Haminan pääkirjasto sai tilauudistuksen myötä kauniit, toimivat ja monipuoliset tilat
Teksti ja kuvat: Kirjastopalvelujen esimies Laura Korhonen, Haminan kaupunginkirjasto
Haminan pääkirjaston tiloja on uudistettu lähes puolentoista vuoden ajan, ja uudistettujen tilojen avajaisia vietettiin kesäkuun alussa.
Haminan pääkirjaston tilauudistus lähti alkujaan tarpeesta laajentaa lastenosastoa ja saada lapsille ja nuorille viihtyisät tilat. Lisäksi kirjastoa haluttiin modernisoida ja uudistaa entistä paremmin kuntalaisten tarpeita ja nykyajan ja tulevaisuuden kirjaston palvelutarpeita vastaaviksi. Haminassa kirjasto nähdään kaikkien kuntalaisten yhteisenä olohuoneena, josta löytyy jokaiselle jotakin — on se sitten lukemista ja muuta lainattavaa tai tilojen hyödyntämistä oleskeluun, harrastamiseen, työskentelyyn tai kokoustamiseen.
Kuntalaiset pääsivät esittämään ajatuksiaan ja toiveitaan tilauudistukseen liittyen alkuvuoden ‑22 aikana. Toiveissa nousivat esiin muun muassa viihtyisämpi lastenosasto, riittävä määrä hiljaista työskentelytilaa, kahvila, sohvaryhmät ja muut viihtyisät istuskelupaikat sekä monipuolinen kokoelma.
Uusia tiloja
Tilauudistuksen myötä lastenosastoa laajennettiin lähes puolella, ja uudelle lastenosastolle tehtiin lapsille viihtyisiä oleskelu- ja lukupaikkoja. Nuorille sisustettiin oma oleskelunurkkaus. Hiljaisiksi työskentelytiloiksi hankittiin kaksi Vetrospacen lasikoppia, toinen 1–6 ja toinen 1–12 hengelle. Lehtisali muutti kirjaston etuosasta kirjastosalin perälle, jonne rakennettiin entisiin henkilökunnan tiloihin valoisa ja avara uusi lehtisali sekä kahvilatila. Kahvilaan haetaan parhaillaan kahvilatoimijaa. Lehtisalista ja kahvilasta pääsee parvekkeelle, johon on lähiviikkoina tulossa istumapaikat kymmenelle hengelle.
Kirjaston perältä löytyy myös 19-paikkainen hiljainen työskentelytila, jossa voi esimerkiksi opiskella ja lukea. Tilaa voi käyttää myös kokoustilana, ja sieltä löytyy liikuteltava Artome M10 ‑esitystekniikka. Lisäksi eri puolille kirjastoa on lisätty viihtyisiä istuskelu‑, oleskelu- ja lukupaikkoja. Yhtenä suurimmista muutostöistä kirjastoon rakennettiin hissi, jolla pääsee kulkemaan esteettömästi kirjastosalin ja kirjaston alakerrassa sijaitsevien Kirjastogallerian, soitonharjoitteluhuoneen ja kahden hiljaisen työskentelytilan välillä. Ennestään kirjastosta löytyy noin 80-paikkainen Kasper-sali, joka toimii monipuolisena tapahtuma‑, luento- ja näyttelytilana.
Työtä ja sen tekijöitä
Tilauudistuksen muutostöistä vastasi Haminan kaupungin kiinteistöpalvelut, jotka tekivät pienellä porukalla ison urakan, sillä uudistustyöt vaativat muun muassa seinien purkamista ja uusien väliseinien rakentamista. Myös kirjaston henkilökunnalta vaadittiin melkoista joustoa, sillä parin viikon sulkua lukuun ottamatta työskentelimme koko ajan remontin keskellä. Henkilökunta myös hoiti itse kaikkien hyllyjen tyhjennyksen 1400 muuttolaatikkoon ja hyllyjen uudelleen täytön, kun hyllyt oli tyhjennettävä niiden uudelleensijoittelua varten.
Tilauudistuksen suunnittelusta ovat vastanneet yhteistyössä kirjaston henkilökunta, lappeenrantalainen suunnittelutoimisto CDM ja Isku Interior. Myös haminalainen kuvataitelija Varpu Eronen on ollut tärkeässä roolissa lastenosaston suunnittelussa ja toteutuksessa: Varpu on suunnitellut ja maalannut lastenosastolle ihastuttavan seinämaalauksen, kuvittanut kaupungin puusepän lastenosastolle rakentaman katsomon ja valinnut yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa seinämaalaukseen sopivat matot ja istuintyynyt.
Allekirjoittanut on viimeisen reilun vuoden aikana oppinut lähes asiantuntijaksi erilaisten kankaiden ja kalustemateriaalien suhteen. Sain ilon ja kunnian vastata lähes kaikesta kalustesuunnittelusta muutamaa istuinryhmää lukuun ottamatta yhteistyössä Iskun kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena kirjaston aikuistenosastolle saatiin Hangaround-keinu, joka on ollut koko tilauudistuksen eniten kehuja, kysymyksiä ja hämmästelyä herättänyt uudistus. Hangaroundissa viihtyvät lapset keinumassa, nuoret lukemassa ja aikuiset lukemassa tai keskustelemassa. Lisäksi ideoimme muun muassa lastenosastolle istuintyynyt, jotka ovat kätevästi magneetilla kiinni kirjahyllyjen päädyissä — siitä lapset saavat ne otettua halutessaan käyttöön.
Vihdoin se on valmis: avajaisviikon toimintaa
Avajaisviikon aikana kesäkuun alussa kirjastossa oli monenlaista ohjelmaa: kirjaston maskotit Helmeri-pöllö ja Tuovi-toukka olivat kutsuneet lasten pehmolelut yökylään kirjastoon ja Kymen seudun musiikkiopiston opiskelijoista koostuva Sonus Trio esiintyi kirjastosalissa. Lisäksi viikon aikana oli kakku- ja kahvitarjoilu, ohjattuja tilaesittelyjä, pop up ‑kahvila ja kirjastopalveluiden ja avoimen varhaiskasvatuksen yhdessä järjestämä satukahvila ja kennelliiton lukukoiratoiminnan esittelyä. Kirjastolla oli myös mahdollista jättää palautetta tiloista, ostaa poistoaineistoa ja osallistua arvontaan, jossa yksi onnekas voitti itselleen paikallisen konditorian lahjoittaman täytekakun.
Haminan kirjastoissa käynnistyy syksyllä Kirjasto keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana ja osallisuuden edistäjänä ‑hanke, jonka puitteissa kuntalaiset ja päättäjät pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista, ennalta sovituista kunnalliseen päätöksentekoon, Haminaan ja haminalaisuuteen liittyvistä aiheista. Avajaisviikon aikana kuntalaisilta kerättiin aihe-ehdotuksia näihin tilaisuuksiin.
Kirjaston asiakkaat ovat saaneet kesäkuun alusta alkaen jättää palautetta tilauudistuksesta. Palaute on yksinomaan positiivista. Kehuja on tullut erityisesti tilojen avaruudesta ja valoisuudesta, hiljaisista työskentelytiloista, uudesta lastenosastosta, värimaailmasta sekä mukavista ja kauniista kalusteista.