Punapuseroinen nainen lukee kannettavan tietokoneen ääressä kirjaa. Taustalla on kirjahylly.
Raija Hasu

Tuppa lukemaa ‑hanke käynnistyi lukutuokioilla yhteistyössä Kymsoten kanssa

Hanke ikäihmisten lukuharrastuksen ylläpitämiseen

Kouvolan ja Haminan kaupunginkirjastot saivat aluehallintovirastolta erityisavustuksen ikäihmisten lukuharrastuksen ylläpitämiseen. Tuppa lukemaa ‑hankkeen kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Hanke pyrkii erityisesti tavoittamaan kotona asuvat ikäihmiset, jotka eivät ole Kymsoten kotihoidon piirissä ja joilla on haasteita liikkua kirjastoon. Kohderyhmällä saattaa olla myös haasteita teknisten laitteiden kanssa ja esim. muistisairauksia. Hankkeessa kirjasto järjestää vuorovaikutteisia ääneenlukutuokioita helppokäyttöisten kuvapuhelinlaitteiden kautta. Hanke toteutetaan Kouvolan kaupunginkirjaston, Haminan kirjastopalveluiden ja Kymsoten yhteistyönä. Hankkeen aikana kartoitetaan, voidaanko toiminta laajentaa muihin Kymenlaakson kirjastoihin ja myös muille palveluille (esimerkiksi liikuntapalvelut, kulttuuritoimi, museotoimi, ym.).

Mitä hankkeelle kuuluu nyt?

Teksti: Raija Hasu, Kouvolan kaupunginkirjasto

“Hanke on nyt siinä vaiheessa, että luemme kerran viikossa 45 minuutin ajan Teamsin välityksellä Kymsoten kotipalveluasiakkaille ja erilaisille asumispalveluyksiköille. Mukaan ilmoittautuneita yksiköitä on kuusi.

Vuoden ensimmäisessä lukutuokiossa mukana oli neljä yksikköä ja 20 kuulijaa. Tämän Kirjastokeskiviikko-tapahtuman lukujärjestys on tehty helmikuun lopulle. Meidän pitää ennen sitä ja uuden jakson suunnittelua kysyä kuulijoiden kokemuksia ja palautetta.

Olemme nyt pitäneet näitä Kirjastokeskiviikkoja pareittain, koska pilotin aikainen suora vuorovaikutus kuulijoiden kanssa on nyt vaihtunut vai alku- ja loppuheipoiksi. Kokeilemme, miten kuulijat kokevat kahden lukijan välisen välirupattelun.

Joulukuu mentiin kokonaan jouluisilla teksteillä. Tammikuulle suunnitelmassa on kirjattuna talvisia tarinoita, kuunnelmia, talvinen liikunta ja eläimet. Helmikuussa luetaan erilaisia tekstejä avaruudesta, historian merkkihenkilöistä, ystävyydestä ja eri maiden kansantarinoita.

Lukijoita on neljä Kouvolasta ja kaksi Haminasta. Meillä on kiva yhteishenki, vaikkemme ole kertaakaan tavanneet toisiamme livenä. Suunnittelukokoukset ovat sujuneet hyvin etänä. Saamme halutessamme apua toisiltamme ja toisaalta saamme suunnitella lukemisvuorostamme oman näköisen. Nyt 13.1. tapaamme vihdoinkin kasvotusten koulutuspäivän merkeissä!! Olemme tilanneet esiintymis- ja äänenkäyttöopastusta. Olemme päättäneet hypätä syvään päähän ja videoimme lukunäytteitämme ja saamme palautetta ja opastusta.

Seuraavaksi meillä on mietinnässä Lämpiöön liittyminen ja lainattavat helppokäyttöiset tabletit.”

Lisätietoa hankkeesta

Raija Hasu
pedagoginen informaatikko
Kouvolan kaupunginkirjasto
raija.hasu(at)kouvola.fi