Työharjoittelija Soile Puttonen Lahden kaupunginkirjastossa.
Hanna Pitkänen

“Olen ehtinyt jo kiertää monella osastolla ja nähdä paljon erilaista arkea.” Työharjoittelussa kirjastossa

Teksti: Soile Puttonen, opiskelija, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kuka olet ja mitä teet Lahdessa?

Hei! Olen Soile Puttonen, kolmannen vuoden kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Olen työharjoittelussa Lahden kaupungin kirjastolla, aloitin täällä elokuussa ja lopetan tammikuun alkupuolella eli työharjoittelun pituus on 20 viikkoa. Nyt on jo yli puolet tästä ajasta mennyt ja olen ehtinyt jo kiertää monella osastolla ja nähdä paljon erilaista arkea yhden kirjaston sisällä.

Mitä olet tehnyt harjoittelusi aikana?

Tähän mennessä kiertämäni osastot ja paikat kiertojärjestyksessä: media- ja musiikkiosasto (2,5 viikkoa), lasten- ja nuortenosasto (2,5 viikkoa), Nastolan kirjasto (5 viikkoa) ja Kärpäsen kirjasto (muutama päivä), hankinta ja luettelointi (2 päivää), kotikirjastopalvelu (1 päivä), kirjastoautot (2 päivää) ja AKE (4 päivää).

Ja vielä edessä olevat osastot: logistiikka (2 päivää), lähikirjasto-hanke (1 päivä), viestintä (1päivä) ja aikuisten kirjallisuus- ja tietopalvelut (6 viikkoa).

Harjoitteluni on siis todella monipuolinen ja olenkin päässyt tekemään monenlaista. Mielenkiintoisinta on ollut se, kun on pikkuhiljaa alkanut hahmottamaan kokonaisuutta siitä, miten näin iso kirjasto toimii ja miten erilaisia tehtäviä yhteen kirjastoon mahtuu. Ja ihan vähän on ehkä itselleni selkiytynyt sekin mikä osasto tai millainen kirjasto kiinnostaa itseä eniten. Tosin ihan vähän vain.

Mitä luvassa harjoittelun jälkeen?

Harjoittelun jälkeen jatkuu opiskelu taas normaalisti. Harjoittelusta seuraava iso opintokokonaisuus onkin jo opinnäytetyö. Harjoittelun aikana olen nyt keksinyt jo pari ideaa mahdollisesta aiheesta, mutta täysin tarkkaa suunnitelmaa ei vielä ole sen suhteen. Myöskään valmistumisen jälkeistä aikaa en ole vielä sen tarkemmin suunnitellut, mutta todennäköisesti luvassa on työnhakua ja katsotaan sitten mihin se vie.