Työharjoittelussa valmistui selkokielinen materiaali ”24 hyvää asiaa kirjastossa” Hämeenlinnan kirjastolle

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 29.1.2021 Lahden AKE:n sivulla sekä Myintegration-sivustolla.

Teksti: kirjastonhoitaja Sini Kiuas, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Kansikuva: Hämeenlinnan kirjasto

Työharjoittelija Said Mihli.

Said Mihli (kuvaaja: Ahmet Karayel)

Hämeenlinnan pääkirjastossa oli työharjoittelussa 2.–20.11.2020 kotoutumiskoulutuksen opiskelija Said Mihli, joka on valmistunut vuonna 2012 yliopistosta Turkissa. Jokainen kirjastossa harjoittelussa ollut opiskelija on ollut erilainen. Harjoittelijan koulutus ja suomen kielen taito vaikuttavat siihen, millaisia töitä harjoitteluaikana voi tehdä kirjastossa.

Esimerkiksi Said haki kirjaston asiakkaiden tekemiä kirjavarauksia hyllyistä ja käsitteli aineiston palautuksia. Hän osallistui suomen kielen kielikahvilaan. Hän teki kirjastonkäyttöön opastavan 24 hyvää asiaa kirjastossa ‑tekstisarjan selkosuomeksi ja turkiksi kirjastonhoitajan ohjauksessa. Sarjaa käytetään kirjastossa asiakkaiden omatoimisen kirjastonkäytön ohjaamiseen. Said otti valokuvia ja videoita edellä mainittuun sarjaan.

Said teki kirjastolle myös erilaisia kirjaston aineiston suosittelulistoja: hän esimerkiksi tutki nettikirjakauppoja ja valmisti turkinkielisen aineiston hankintaehdotuslistan, joka laitettiin Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta Helsinkiin Monikieliseen kirjastoon, joka auttaa kaikkia Suomen kirjastoja Suomessa harvinaisten kielten aineistojen saamisessa. Said laittoi listalleen 10 kauno- ja 10 tietokirjaa, joita Helsingin, Vantaan ja Espoon kirjastojen Helmet.fi-kokoelmassa ei vielä ole. Monikielinen kirjasto kiitti Saidia asiakaspalautteesta. Said myös valmisti Vanamokirjastot.fi-verkkokirjaston Turkki-aiheisista tietokirjoista luetteloa, jota kirjasto voi käyttää esimerkiksi itsenäisen näyttelyn tai jonkin tapahtuman oheisnäyttelyn rakentamiseen.

Joskus kirjaston kyvykäs harjoittelija voi päästä mukaan koulutukseen, joka on tarkoitettu kirjastolaisille. Said osallistui 10.11.2020 Lahden kaupunginkirjaston järjestämään Tietoa selkokielestä ‑koulutuspäivään. Hän myös opetteli, miten tehdä kaukopalvelutilaus Hämeenlinnan kirjastolle lomakkeelle ja tutustui Helmet.fi-verkkokirjaston aineistohaun kautta siihen, mitä turkinkielistä aineistoa Monikielisestä kirjastosta voi kaukolainata.

Hämeenlinnan lähikirjastoihin (Hauho, Renko, Tuulos, Lammi ja Kalvola) ja Hattulan pääkirjastoon Said tutustui seutukuljetusretkellä, jossa hän auttoi asiakkaiden kirjavarauslaatikoiden siirtämisessä pakettiautolla kirjastosta toiseen. Koska kirjastossa ja Saidin harjoittelussa oli kiire, häneltä jäi näkemättä, mitä kirjastoautojen tavallisina työpäivinä tapahtuu, tai seutukuljetusretkellä Janakkalan pääkirjastoon. Mutta seutukuljetuksen apumiehen työn kokeilu auttoi seutukuljettajaa, ja Said saattoi katsoa omin silmin, milten erilaisia Hämeenlinnan seudun isot ja pienet yleiset kirjastot ovat.

Yliopistokoulutus oli antanut Saidille valmiuksia hahmottaa isoja kirjastonkäytön kysymyksiä. Hän osasi oppia uutta tietoa ja jäsentää sitä ja tehdä yhteistyötä. Hänellä oli tietoteknistä osaamista, vaikka kielitaitotaso ei kirjastossa harjoittelun aikaan vielä riittänyt pääkirjaston asiakaspalvelun tehtävien kokeilemiseen. Mutta me Saidin harjoittelua ohjanneet kirjastolaiset olimme yksimielisiä, että hän soveltuisi hyvin kirjastoalan monipuolisiin työtehtäviin, jos päättäisi kouluttautua kirjastoalalle.

Isoin Saidin harjoitteluajan työ Hämeenlinnan pääkirjastossa oli siis keksiä ja kirjoittaa 24 hyvää asiaa kirjastosta ‑sarjaa kirjastonhoitajan ohjauksessa.

Koska nyt on korona, 15.2.2021 asti kirjastossa saa käydä vain nopeasti,  15 minuuttia kerrallaan.  Siksi vain osa Saidin sarjan 24 hyvästä asiasta toimii juuri nyt.

Katso PDF-liitteestä koko Saidin sarja, joka on kirjoitettu helpolla suomen kielellä eli selkosuomeksi.

Voit kokeilla sarjan osat 1,3,8, 10, 11, 12, 19, 20, 21, 23 ja 24, vaikka et voi juuri nyt oleilla Hämeenlinnan pääkirjastossa kuin 15 minuuttia kerrallaan.  Osaatko jo nauttia kirjastosta?

24 hyvää asiaa kirjastosta ‑sarja

Materiaalin toivotaan innoittavan muitakin kirjastoja tekemään omia selkokielisiä esittelyjä palveluistaan!

Said Mihli, Sini Kiuas: 24 hyvää asiaa kirjastossa.

Kirjaston kuulumisia tai hanke-esittely Lahdenake-sivustolle?

Oletko mukana kiinnostavassa projektissa, tai tapahtuuko kirjastossasi jotain, mistä haluaisitte kertoa muillekin kirjastoille? Vinkkaa siitä meille!