Kaikkien kirjasto -logo, eriväriset kädet.

Kaikkien kirjasto? Myöhästymismaksut lukemisen edistäjänä ja estäjänä

Teksti: mediakasvatuskoordinaattori Pasi Kangas, Lahden kaupunginkirjasto

Tänä vuonna Lahden AKEn toiminnan kattoteema on “kaikkien kirjasto”. Etäkahveilla ja koulutuksissa keskustellaan yhdenvertaisuudesta kirjaston arjessa eri näkökulmista. Kuinka kirjastojen palveluja voitaisiin vielä paremmin kehittää kaikki asiakasryhmät huomioiden? Miten tuetaan yhdenvertaisuutta ja palvelujen saavutettavuutta myös niille ryhmille, jotka helposti jäävät marginaaliin?

Tammikuun etäkahveilla keskusteltiin kirjastojen maksuista ja maksuttomuudesta. Etäkahveilla Ylivieskan kirjastojohtaja Tuulevi Borén kertoi, miten Joki-kirjastot päätyivät poistamaan myöhästymismaksut, mitä sen jälkeen tapahtui ja miten he suhtautuvat kirjaston maksuttomuuteen ja maksuihin nyt.

“Maksuttomuuden puolesta painoi kirjastolain henki”

Pohjois-Pohjanmaalla Kiri- ja Tiekkö-kirjastot sekä Reisjärven kirjasto alkoivat toimia Joki-kirjastoina 24.5.2021 alkaen. Samana päivänä voimaan astuneissa yhteisissä käyttösäännöissä linjattiin, että Joki-kirjastot eivät enää peri myöhässä palautetusta aineistosta lainakohtaisia myöhästymismaksuja. Maksuja päätettiin kerätä jatkossa kuitenkin muistutusten lähettämisestä sekä noutamattomista varauksista.

Myöhästymismaksujen poistamisen puolesta Borénin mielestä puhuivat kirjastolain henki, maksuista kertyvien tulojen vähäisyys, käteisen rahan pyörittämisen työllistävyys, verkkomaksuominaisuuden puuttuminen ja osin puutteelliset korttimaksumahdollisuudet kirjastoissa sekä imagoarvo: halu profiloitua asiakasystävällisenä kirjastona.

Median tai kirjaston asiakkaiden huomiota muutos ei ole Pohjois-Pohjanmaalla tähän mennessä tuntunut juuri keräävän, mutta muutoksella on ollut iso henkinen merkitys kirjastoille ja kirjastohenkilöstölle.

“Tavara kiertää kuten ennenkin”

Myöhästymismaksujen puolta pitäviä argumentteja on yleensä kaksi. Ensinnäkin, myöhästymismaksut kannustavat asiakkaita palauttamaan lainansa ajoissa, mikä edesauttaa aineiston kiertämistä asiakkaalta toiselle lukemista edistäen. Toiseksi, myöhästymismaksuista kertyvät tulot sisältyvät kirjaston vuosibudjettiin ja palvelevat sitä kautta kirjaston asiakkaita tuottamalla lisää lukemista edistäviä kirjastopalveluja.

Ylivieskan kirjaston budjetissa maksutuotot ovat noin 1 % bruttomenoista, joten myöhästymismaksuista luopuminen ei Borénin mukaan ole herättänyt paikallisissa päättäjissäkään intohimoja puolesta tai vastaan. Pienessä kirjastossa myöhästymismaksuista kun kertyy varsin pieni puro. Käteisen rahan pyörittely sen sijaan työllistää kirjaston henkilökuntaa. Borénin mukaan aina löytyy myös niitä, jotka eivät palauta aineistoa ajallaan, maksuja tai ei. Joki-kirjastojen kokemus on, että aineisto kiertää myöhästymismaksujen poistamisen jälkeen kuten ennenkin.

Vähennetäänkö maksuja entisestään?

Mihin suuntaan kirjastojen suhde maksuihin ja maksuttomuuteen kehittyy tulevaisuudessa? Nykyisen kirjastolain puitteissa kunta voi periä myöhässä palautetuista aineistoista, varatun aineiston noutamatta jättämisestä ja “muista kuin 1 momentissa tarkoitetuista yleisen kirjaston suoritteista” kohtuullisen, enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää vastaavan maksun.

Entä mitä voisimme kirjaston keräämien maksujen näkökulmasta tehdä asiakasystävällisyyden eteen ilman myöhästymismaksujen poistamista? Lasten- ja nuortenaineiston osalta myöhästymismaksuja ei pääsääntöisesti kirjastoissa kerätä, onko tällä tunnettuja vaikutuksia lasten- ja nuortenaineiston kiertoon? Mitä tapahtuu kirjastosuhteellesi, jos sinulla ei olekaan varaa maksaa itseäsi ulos lainauskiellosta? Tässä lopuksi muutamia etäkahveilla heränneitä kysymyksiä ja ajatuksia maksuihin ja maksuttomuuteen liittyen.

Onko oikein, että kunnan peruspalvelua rahoitetaan asiakkailta perittävillä sanktioilla, vaikka palvelu on periaatteessa maksutonta?

Tuulevi Borén, Ylivieskan kirjastojohtaja

Onko kukaan harkinnut sitä että lapsiasiakkailta otettaisiin kaikki maksut pois. Juurikin tuon takia mitä [X] sanoi. Vanhemmat eivät tykkää kun tulee maksuja lasten kortilla.

Osallistujan chat-kommentti

Onko missään harkittu, että maksuista johtuva lainauskielto EI estäisi uusimista? Onko kyse kirjastojärjestelmän joustamattomuudesta?

Osallistujan chat-kommentti

Linkit ja materiaalit