Pian vuosi monipalveluauton kyydissä Haminassa — miten on sujunut?

Teksti: Laura Korhonen, Haminan kaupunginkirjasto

Haminan kirjastopalveluille saapui syksyllä 2021 edellisen, hyvin palvelleen kirjastoauton tilalle kirjasto- ja monipalveluauto. Auton toimintojen suunnitteluun ja ulkoasuun osallistettiin sekä kirjaston henkilökuntaa että kuntalaisia. Kirjaston henkilökunta on saanut valita auton värityksen ja auton ulkoasun on suunnitellut ja toteuttanut haminalainen kuvataitelija Varpu Eronen henkilökunnan suunnittelun ja kuntalaiskyselyn pohjalta. Auton nimi Päivänsäde on valittu kuntalaisille järjestetyn äänestyksen perusteella.

Haminan kirjastoautonkuljettaja-virkailija Mirva Suurnäkki jouluisissa tunnelmissa.
Haminan kirjastoautonkuljettaja-virkailija Mirva Suurnäkki.

Kirjasto- ja monipalveluautossa työskentelee vakituisesti kaksi kirjastoautonkuljettaja-virkailijaa ja yksi kuljettaja-virkailija, jonka työajasta noin puolet on autossa ja loput pääkirjastossa. 

Kirjasto- ja monipalveluauto kiertää viitenä päivänä viikossa aamuisin ja aamupäivisin kouluilla ja varhaiskasvatusyksiköissä ja neljänä iltana haja-asutusalueilla tarjoten perinteisiä kirjastopalveluja. Haminan naapurikunnat Virolahti ja Miehikkälä ostavat kirjastoautopalveluja Haminalta, ja auto kiertää Kaakon kaksikon alueella kolmena päivänä kuukaudessa.

Kirjastoautotoiminnan lisäksi autoon ollaan parhaillaan kehittämässä erilaista monipalvelutoimintaa yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden, kuten kulttuuri‑, liikunta, museo- ja nuorisopalvelujen sekä työllisyysyksikön kanssa. Myös Kymsoten kanssa tehdään yhteistyöttä. Kymsoten on tarkoitus tuottaa autoon erilaisia terveyspalveluja, kuten terveys- ja ravintoneuvontaa, verenpaineenmittausta ja mahdollisesti myös rokotuksia. Lisäksi auto toimii ennakkoäänestyspaikkana. Autossa on äänieristetty ohjaamo, valkokangas ja videotykki.

Kirjastoauto sisältä.
Kurkistus kirjasto- ja monipalveluauton sisälle.

Kevään ‑22 aikana autossa on pilotoitu yhdessä nuorisopalvelujen kanssa monipalveluilta, jolloin autossa oli mahdollisuus pelata erilaisia pelejä ja keskustella nuorisotyöntekijöiden kanssa. Yhteistyössä Kymsoten kanssa autossa on järjestetty kaatumisseula. Kesällä on tulossa Päivänsäteen kesäkiertue, jolloin auto kiertää heinäkuun ajan kolmena päivänä viikossa haja-asutusalueilla tarjoten kulttuuri- ja liikuntapalveluja niille kuntalaisille, jotka eivät välttämättä pääse kaupunkiin palvelujen äärelle. Kesän kiertueella on myös huomioitu lapset ja nuoret, ja heille tarjotaan kulttuuripalvelujen toimesta monipuolista kesälomatekemistä lähellä kotia. Kesän aikana auto on mukana kaupungin tapahtumissa, kuten ensimmäisessä Hevoset Bastionissa ‑tapahtumassa kesäkuussa ja Hamina Tattoo ‑sotilasmusiikkifestivaaleilla heinäkuussa. Tällöin autossa myydään poistokirjoja ja esitellään kirjaston palveluja.

Syksylle on suunnitelmissa muun muassa monipalvelupäivä yhteistyössä Kelan ja kaupungin työllisyysyksikön kanssa sekä maaseutupalvelujen tarjonnan esittelyä. Monipalvelut ovat vielä pilotointivaiheessa, mutta kokeilujen kautta toiminnasta on tarkoitus tehdä säännöllistä ja tarjonnaltaan kuntalaisia ja erityisesti haja-asutusalueiden asukkaita monipuolisesti palvelevaa. Perinteiset kirjastopalvelut ovat kuitenkin tulevaisuudessakin auton tärkein ja keskeisin tehtävä.

Kirjastoauton takaosan kuvituksena lukeva lapsi ja kissa.
Auton ulkoasun on suunnitellut ja toteuttanut haminalainen kuvataitelija Varpu Eronen.

Monipalveluauto on ennen kaikkea ulkoasunsa takia herättänyt kiinnostusta, ja autoon onkin saatu monia uusia asiakkaita, kun kuntalaiset ovat tulleet pysäkille tutustumaan autoon. Myös auton osallistuminen kaupungin tapahtumiin on tuonut uusia asiakkaita kuluneen kevään aikana. Päivänsäde tuo nimensä mukaisesti piristystä päivään, ja hymyn niin kirjaston työntekijöiden kuin kuntalaisten huulille aina, kun auton näkee liikenteessä tai pysäkillä.