“Kirjastosta paikka, jossa demokraattinen päätöksenteko ja osallisuuden lisääminen on luonnollinen osa arkea” — Ratamo-kirjastojen Puhu poliitikolle ‑hanke

Teksti: Noora Tammilehto, Riihimäen kaupunginkirjasto.

Hei kaikille!

Olen Noora Tammilehto, Ratamo-kirjastojen uusi hanketyöntekijä Puhu poliitikolle -demokratiahankkeessa. Ratamo-kirjastoihin kuuluvat Riihimäen, Hyvinkään, Hausjärven, Lopen ja Nurmijärven kirjastot. Tehtäväni on luoda kirjastoihin uusia toimintamalleja, jotta demokratia ja osallisuus voisivat toteutua yhteiskunnassamme entistä paremmin.  Kun pro gradu ‑tutkielmani valmistuu tästä hankkeesta, niin valmistun hallintotieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta.  Edistän demokratian ja osallisuuden toteutumista myös luottamustehtävissäni, sillä olen Janakkalan kunnanvaltuutettu, Kanta-Hämeen maakuntavaltuutettu ja aluevaltuutettu.

Demokratia lähemmäs ihmisten arkea

Demokratia toimii vain, jos ihmiset luottavat toisiinsa, yhteiskunnallisiin instituutioihin ja päätöksentekijöihin. Maailmanlaajuisesti katsoen demokratian tila on heikentynyt viimeiset 15 vuotta. Äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät ovat tasaisesti laskeneet myös Suomessa. Tavoitteena on uudistaa ja vahvistaa demokratiaa niin, että kaikilla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa innostavan tulevaisuuden rakentamiseen. 

Hankkeen myötä tuomme siis demokratian lähemmäs ihmisten arkea. Visiona on tehdä kirjastoista paikka, jossa demokraattinen päätöksenteko ja osallisuuden lisääminen on luonnollinen osa kirjaston arkea. Me ihmiset tarvitsemme tunteen siitä, että olemme osa yhteisöä ja voimme vaikuttaa ympäröiviin asioihin. Osallisuuden lisääntymisen myötä myös koko asuinpaikka kokonaisuutena kokee positiivista nostetta. Vahva ja jatkuva yhteys asukkaiden ja kaupungin välillä luo luottamusta ja oma asuinpaikka koetaan myönteisemmin. Osallisuuden edistäminen on siis kirjastojen merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä.

Kohtaamisia ja koulutusta 

Olen tutustunut alueen jokaiseen kirjastoon ja teen suunnitelmia siitä, millainen toiminta juuri siihen kirjastoon sopisi, ja pilotoin erilaisia kohtaamisia esimerkiksi poliitikoiden kanssa. On tärkeää, että alueen poliitikot ovat tietoisia hankkeesta ja haluavat myös aktiivisesti osallistua tapahtumiin. Olen siis tärkeässä tehtävässä edistämässä yhteistyötä kaupunkilaisten, kirjaston työntekijöiden, viranhaltijoiden ja poliitikoiden välillä.

Työtehtäviini kuuluu myös kirjaston henkilökunnan kouluttaminen. Pitämäni osallisuus ja demokratiakoulutus alkoi Hausjärveltä ja maaliskuun aikana jokainen Ratamo-kirjaston työntekijä on päässyt kanssani pohtimaan osallisuus- ja demokratiatyön merkitystä kirjastoissa. Ensimmäinen järjestämäni tapahtuma on Politiikan päiväkahvit Hausjärvellä 25.2.2022. Silloin alueen poliitikoilla ja kuntalaisilla on mahdollisuus tavata toisensa rennon kahvittelun merkeissä. Sama tapahtuma järjestetään Lopella 16.3.2022.

Olen erittäin innoissani tästä työstä! Minun ja muiden kanssa pääset keskustelemaan kirjastojen demokratiatyöstä Demokratiatyö kirjastoissa – FB ryhmässä. Tervetuloa!

Terv. Noora