Kirjaston lastenosasto. Vasemmalla seinällä mielikirjapuu. Oikealla asiakaspalvelutiski, jonka takana työntekijä tietokoneella.
Marja Huuhtanen

“Etteks te voi jäädä tähän?” Lappeenrantalaiset viihtyvät Kirjastiinassa

Teksti ja kuvat: kirjastotoimenjohtaja Marja Huuhtanen, Lappeenrannan kaupunginkirjasto

Lappeenrannan pääkirjastoa peruskorjataan 2022–24 ja kirjasto palvelee väliaikaisissa tiloissa kauppakeskus IsoKristiinassa koko mittavan remontin ajan. Väliaikainen kirjasto nimettiin asiakkaiden ehdotusten pohjalta Kirjastiinaksi.

Valkoisissa hyllyissä on lasten kuvakirjoja. Taustalla pirteän punainen seinä, jolla on kirjoista tuttuja hahmoja, kuten Aku Ankka.

Peruskorjauksen sekä väistömuuton valmistelussa työtä kaikille

Lappeenrannassa kauan odotettu pääkirjaston peruskorjaus on käynnistynyt purku-urakalla, valmista pitäisi olla jouluksi 2024. Mittavan remontin alta kirjasto on väistänyt viereiseen kauppakeskus IsoKristiinaan, josta löytyi yli 2000 neliön vapaa liiketila. Väistö on toteutettu väliaikaisin rakentein ja vanhoin kalustein, suunnitteluun saatiin apua ALA Arkkitehdeiltä.

Muuttoon valmistautuminen alkoi syksyllä 2021 melkoisin poistoprojektein. Kokoelmien lisäksi täytyi käydä läpi koko kalustus sekä vuosikymmenten saatossa nurkkiin ja kellareihin kertynyt muu irtaimisto. Pelkästään muuttofirman kilpailutus tuntui vievän henkilöltä työvuoden, mutta lopputulos palkitsi ja saimme myhäillen seurata kirjojen ja hyllyjen iloista matkaa naapuriin. Kaikkea ei saatu mukaan, varastoaineistot sekä kotiseutukokoelma Carelican jouduimme pakkaamaan varastoon koko väistön ajaksi. Kommelluksitta ei suuresta urakasta selvitty, loppumetreillä kirjaston kookkaat valoteokset, satojen kilojen lasityö sekä mittava seinäreliefi joutuivat hukkateille. Nyt nekin ovat visussa tallessa ja projektia voi syystä sanoa onnistuneeksi.

Kuvan etualalla viherkasveja, joiden takana näkyy punainen sohvaryhmä. Taustalla ruskeita, korkeita kirjahyllyjä.

Asiakkaat tekevät elävän kauppakeskuskirjaston

Väistökirjasto avattiin yleisölle elokuun alussa ja käyttäjät ottivat sen heti ihastuksella vastaan. Uudessa ympäristössä vanhat hyllyt näyttävät yllättävän hyviltä ja ahtaammissa tiloissa toiminnot ovat toistensa äärellä. Haasteena kirjastossa on äänimaisema: väliaikaiset seinärakenteet eivät yllä tekniikkaa täynnä olevaan kattoon ja kaikki kantaa tilasta toiseen. Asiakas- sekä työtilojen akustiikkaa korjaillaan edelleen, mutta seuraavat pari vuotta luottamuksella voi jutella vain erillisissä tilamoduuleissa. Niitä on tavoitteena saada puolet lisää nykyisten kahden rinnalle.

Toisessa kerroksessa sijaitsevalle kirjastolle asetetut painorajoitukset herättivät huomiota mediassa. Kaikkiin hyllyihin on jätettävä 20 % vapaata tilaa ja yksittäisessä hyllyvälissä saa olla korkeintaan kahdeksan henkeä kerrallaan. Käytännön tasolla nämä säännöt eivät juuri ole vaikuttaneet kirjaston elämään ja hyllyissä riittää vapaata tilaa kansien esittelyyn.

Etualalla kortistolaatikosto, jonka päällä hylje- ja tikrupehmolelut. Taustalla valkoinen toimistokaluste, jonka päällä muun muassa tulostin ja jouluvalot. Taustalla punainen seinä ja seinäkello.

Asiakkailta pyydettiin avajaisten yhteydessä ehdotuksia väliaikaisen kirjaston kutsumanimeksi, onhan kaupungissa nyt yhtä aikaa kaksi pääkirjastoa. Kirjaston henkilökunta poimi ehdotuksista käyttöön Kirjastiinan, joka rimmaa liikekeskuksen nimen kanssa. Nimen käyttöä vasta harjoitellaan, mutta kirjasto on otettu aidosti omaksi. Nykyinen sijainti kauppakeskuksessa puhuttelee etenkin nuoria, jotka käyttävät tiloja ahkerasti opiskeluun sekä oleiluun.  Kaikessa on puolensa, tiedättehän?