Lapsi lukee kirjaa sängyllä.
Anna Heikkinen

Yleiset kirjastot ja hyvinvointi! Hyvä kirjastoammattilainen, mitä mieltä Sinä olet?

Yleisten kirjastojen laadukkaat palvelut, kokoelmat, tilat sekä ammattitaitoisen henkilökunnan tarjoama opastus vaikuttavat eittämättä monin tavoin kansalaisten hyvinvointiin. Soteuudistuksen myötä kunnissa pohditaan hyvinvointityön tehtäväkenttää, tavoitteita ja resursseja. Millaisia ovat — tai voisivat olla — yleisten kirjastojen yhteydet alle kouluikäisten lasten ja perheiden hyvinvointiin?

Opiskelen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa kulttuurihyvinvoinnin YAMK-opintoja. Opinnäytetyössäni tarkastelen yleisten kirjastojen palveluja hyvinvointia mahdollistavana toimintana. Tutkimusaineistoksi kerään yleisissä kirjastoissa työskentelevien näkemyksiä aiheesta. Tutkimus rajautuu yleisten kirjastojen palvelujen ja alle kouluikäisten lasten/lapsiperheiden hyvinvoinnin yhteyksien tarkasteluun. Opinnäytetyöni tilaaja on Lahden kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä.

Pyydän Sinua, kirjastovirkailija, kirjastonhoitaja, informaatikko, suunnittelija, esihenkilö tai kirjastonjohtaja, osallistumaan tutkimukseeni. Kutsu vastaamaan on avoin kaikille yleisissä kirjastoissa työskenteleville.

Kyselyyn vastaan anonyymisti. Valmis opinnäytetyö julkaistaan internetosoitteessa www.theseus.fi, josta se on vapaasti luettavissa. Tulokset julkaistaan siten, ettei yksittäisiä henkilöitä ole mahdollista tunnistaa vastauksista.

Ajassa, jota sävyttää huolipuhe lukutaidosta sekä monenlaisesta hyvinvointiin- ja osallistumiseen liittyvästä polarisoitumisesta, opinnäytetyöni tavoite on tuottaa näkökulmia ajankohtaiseen HYTE-keskusteluun, jossa lainalukujen tai kirjastokäyntien tilastointi ei anna kuvaa kirjastopalvelujen yhteydestä hyvinvointiin.

Vastaa kyselyyn! Kysely on avoinna 30.10.2022 asti.

Lämmin kiitos osallistumisestasi!

Vastaan mielelläni, jos Sinulla on kysyttävää opinnäytetyöstä tai siihen liittyvästä tutkimuskyselystä.

Lisätietoa

Anna Heikkinen
kulttuurihyvinvoinnin opiskelija
danhe020@edu.xamk.fi

Vastaan mielelläni, jos Sinulla on kysyttävää opinnäytetyöstä tai siihen liittyvästä tutkimuskyselystä.