Mukaan satakielikuukauteen? Teemakuukautta voi juhlistaa monin eri tavoin

Teksti: Hanna Pitkänen

Satakielikuukausi 21.2.–21.3.

Satakielikuukausi on äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhliva jakso, jota vietetään Kansainvälisen äidinkielen päivän 21.2. ja Maailman runouden päivän 21.3. välissä. Monikielisyys näkyy erilaisten kohtaamisten, keskustelun, projektien, taiteen ja yhdessä tekemisen kautta.

Satakielikuukauden aikana haastetaan kaikki mukaan tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä kodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla, kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa.

Satakielikuukautta on vietetty Suomessa vuodesta 2015, eli vuosi 2024 on 10-vuotisjuhla! Satakielikuukauden koordinoiva taho on ollut vuodesta 2020 lähtien Monikielinen kirjasto yhteistyössä Kulttuuria kaikille ‑palvelun kanssa.

Miten Satakielikuukauteen voi osallistua?

Vinkit on poimittu Satakielikuukauden etäkahveilta, jotka järjestettiin 1.11.2023.

Viesti asiakkaille eri kielillä

Monikieliset aineistonäyttelyt

Aineistonäyttelyt Itäkeskuksen (kuvaajana Eija Klockars) ja Kuopion kirjastoissa.

Mukaan tapahtumajärjestäjäksi

Satakielikuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus. Mukaan ilmoitettuja tapahtumia ja hankkeita yhdistää se, että ne tavalla tai toisella huomioivat kielellisen moninaisuuden ja äidinkielen merkityksen.

Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi antamalla aiheeseen liittyviä lukuvinkkejä, järjestämällä aineistonäyttelyitä ja pitämällä monikielisiä satutuokioita. Museot voivat järjestää erikielisiä työpajoja, opastettuja kierroksia tai keskustelutilaisuuksia. Koulut voivat osallistua teemapäivin, näyttelyin, kutsumalla monikielisyyden asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta. Muutkin kulttuuritoimijat ovat tervetulleita osallistumaan vastaavanlaisella ohjelmalla.

Satakielikuukausi toteutetaan siihen osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan ja ilmoittaa tapahtuman julkaistavaksi Satakielikuukausi-sivuston kautta.

Voit osallistua myös jakamalla monikielisyyteen liittyvää aineistoa, kuvia, tekstejä tai pohdintoja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Satakielikuukausi #MultilingualMonth ja Satakielikuukauden Facebook-sivuilla. 

Esimerkkinä monikielinen satutunti

Ohjeita kaksikielisen satutunnin järjestämiseen ja vinkkejä sopivien teosten löytämiseen.

Ilmoita tapahtuma

Ilmoita tapahtumasi tällä lomakkeella 2.2.2024 mennessä. 

Tee monikielisyydestä jatkuvaa toimintaa. Esimerkki: Kuukauden kieli

Monikielisestä kirjastosta löydät valmiit tekstit 12 kielisiin julisteisiin: arabia, dari, hindi, japani, kiina, kurdi kurmanji ja sorani, persia/farsi, somali, thai, ukraina, urdu ja vietnam. 

Kuukauden kieli ‑konseptista lisää.

Lisätietoa/ Tag kontakt / Information

monikielinen.kirjasto@hel.fi