Jehu-karhu-pehmolelunalle istuu tuolilla. Taustalla oranssi lattia.

Jehu-karhun lukupolku ‑hanke — lukuiloa ja mediakasvatusta Luumäen lapsille ja nuorille

Teksti ja kuvat: kirjastonjohtaja Päivi Muukkonen, Luumäen kunnankirjasto

Hanke Luumäen kunnankirjastossa 2023–2024

Kohderyhmä

kaksivuotinen eskari – 9.-luokat

Tavoitteet

Vasemmassa kuvassa Etsintäkuulutus- ja piirrustusrasti, johon kuuluu pöytä ja taustasermi. Oikealla Peli- ja tehtävärastien Harry Potter -aiheiset materiaalit, esim. Labyrinth-lautapeli, Maaginen värityskirja ym. rekvisiittaa.
Harry Potter ‑tapahtuman etsintäkuulutus- ja piirrustusrasti sekä peli- ja tehtävärastien materiaaleja.

Harry Potter ‑teematapahtuma Luumäellä Yhes enemmä ‑messujen yhteydessä syyskuussa 2023:

Kirjasto toteutti lapsille ja nuorille suunnatun avoimen Harry Potter ‑teematapahtuman paikkakunnan messujen yhteydessä. Tapahtumassa oli erilaisia työpajoja, joissa voi esim. askarrella taikasauvoja, haihduttaa huolet, tehdä oman etsintäkuulutuksen ja pelata Potter-lautapelejä. Tapahtuma oli todella suosittu, ja kävijöitä oli useita satoja. Paikalla oli eri-ikäisiä lapsia vanhempineen, ja nuoriakin. He osallistuivat tapahtuman eri työpajoihin vaihtelevasti, mutta suosituin niistä oli taikasauvapaja. Tapahtumaa markkinoitiin julisteina kouluille, kirjaston ja kunnan somekanavilla, sekä paikallislehdessä.

Tapahtuman rekvisiittoja ja pajojen materiaaleja valmistettiin itse, sekä hankittiin valmiina. Potter ‑julisteita hankittiin valmiina, sekä lauta- ja palapeli pelipisteelle. Osalle julisteista henkilökunta teki itse lisärekvisiitat kesän 2023 aikana, esim. taikasauvapajaan ja junalaituriin. Messutapahtumaan osallistui koko henkilökunta.

Vasemmalla Taikasauvapajassa materiaaleina keppejä ja värityskyniä. Oikealla Tylypahkan juna ja laitusi 9 ja 3/4 askarreltuna julisteeksi sermiin.
Taikasauvapaja ja Tylypahkan juna.

Jehu-karhun lukupolku, lokakuu 2023 – huhtikuu 2024:

Eskareille ja 1.–6.-luokille suunnattu lukupolku, jossa he täyttävät lukupasseja lukemalla tietyn määrän kirjoja ja lehtiä. Luetuista kirjoista ja lehdistä oppilaat saavat halutessaan leimat tai tarrat lukupassiinsa. Lukupassit on jaettu eskarien–1.-luokan, 2.–3.-luokkien ja 4.–6.-luokkien passeihin. Kirjastossa on tehty kevään ja kesän 2023 aikana aineistolistoja lukuvinkeistä. Lukupolun materiaalit kirjaston henkilökunta on tehnyt huhti-elokuun 2023 aikana.

Lukupolku on suunnattu eskareille ja alakoulun oppilaille ja se on voimassa lokakuun 2023 - huhtikuun 2024 välisenä aikana.

Oppilaiden on suoritettava tehtäviä lukemistaan kirjoista ja lehdistä. Jokaisesta kirjasta on täytettävä eri tehtävälomake, eli oppilas ei voi tehdä samaa tehtävää kaikista lukemistaan kirjoista tai lehdistä. Kirjastoon palautetut tehtävälomakkeet yhteystiedoilla osallistuvat palkintojen arvontaan toukokuussa 2024. Vähimmäismäärä lukupassin suorittamiseen on lukea vähintään yksi kirja tai lehti kaikista luokkakohtaisista aineistoista.

Halutessaan oppilaat voivat suorittaa useamman lukupassin. Eskarit ja ekaluokkalaiset voivat täyttää passeja yhdessä vanhempien kanssa tai eskarissa ja koulussa luetuista kirjoista sekä lehdistä. Näin voidaan pienempien oppilaiden lukuinnostus herättää yhteisten lukuhetkien myötä sekä samalla kannustaa heidän alkavaa lukutaitoaan. Toukokuussa 2024 jaetaan diplomit kaikille lukupassien suorittajille.

Kuvat lukupasseista. Hieno lukija: olet lukenut Jehu-karhun lukupolussa Lukupassin täyteen. Lukuhirmu: olet lukenut kolme tai useamman lukupassia täyteen. Molemmissa passeissa on paikat Nimelle, luokalle, opettajan allekirjoitukselle ja päiväykselle.

Lukukilpailu yläkoululaisille, lokakuu 2023 — maaliskuu 2024:

Lukukilpailussa 7–9‑luokkien oppilaat voivat lukea kirjoja ja lehtiä, sekä tehdä niistä tehtäviä. Tehtävälomakkeessa on kaksi tehtävää jokaista listan aineistoa kohden. Kirjasto on tehnyt aineistoista luokkakohtaiset vinkkilistat kevään ja kesän 2023 aikana. Kilpailulomakkeen alareunassa on arpalippu. Kaikkien arvontaan osallistuvien kesken arvotaan mm. kirjoja, lahjakortteja, uimahallilipuja tms. kilpailun päätyttyä.  Oppilaat täyttävät erilliseen lomakkeeseen lukemiensa kirjojen ja lehtien nimet, joihin tulee kuittaus opettajalta tai vanhemmalta. Halutessaan oppilaat voivat osallistua useammalla lomakkeella kilpailuun. Lukukilpailun materiaalit kirjaston henkilökunta on tehnyt huhti-elokuun 2023 aikana.

Yläkoulun lukukilpailun ohjeet. Lue oman luokka-asteesi listoilta tai omavalintaisia kirjoja ja lehtiä. Sinun on luettaa runokirja, romaani, klassikko, tietokirja, sarjakuva ja lehti. Tee luetuista kirjoita ja lehdistä tehtäviä. Palauta täytetyt lukukilpailu- ja tehtävälomakkeet kirjastoon tai äidinkielenopettajallesi. Jos haluat osallistua arvontaan, niin täytä lomakkeen alareunassa oleva arvontalomake.

Tarinapolut eskareille – 3.-luokille

Tarinapolku on suunnattu eskareille ja 1.–3.-luokkien oppilaille. Se on neljä toimintarastia sisältävä kirjastosuunnistus. Luokan oppilaat jaetaan tarinapolkuun neljään ryhmään, jotka vuorotellen kiertävät rasteja. Tarinapolun kesto on noin 1–1,5 tuntia riippuen ryhmän aikataulusta. Syksyn 2023 aikana järjestettiin tarinapolut kaikille eskareille. Kevätlukukauden 2024 aikana tarinapolut järjestetään 1–3‑luokille. Syksyn 2024 aikana tarinapolut järjestetään uusille eskareille. Kaikkien rastien tehtävät liittyvät tarinoihin, lukemiseen ja kirjallisuuteen.

Rastien tehtävät

rasti 1: sadutus

Rastiohjaaja jututtaa lapsia jonkun kirjan teeman tai muun ajankohtaisen aiheen mukaan. Lasten jutut tallennetaan ja kirjoitetaan jälkikäteen tekstiksi. Lapsia ei yksilöidä tai nimetä tekstiin, vaan käytetään ryhmän nimeä (esim. 2 lk/ryhmä 3).

rasti 2: muisti- tai palapeli

Rastilla pelattava peli valitaan jonkin teoksen tai kirjallisuuden hahmon mukaan (esim. muumit, Pipsa Possu tms.).

rasti 3: piirtäminen tarinan mukaan

Rastiohjaaja lukee kuvakirjasta tai lasten romaanista pienen pätkän tekstiä, ja lapset piirtävät luetun tarinan mukaan.

rasti 4: kirjanmerkin askartelu

Oppilaat tekevät itselleen kirjanmerkit. Kirjasto on valmistellut kirjanmerkkipohjat, ja oppilaat saavat itse kuvittaa joko tarroilla tai piirtämällä sen, sekä halutessaan lisäämällä koristenauhan.

Sadutus‑, palapeli- ja kirjanmerkkirastit.

Vierailijat

Hankkeen aikana kirjasto tarjoaa eskareille ja kouluille vierailijoita. Näin oppilaat saavat asiantuntijatietoa heidän työstään, ja pääsevät kyselemään vierailijoilta heidän ammateistaan. Pyrimme saamaan kaikki vierailijat paikan päälle Kangasvarren ja Taavetin kouluille.

Vierailut aloitettiin 13.10.2023 Solar Films Inc Oy:n tuottaja Rimbo Salomaan käynnillä. Hän on tuottanut mm. Risto Räppääjä ‑elokuvia, joiden tekemisestä hän kertoi oppilaille. Rimbo kertoi esim. näyttelijävalinnoista, elokuvien kuvauksesta ja muusta valmistamisesta (editointi, leikkaus, äänet jne.). Tuottajan vierailuun osallistui 1–9‑luokkien oppilaat Taavetin yhtenäiskoulussa ja Kangasvarren alakoulun oppilaat.

15.12.2023 kouluilla vieraili kirjailija ja kuvittaja Markus Majaluoma. Hän kertoi piirtämisestä yleensä, kirjojen kuvittamisesta, ja Albi-animaatioiden teosta Mikko Kunnaksen kanssa. Vierailunsa aikana piirsi oppilaiden toivomia aiheita. Vierailuun osallistuivat molempien alakoulujen oppilaat ja kaikki eskarit.

Huhtikuulle 2024 on sovittu kirjailija Tapani Baggen vierailu. Hän kertoo kirjojen kirjoittamisesta ja omasta lasten- sekä nuortenkirjatuotannostaan. Vierailua on tarjottu kaikille eskareille, Taavetin 1–9‑luokkien oppilaille ja Kangasvarren alakoululle.

Tavoitteena on saada hankkeen aikana myös sarjakuvakirjailija ja muusikko vierailuille syksyn 2024 aikana. Jos rahaa jää, niin mahdollisesti pyydämme muitakin vierailijoita.