”Vauhtia karusellissa riittää, pidä huivistas kiinni!” – eläkkeelle jäävän kirjastopalvelujohtajan terveiset

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 2.6.2021.

Teksti: Liisa Häyrinen, Heinolan kaupunginkirjasto

Mistä kaikki alkoi?

Yleinen historia, Suomen historia, yhteiskuntapolitiikka, kulttuuriantropologia, kansantaloustiede ja sosiologia. Siinä opinnot Joensuun yliopistossa ja pätkätöitä arkistossa ja yliopiston kirjastossa. Sitten muutto Heinolaan ja töitä kirjastosta ”juoksutyttönä” vuonna 1989. Vielä kirjastoalan opintoja Tampereella ja työpaikka erikoiskirjastonhoitajana Heinolassa varmistui. Eija Eskolan, Marja Malmisen ja Riitta Maajärven johdolla töitä ja sitten sijaisuuksia johtajien lähdettyä, kunnes kyllästyin sijaisuuksiin ja hain paikkaa kirjastotoimenjohtajaksi v. 2001.

Kirjasto muutti entiseen pankkiin torin reunalle 1999 ja siitä alkoi huima asiakasmäärien ja henkilökunnan lisäyksen nousu. Tavaraa meni lainaksi, niin että lähes kaikki saivat ranne‑, kyynärpää- ja niskavaivoja, kun kirjoja höylättiin lainaan ja palautetuksi. Yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa alkoi kasvaen ja saaden uusia muotoja. Turhauttavinta silloin ja edelleen on ollut päättäjille vakuuttelu toiminnan tärkeydestä ja yhteiskunnallisesta sekä terveydellisestä vaikuttavuudesta.

Kirjasto ja maailma muuttuu

Lukeminen joutui kamppailemaan uusien viihdykkeiden ja harrastusten kanssa. Iltasadut jäivät lukematta. Asiakasmäärät ja henkilökunnan määrä väheni, oli säästettävä. Samalla hankittiin automaatteja avuksi.

Sitten alkoi uudenlainen nousu, kun ryhdyimme järjestämään kirjailijavierailuja ja tapahtumia. Kimmo Ohtonen keräsi 250 henkeä seisomaan hyllyjen väliin ja Harry Potter ‑iltaan osallistui 550 henkeä. Seuraavalla viikolla Kauhujen ilta ylsi vielä 450 henkeen. Samalla tuumasimme, ettei näin voi jatkua. Järjestelyt ja huimat yleisömäärät olivat liikaa pienelle porukalle. Pari kuukautta siitä alkoi korona levitä Suomessa.

Nousuja ja laskuja

Siinä reilu kolmekymmentä vuotta lyhyesti. Nousuja ja laskuja, uutta tekniikkaa, ohjelmia, laajenevaa yhteistyötä, miljoonia asiakkaita. Parasta kaikessa positiivinen palvelu ja palaute. Kirjasto on hieno työpaikka, työskentely asiakkaiden, kollegojen ja erilaisten aineistojen parissa on eläväistä ja innostavaa. Päivät ovat hyvin erilaisia ja vaikka välillä kiire, riittämättömyys ja epätoivo iskeekin, niin kokonaisuudessa jäädään reilusti plussalle. Jatkuva koulutus on tärkeää. Työ opettaa paljon ja pitää todella kiinni maailman menossa. Vauhtia karusellissa riittää, pidä huivistas kiinni!

Heinäkuussa siirryn asiakaspuolelle nauttimaan palveluista. Jes, ihanaa. Pärjäilkää, yhteistyö on erittäin tärkeää joka suuntaan. Nautitaan kaikki kirjastojen palveluista. Kiitos, kirjasto!