Kolme kirjastoautoa parkissa kirjaston aukiolla. Vasemmalla Tampereen Kosmos, keskellä Porvoon Felix ja oikealla taustalla Espoon välkky.
Hanna Pitkänen

Piha täyttyi upeista kirjastoautoista — Etelä-Suomen kirjastoautopäivä Lahdessa 7.6.2023

Teksti: Hanna Pitkänen

Kuvat: Hanna Pitkänen ja Johanna Kalliomaa

Etelä-Suomen kirjastoautopäivää vietettiin 7.6.2023 Lahdessa, aurinkoisen sään helliessä. Kirjastoautojen työntekijöiden ammattitapaamisen koulutusohjelmassa oli monipuolisesti asiaa turvallisuudesta, koulu- ja varhaiskasvatusyhteistyöstä sekä kaksikielistä kirjavinkkausta. Tärkeän osan ohjelmaan antoivat Lahden pääkirjaston ja teatterin väliselle alueelle parkkeeratut kirjastoautot, joita saapui paikalle 13. Ohjelmaan olikin varattu runsaasti aikaa tutustua kirjastoautoihin ja vaihtaa kuulumisia kollegojen kanssa.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Lahden ja Porvoon alueellista kehittämistehtävää hoitavat kirjastot, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Suomen kirjastoseuran kirjastoautotyöryhmä. Iso kiitos päivän järjestelyissä ahertaneille yhteistyökumppaneille sekä tietenkin kaikille osallistujille!

Esittelyssä kirjastoautot

Tästä artikkelista löydät esittelyt kirjastoautopäivässä vierailleista kirjastoautoista. Ilmoitetut tekniset tiedot on otettu Bussikirjasto.fi-sivustolta, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua suomalaisiin kirjastoautoihin. Kustakin autosta on ilmoitettu alla:

Rauman uusi kirjastoauto kuvattuna takaviistosta. Auton perässä lukeva, silmälasipäinen sammakkohahmo, ja kyljessä lukeva pupu, kukkia ja rakennuksia. Taustalla näkyy myös Louna-kirjastojen kirjastoauto, jonka perässä maisemakuvitus.
Rauman uusi kirjastoauto.

Rauman kirjastoauto

Rauman kirjastoauto sisältä, kolmen kuvan kollaasi. Vasemmassa kuvassa kirjahyllyjä ja automaatti. keskimmäisessä kuvassa kirjastoauton takaosassa olevat kuvakirjalaarit. Kuvassa oikealla asiakaspalvelutiski ja kirjahylly.
Rauman kirjastoauton sisäkuvia.

Tammelan kunnankirjaston ja Forssan kaupunginkirjaston yhteiskäyttöinen kirjastoauto Lunki

Tammelan ja Forssan Lunki-kirjastoauto sisältä, kolmen kuvan kollaasi. Vasemmassa kuvassa automaatti. keskimmäisessä kuvassa kirjastoauton takaosassa olevat kuvakirjalaarit. Kuvassa oikealla asiakaspalvelutiski ja kirjahylly.
Lunki-kirjastoauton sisäkuvia.

Helsingin kirjastoauto Stoori

Helsingin Stoori-lastenkirjastoauto on kuvitettu eläinhahmoilla ja kirjoilla, sekä mobiililaitetta pitelevällä ihmishahmolla. Väritys on pääväreiltään sini-vihreä. Kirjastoauton ovi on auki, ja autoa varjostaa aurinkolippa.
Helsingin kirjastoauto Stoori

Haminan kirjasto-/ monipalveluauto Päivänsäde

Haminan iloisen keltainen kirjasto auto, nimeltään päivänsäde. Kyljessä kuvitusta esimerkiksi Suomen lippu, pyörätuolissa oleva henkilö ja tyttö, joka puhaltaa saippuakuplia.
Haminan kirjasto-/ monipalveluauto Päivänsäde

Tampereen kirjastoauto Kosmos

Tampereen Kosmos-kirjastoauton kyljen kuvituksena vaalenpunainen lohikäärmehahmo violetilla pohjalla.
Tampereen kirjastoauto Kosmos

Porvoon kirjastoauto Felix (artikkelin kansikuvassa, keskimmäisenä)

Tuusulan kirjastoauto Kirre

Tuusulan kirjastoauto kirre kuvattuna sivulta päin. Sini-violetti-oranssin kyljen kuvituksena kettu, järvi, jossa ui joutsenia, ja isolla teksti KIRRE.
Tuusulan kirjastoauto Kirre

Heinolan kirjastoauto Sulka

Kaksi kuvaa Heinolan kirjastoauton kyljen kuvituksista, joissa aiheena ovat linnut ja maisema. Toisessa kuvassa taustalla Tuusulan Kirre-kirjastoauto, jossa kuvituksena pöllö.
Heinolan kirjastoauto Sulka ja taustalla Kirre — pöllö kuvitusteemana molemmissa.

Orimattilan kirjastoauto Olga

Neljä kirjastoautoa parkkeerattuna, keula kuvaajaan päin. Vasemmalta oikealle: Heinolan linnunsilmäkuvioinen Sulka-kirjastoauto, Orimattilan Olga, Hausjärven Fanny ja Nurmijärven Oiva-niminen kirjastoauto.
Heinolan Sulka, Orimattilan Olga, Hausjärven Fanny ja Nurmijärven Oiva.

Nurmijärven kirjastoauto Oiva

Nurmijärven kirjastoauto kuvattuna takaviistosta Lahden kaupunginteatterin pihalla. Kyljen kuvituksena iso valkoinen kirjastoauto-teksti petroolilla pohjalla. Kirjastoauton perässä kuvituksena lukeva hahmo.

Espoon kirjastoauto Välkky

Espoon kaupunginkirjaston tapahtuma-auto Välkyn konseptia on muokattu enemmän kaupungin eri toimijoille tarjottavan tapahtuma-alustan suuntaan päiväkotikäyntien ja kouluyhteistyön lisänä.

Kirjastoauto kuvattuna ulkoapäivän. Kyljessä kuvituksena kirkkaanvärisiä kirjaimia mustalla pohjalla.
Espoon kirjastoauto Välkky

Hausjärven kirjastoauto Fanny

Hausjärven keltainen Fanny-kirjastoauto kuvattuna etuviistosta.

Lahden kirjastoauto Pegasos

Lahden kaupunginkirjaston Pegasos-niminen kirjastoauto, jonka kyljen väritys on valko-sini-vihreä.