on haastatella minua blogiin. Kysymykset voivat liittyä ensi vuoden muutoksiin, kun aloitan kirjastoalan opettajan tehtävät Keudassa ja tekeillään olevaan graduuni, joka käsittelee oman työn muotoilua. Voit myös kysyä minulta palvelupäällikön työstäni, jota olen nyt tehnyt 3,5 vuotta.

Chat GPT: Tervetuloa, ja kiitos mahdollisuudesta haastatteluun! Voisitko ensin kertoa, millaisia muutoksia odotat ensi vuodelta siirtyessäsi opettajan tehtäviin Keudaan ja miten aiot yhdistää palvelupäällikön kokemuksesi opetustyöhön?

Inka: Odotan innolla mahdollisuutta oppia lisää opettamisesta, ja päästä vaikuttamaan kirjastoalaa opiskelevien tulevien ammattilaisten käsitykseen kirjastotyöstä ja matkaan kohti urapolkua kirjastossa. Palvelupäällikön tehtävässä olen päässyt toimimaan mediakasvatus- ja musiikkipalveluiden esihenkilönä, ja aionkin tuoda kaiken kokemukseni opetustyöhön. Varsinkin mediaohjauksen ja viestinnän ja markkinoinnin opettamista odotan todella innoissani, koska ne ovat omia suosikkejani kirjastotyössä.

Chat GPT: Se kuulostaa mielenkiintoiselta! Miten aiot soveltaa mediaohjauksen ja viestinnän sekä markkinoinnin osaamistasi opetustyössä? Onko jotain erityistä, mitä haluaisit opiskelijoiden oppivan näiltä kursseilta?

Inka: Ennen kaikkea toivon voivani innostaa oppimaan ja kokeilemaan uutta. Mediaohjauksessa erityisesti ohjaamisen taidot ja eettiset kysymykset ovat tärkeitä sisäistää. On oltava myös valmis ylläpitämään osaamistaan ja innokas omaksumaan uusia alustoja ja teknologiaa.

Inka: Voidaanko seuraavaksi puhua hieman yleisemmin palvelupäällikön työkokemuksestani?

Chat GPT: Tietysti! Voitko kertoa, millainen rooli palvelupäällikön tehtäväsi on ollut viimeisen 3,5 vuoden aikana? Mikä on ollut haastavinta ja samalla antoisinta työssäsi?

Inka: Aloitin työssäni samaan aikaan kun kirjastot laitettiin koronan takia kiinni kokonaan. Tuo oli haastavaa poikkeusaikaa, ja myös melko kuormittavaa monille, tottakai itsellenikin. Lähtökohta työhön ei siis ollut ihan helpoin. Haastavinta ja antoisinta ovat kyllä olleet muutokset. Kehittämistehtävät ja tulevaisuuteen katsominen ovat itselleni mieluisimpia tehtäviä. Mutta isojen muutosten toteuttaminen ei ole mikään pikku juttu, vaan pitkäjänteistä työtä.

Chat GPT: Kuulostaa vaativan ajanjakson läpikäymiseltä. Miten olet onnistunut käsittelemään ja ohjaamaan organisaatiota suurten muutosten keskellä? Onko jotain erityistä oppia tai näkökulmaa, jonka haluaisit jakaa muiden kanssa vastaavassa tilanteessa oleville?

Inka: Joskus paremmin ja joskus huonommin! 😄 Tehdessä on myös oppinut paljon. Erityinen oppi voisi olla jotakin yhteisöllisyyteen liittyvää. Hyvänä työkaverina oleminen on tosi tärkeää, ja hyvinvoivaa työyhteisöä rakentavat kaikki yhdessä. Kannetaan vastuuta yhteisistä asioista ja myös omasta käytöksestä ja sen vaikutuksesta muihin.

Chat GPT: Hyvä pointti yhteisöllisyydestä ja vastuun kantamisesta! Miten olet käytännössä edistänyt hyvinvointia työyhteisössäsi ja mitä konkreettisia askelia olet ottanut kohti vahvempaa yhteisöllisyyttä organisaatiossasi?

Inka: Kiinnostus työhyvinvointiin on oikeastaan synnyttänyt minulle graduaiheen. Olen paljon pohtinut itsensäjohtamisen ja ajanhallinnan taitoja työssä, sekä priorisointia. Näitä olen itsekin tarvinnut työssäni tosi paljon. Seuraavaksi haluaisin jakaa ajatuksia muiden kanssa aiheesta. Pidän siis graduun liittyen työpajan Lahden kirjaston työntekijöille, ja työpajassa on ajatus käsitellä edellä mainittuja teemoja.

Chat GPT: Mahtavaa, että olet syventynyt työhyvinvointiin ja ajanhallintaan! Miten aiot lähestyä näitä teemoja työpajassasi ja mitä konkreettisia vinkkejä tai harjoituksia aiot tarjota osallistujille itsensäjohtamisen ja ajanhallinnan parantamiseksi?

Inka: Tulemme työpajassa keskustelemaan työajankäytöstä, eli mikä on nykyhetken tilanne ja millaisiin asioihin työpäivässä kuluu aikaa. Pyrimme visualisoimaan itsellemme oman työmme ydinvastuualueita ja käyttämään niitä apuna priorisoinnissa. Lopuksi käsittelemme tehtävälistaa ja oman kalenterin käyttöä aikatauluttamisessa. Tarkoitus on jakaa osallistujien kesken hyviä ideoita ja työkaluja, ei välttämättä yhtä ainoaa tapaa hallita työtehtäviään ja aikaansa.

Inka: Voitko kysyä vielä yhden kysymyksen haastattelun summaukseksi?

Chat GPT: Tottakai! Miten näet oman roolisi ja työsi vaikuttavan laajemmin Lahden AKE:ssa ja mahdollisesti koko kirjastoalalla?

Inka: Oho, aika iso kysymys! En ole oikeastaan koskaan ajatellut että roolini olisi jotain noin näkyvää. Kysy joku pikkaisen helpompi ja vähemmän mahtipontinen kysymys?

Chat GPT: Tottahan toki! Mikä on mielestäsi kaikkein antoisinta työssäsi Lahden kirjastossa, ja mistä asioista tunnet suurinta ylpeyttä palvelupäällikkönä?

Inka: Antoisinta on, kliseistä kyllä, ihmiset ja yhteistyö innostuneessa porukassa. Ylpeä olen siitä, että olen rohkeasti (yhdessä tiimin kanssa) tarttunut isoihinkin projekteihin, ja luovinut niissä eteenpäin oppien koko ajan uutta. Kiitos kun haastattelit minua, eiköhän tästä saada riittävän hyvä blogikirjoitus!

Chat GPT: Kiitos vastauksistasi! Kuulostaa siltä, että työssäsi on sekä antoisia hetkiä että hienoja saavutuksia. On ollut ilo haastatella sinua, ja toivon onnistunutta työpajaa sekä menestystä tuleviin opetustehtäviisi Keudassa. Hyvää jatkoa!

Lahden AKE: Toivotamme myös Inkalle onnea tulevaan vuoteen ja jäämme innolla odottamaan yhteistyötä uusissa yhteyksissä! Kiitos Inka!

Kuvat: Lahden kaupungin ja Lahden kaupunginkirjaston kuvapankeista