201 800 euroa Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen kirjastojen kehittämishankkeille
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kymmenelle alueemme kirjastojen kehittämishankkeelle yhteensä 201 800 euroa valtionavustusta. Avustusta saivat Haminan, Hattulan, Heinolan, Imatran, Kouvolan, Lappeenrannan, Luumäen, Riihimäen ja Savitaipaleen kirjastot. Lappeenranta sai rahoitusta peräti kahteen eri hankkeeseen.
Onnittelut avustuksesta ja tsemppiä hanketyöhön alueemme kirjastoihin!
Kirjasto keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana ja osallisuuden edistäjänä (Haminan kaupunki, 25 000 euroa)
Hankkeen tarkoituksena on edistää kaikenikäisten kuntalaisten osallisuuden kokemusta, jalkauttaa päättäjiä kuntalaisten pariin ja lisätä avointa vuoropuhelua kunnallisesta päätöksenteosta sekä vahvistaa kirjaston roolia keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana. Hankkeen puitteissa kirjasto kutsuu kaupungin päättäjät tutustumaan kirjaston tiloihin ja palveluihin ja järjestää kaikissa kirjastopisteissä (ml. kirjastoauto) päättäjä tavattavissa ‑tilaisuuksia, joissa päättäjät jalkautuvat kirjastoon keskustelemaan kuntalaisten kanssa vaihtuvista kunnalliseen päätöksentekoon liittyvistä aiheista. Kirjasto myös järjestää kaikille kuntalaisille avoimen Erätauko-keskustelusarjan eri teemoista liittyen kaupungin palvelujen kehittämiseen.
Demokratiaa, duurisointuja ja Dallaspullaa (Hattulan kunta, 5 800 euroa)
Kuntapolitiikka, yhteiset asiat ja päätöksenteko aiheuttavat usein negatiivista liikehdintää ja tyytymättömyyttä kuntalaisissa. Päätökset vain ilmestyvät, eivätkä välttämättä edes kiinnosta useimpia, kuin vasta siinä vaiheessa kun oma lähikoulu on lakkautusuhan alla tai muusta itselle tärkeästä palvelusta ollaan luopumassa taloudellisten syiden vuoksi. Tästä syystä olisi tärkeää osallistaa kuntalaisia kaiken aikaa. Kuunnella. Tehdä yhteisten asioiden hoitamisesta yhteisöllistä, joka lisäisi tunnetta samaan suuntaan katsomisesta. Pelkkä poliittinen yksinpuhelu ei tähän riitä. Haluaisimme kokeilla mallia illoista, joissa käsiteltäisiin tärkeitä, ajankohtaisia asioita. Mukana olisi kiinnostavia vieraita, kulttuuria, kahvia ja pullaa.
Lukutaitoa tulevaisuuteen (Heinolan kaupunki, 20 000 euroa)
Hankeaikana Heinolan kaupunginkirjastolle kehitetään toimintamalli ja palvelu, joilla 1. parannetaan nuorten ja nuorten aikuisten kriittisiä ja vastuullisia medialukutaitoja, tiedonhankinnan ja sisällöntuotannon osaamista ja 2. tuetaan nykyisessä digitaalisessa ja alati muutoksen alla olevassa toimintaympäristössä nuorten ja nuorten aikuisten monilukutaitoja kohti työelämää, jatko-opintoja ja hyvinvoivaa kansalaisuutta. 3. Kehitetään yhteistyötä Heinolan toisen asteen oppilaitosten kanssa.
Kuvakirjoin kasvatettu — kuvakirjavinkkausta haastavista aiheista lasten kanssa työskenteleville (Imatran kaupunki, 12 000 euroa)
Hankkeella tavoitellaan pienten lasten kanssa toimivia henkilöitä. Tarkoitus on lisätä heidän tietouttaan lastenkirjallisuuden monipuolisuudesta ja erityisesti siitä, miten lastenkirjat auttavat vaikeiden elämäntilanteiden käsittelyssä. He myös kohtaavat sellaisia pienten lasten vanhempia, jotka eivät itse käytä kirjastoa. Näin he voivat välittää tietoa näiden lasten vanhemmille kirjaston tarjoamista aineistoista ja palveluista. Hankkeessa järjestetään kirjavinkkauksia kuvakirjoista lasten kanssa päivittäin tekemisissä oleville henkilöille. Apuneuvoksi laaditaan ja julkaistaan luettelo kaikesta saatavilla olevasta vaikeita aiheita ja tunnetaitoja käsittelevästä kuvakirjallisuudesta.
“Lukemalla jaksaa” — työikäisten lukemisen edistäminen (Kouvolan kaupunki, 32 000 euroa)
Hankkeen tavoitteena on aikuisten työikäisten lukemisen ja hyvinvoinnin edistäminen. Hankkeessa työikäiset pyritään tavoittamaan tarjoamalla yrityksille sekä työttömien ja kuntoutujien erilaisille ryhmille valmis toiminnallinen kokonaisuus. Kokonaisuus muodostuu elämyksellisistä, luovista ja voimauttavista kirjavinkkaus‑, pakopeli- ja sanataideosuuksista.
Lukeminen tukee hyvää elämää (Lappeenrannan kaupunki, 45 000 euroa)
Kirjastoilla on potentiaalia lisätä hyvinvointia heille, jotka eivät löydä lukemisen äärelle. Lukeminen tukee hyvää elämää ‑hanke kohdistuu lapsiperheisiin, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Hankkeessa lisätään ymmärrystä perheiden arjen haasteista sekä kohdennetaan olemassa olevia kirjastopalveluja tuen tarpeita vastaaviksi. Lapsiperheiden erityisyyden huomioivaa lukutaitotyötä kokeillaan osana Nicehearts ry:n ylläpitämän Yhteisötalon toimintaa. Yhteiskehittämisen, kokeilujen ja saadun palautteen pohjalta luodaan perheiden hyvinvointia tukevien kirjastopalvelujen malli, joka perustuu kumppaneiden osaamisen, yhteiseen asiakasymmärrykseen, palvelujen tuntemukseen sekä jaettuihin hyvinvoinnin edistämisen tavoitteisiin.
Siekin osaat pelata! — pelikulttuuriin tutustumista sosiaalisesti saavutettavassa tilassa (Lappeenrannan kaupunki, 18 000 euroa)
Lappeenrannan kaupunginkirjasto haluaa tutkia, mitä sosiaalisesti tavoitettava pelitila tarkoittaa, ja muokata Lauritsalan kirjaston kerhohuonetta kohti tätä päämäärää. Hankkeessa kerrotaan pelaamisesta, kehitetään pelitoimintaa ja siihen soveltuvaa tilaa sekä lisätään henkilökunnan valmiutta palvella asiakkaita pelaamiseen liittyvissä asioissa. Pelitietous koetaan jo osaksi yleissivistystä, vaikkei pelaaminen ole kaikkien saavutettavissa. Toiminta kohdistetaan erityisesti ihmisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta konsolipelaamisesta. Hanke järjestää pelikasvatusta, jossa pelitietoutta ja pelaamisen mahdollisuutta tarjotaan myös uusille ikä- ja kohderyhmille.
Jehu-karhun lukupolku (Luumäen kunta, 9 000 euroa)
Hankkeen aikana tarjotaan Luumäen kunnan esi- ja peruskoululaisille kokemuksia erilaisista medioista, sekä niiden tekemisestä. Ajatuksena on muun muassa vierailijoiden, pakohuonepelin ja toiminnallisten tarinapolkujen avulla tutustuttaa kohderyhmää esimerkiksi kirjojen sekä musiikin luomisprosessiin. Samalla annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus tutustua eri kirjallisuuden ja taiteen lajeihin, esimerkiksi kuvittajan työn kautta. Hankkeessa toteutetaan myös lukemisen edistämistä eskareiden ja alakoululaisten lukupolun, sekä yläkoulun lukukilpailun avulla.
Digilukutaitoa Riihimäelle (Riihimäen kaupunki, 20 000 euroa)
Riihimäen kaupungin digilukutaitohankkeen tavoitteena on tutkia ja kokeilla kirjaston, esi- ja perusopetuksen sekä muiden mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa yhteisiä toimintamalleja ja ‑tapoja edistää riihimäkeläisten monipuolisia lukutaitoja ja digihyvinvointia. Hankkeen tavoitteena on tutkia, kokeilla ja löytää Riihimäen toimintaympäristöön sopivia toimivia yhteistyömalleja ja kasvattaa lasten ja nuorten sekä henkilöstön osaamista monipuolisissa lukutaidoissa kuten esimerkiksi medialukutaidossa ja digilukutaidossa hyödyntämällä pelillisyyttä toiminnassa. Tavoitteena on myös rakentaa kansallisen lukutaitostrategian mukainen yhteinen polku, jossa kirjastolla on selkeä rooli ja tehtävä lukutaitojen edistäjänä ja mediakasvattajana.
Savitaipaleen kirjasto — sujuvasti saatavilla (Savitaipaleen kunta, 15 000 euroa)
Hankkeen tarkoituksena on käynnistää omatoimikirjasto Savitaipaleella. Kirjastoon hankitaan tekniikka, joka mahdollistaa asiakkaan omatoimisen asioinnin kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikirjastoon hankintaan lainaus-/palautusautomaatti, siihen liittyvät lisenssit ja ohjelmistot sekä turvallisuuden takaava tekniikka. Omatomiaika lisää kirjastopalvelujen saavutettavuutta ja mahdollistaa asioinnin kullekin sopivana ajankohtana. Tavoitteena on lisätä aukioloa aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin 25–30 tuntia viikossa.